Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«ΠΑΚΕΤΟ» ΣΤΗΝ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑ ΕΡΜΙΟΝΗ ΠΡΙΓΚΟΥ... ΑΠΟ ΤΟ 1940 ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΦΥΛΑΕΙ ΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ 6 ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ

Ήταν 31 Μαρτίου 2008, στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. του Α` Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεωργίου Σούρλα στην κατάμεστη α...






Ήταν 31 Μαρτίου 2008, στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. του Α` Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεωργίου Σούρλα στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ορχομενού, που άκουσα για πρώτη φορά για τους «άταφους ήρωες», αυτούς που πολέμησαν στον Ελληνοιταλικό Πόλεμο του 1940 (ανάμεσά τους και 200 περίπου Βοιωτοί στρατιώτες και Αξιωματικοί) οι οικογένειες των οποίων στερήθηκαν ακόμη και την δυνατότητα να… θρηνήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Ο κ. Σούρλας, νοιώθοντας την υποχρέωση απέναντι στους ήρωες του ` 40, ανέσυρε το λησμονημένο θέμα και μέσα από το βιβλίο αυτό , έθεσε την πολιτεία προ των ευθυνών της.



Αξίζει να σημειωθεί πως το βιβλίο παρουσιάστηκε σ` όλη σχεδόν τη χώρα, κάνοντας γνωστό το αίτημα των δεκάδων συγγενών αυτών των ηρώων, να θάψουν τους ανθρώπους τους όπως άξιζε στους ήρωες, και δίνοντάς του πανελλήνια διάσταση. Η επιλογή ασφαλώς του Ορχομενού τότε για τον κ. Σούρλα, δεν ήταν τυχαία!

Μια ... πηγή αυτού του βιβλίου αποτέλεσε αναμφίβολα η Ορχομένια – τέως Προϊσταμένη του Γενικού Χημείου του Κράτους στη Λιβαδειά – κόρη ενός ήρωα αυτής της δραματικής περιόδου, η κυρία Γεωργία Γούλα.

Πρόσωπο που παρέθεσε στον κ. Σούρλα την προσωπική της ιστορία, μέσα τα ντοκουμέντα που κρατούσε ως κόρη οφθαλμού από τα παιδικά της χρόνια έως και σήμερα, οικογενειακά κειμήλια για την ίδια και ίσως και οι μοναδικές αναμνήσεις από έναν πατέρα που ουσιαστικά δεν πρόλαβε να γνωρίσει, αποτέλεσαν για τον συγγραφέα του, μοναδικές αυθεντικές πηγές πληροφόρησης.

Από το 2008, όμως, έως σήμερα, έχουμε διανύσει σχεδόν μια δεκαετία, αλλά η κα Γούλα, ως μέλος του ΔΣ του Συλλόγου παιδιών των πεσόντων του έπους 1940 -41, μαζί με τρεις παρόμοιες περιπτώσεις δεν έχουν δικαιωθεί. Για το λόγο αυτό, πήραν την πρωτοβουλία να εμφανιστούν στην δημοφιλέστατη εκπομπή του ALPHA με τη Βίκυ Χατζηβασιλείου «Πάμε Πακέτο» και να κάνουν την υποχρέωση αυτή της πολιτείας, γνωστή στο πανελλήνιο, να κάνουν γνωστό τον αγώνα που δίνουν για να επιστρέψουν στις οικογένειες τα οστά εκείνων των ηρώων που έπεσαν στη σημερινή Νότια Αλβανία.

Όπως και πολλές δημόσιες τοποθετήσεις της, η κα Γουλά δεν έκρυψε τον πόθο της, την αγωνία της να επισκεφθεί το μνημείο των ηρώων που θα στηθεί στην Αλβανία, όπου – μεταξύ άλλων – θα βρει την ανάπαυση και ο δικός της άνθρωπος! Μάλιστα, αποτελεί και μια ακόμη ξεχωριστή περίπτωση, όπου με την συνδρομή της πολιτείας κατάφερε να επισκεφθεί ήδη τον τόπο της «προσωρινής» ταφής του πατέρα της – σύμφωνα με την συγκινητική μαρτυρία που εξιστόρησε στην ομιλία της – χάρις σε ένα σχεδιάγραμμα που της παρέδωσε ο συμπολεμιστής και αδελφός της γυναίκας του Γεωργίου Γούλα, Ζήσης Κώνστας, επίσης από τον Ορχομενό, κατά την επιστροφή του στην πατρίδα.

«Ο αδελφός της μητέρας μου - χημικός Ζήσης Κώνστας είχε σχεδιάσει το σημείο της ταφής στην πίσω πλευρά του διπλώματος οδήγησης του τρακτέρ του πατέρα μου, που είχε και εκείνο επιτευχθεί για τις ανάγκες του αγώνα» ανάφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γούλα.




«Εύχομαι, να καταφέρω κάποτε να εκπληρώσω την υπόσχεση που έδωσα στους παππούδες μου και στην μητέρα μου, να επιστρέψω τα οστά του πατέρα μου και να τα εναποθέσω στην γη που τον γέννησε» κατέληξε η κυρία Γούλα. Ας ακούσουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα…

Παράλληλα με τη γνωστοποίηση αυτού του πολιτικού ζητήματος, εθνικού χρέους θα έλεγε κανείς, τα παιδιά των ηρώων που έλαβαν αυτή την πρωτοβουλία, ... έστειλαν πακέτο από την Αθήνα, στην αγέρωχη «Κυρά της Χειμάρρας», όπως πλέον την αποκαλούν, την κα Ερμιόνη Πρίγκου από την Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου. Μια γυναίκα που επί 74 φυλάει και φροντίζει τους τάφους έξι Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν το 1941 στην αυλή του σπιτιού της.

Ήταν μόλις εννέα χρονών, στη δίνη του ελληνοϊταλικού πολέμου, όταν η κυρία Ερμιόνη Πρίγκου, βοήθησε τον πατέρα και την μητέρα της να θάψουν τα σώματα έξι Ελλήνων στρατιωτών, που έχασαν τη ζωή τους από εχθρικό όλμο, στον Σκουταρά της Χειμάρρας.

Τα ονόματα των παλικαριών Δημήτριος Σελάς (καταγωγή Αρχαίες Κλεωνές Κορινθίας), Νικόλαος Βουρλούμης (Κουμάνι Ηλείας), Σταύρος Καντάς Σταύρος (Μελλίκια Λευκίμης Κέρκυρας), Παναγιώτης Αλογογιάννης (Καμάρι Κορινθίας), Ανδρέας Προβατάς (Αγραφούς Κέρκυρας) και Ματθαίο Λαγό Ματθαίος (Πόρο Τροιζηνίας).

Το βιβλίο του κ.Γιώργου Σούρλα «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940», 1941 αφιερώθηκε στη «Μάνα των πεσόντων» Ερμιόνη Μπρίγκου, η οποία τιμήθηκε και από τον Σύλλογο των παιδιών των πεσόντων του έπους 1940. Το βιβλίο, που φανερώνεται την αναζήτηση και τον ενταφιασμό των ηρώων του 1940.

himara

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.