Show/Hide Leaderboard

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΟΧΟΣ»

Beaking News

Δευτέρα, Μαΐου 08, 2017

«ΕΓΚΛΗΜΑ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΟΜΜΑ PYD ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΑΣΤΑΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣADAM GARRIE
Το κουρδικό PYD ισχυρίζεται ότι οι ζώνες αποκλιμάκωσης είναι ένα βήμα προς το διαμελισμό της Συρίας. Αλλά μήπως δεν είναι αυτό που θέλουν οι Κούρδοι;

Όταν πρόκειται για το στοιχείο του αιφνιδιασμού, φαίνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ υστερεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σόκαρε πολλούς την υποστήριξη της Ρωσίας για τις λεγόμενες ασφαλείς ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία, οι οποίες ενεργοποιούνται σήμερα (σ.μτφ. χτες) το απόγευμα.
Ωστόσο, πολλοί άλλοι βλέπουν το μνημόνιο της Αστανάς για τη δημιουργία αυτών των ζωνών ως μια αριστοτεχνική κίνηση στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα.


Δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανένας ότι οι τζιχαντιστικές μαχητικές ομάδες παρούσες στην Αστανά οργίαζαν κατά την υπογραφή του μνημονίου για τις ασφαλείς ζώνες στο οποίο αντιτίθενται.

Αυτές οι ομάδες υποστήριξαν ότι οι ζώνες ασφαλείας αμφισβητούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, που στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί απλά την έκφραση του γεγονότος ότι οι τζιχαντιστές διατηρούν τη φιλοδοξία τους για την κατάκτηση όλης της Συρίας και να την μετατρέψουν σε ένα βάναυσο σαλαφιστικό Κράτος σύμφωνα με τη γραμμή της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο, σήμερα το κουρδικό PYD, έμπρακτος πολίτικος βραχίονας της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG που κυριαρχεί στους SDF υπό αμερικανική υποστήριξη (Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας), είπε το ίδιο πράγμα για το Μνημονίο.

Αυτό μπορεί να φανεί περίεργο σε πολλούς. Είναι γνωστό ότι οι κουρδικοί πολιτικοί στόχοι για τη Συρία είναι η ομοσπονδιοποίηση στην οποία οι κουρδικές περιοχές θα λάβουν περαιτέρω αυτόνομο καθεστώς πάνω από αυτά που έχουν ήδη επιτευχθεί.

Άλλοι Κούρδοι είναι πιο ανοιχτοί στην επιθυμία τους να σχηματίσουν ένα κουρδικό Κράτος στο συριακό έδαφος.

Ως εκ τούτου, είναι περίεργο ότι μια ομάδα η οποία υποστηρίζει ανοιχτά την ομοσπονδιοποίηση αντιστέκεται σε ένα μνημόνιο του οποίου οι επικριτές λένε ότι μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ομοσπονδιοποίηση.

Εγώ δεν βλέπω το Μνημόνιο ως ανοίγοντας το δρόμο για την ομοσπονδιοποίηση. Αντίθετα, φαίνεται να είναι ένα μέσο για τη Ρωσία και το Ιράν με την έγκριση της Συρίας και την υπογραφή της Τουρκίας, να βοηθήσει την αστυνόμευση και τη περιπολία της υπάρχουσας κατάπαυσης του πυρός. Ο αφοπλισμός των τζιχαντιστών φαίνεται να αποτελεί βασικό στόχο του Μνημονίου.


Ένας εκπρόσωπος του κουρδικού PYD ονόμασε το μνημόνιο «θρησκευτική διαίρεση» και στη συνέχεια το αποκάλεσε «έγκλημα».

Η πραγματικότητα του Μνημονίου είναι ότι θα βοηθήσει τη Συρία και τους συμμάχους της να εδραιώσουν την ήδη ορατή πορεία προς τη νίκη ενάντια σε όλες τις δυνάμεις που επιθυμούν να καταστρέψουν τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Τουρκία έχει εγκλωβιστεί σε μια γωνία προς το παρόν και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τόσο απομονωμένες από τη συμφωνία, που την αποδέχτηκαν ήσυχα γνωρίζοντας ότι δεν έχουν πραγματικό λόγο σε μια διαδικασία που έχει κινηθεί χωρίς αμερικανική συμμετοχή.
Η ενότητα της Συρίας ενισχύεται από το Μνημόνιο, παρά της εκφραζόμενης φρόνησης για το αντίθετο. Ένα περιστασιακό κομμάτι απόδειξης για αυτό είναι ότι τόσο εκείνοι που επιθυμούν να κατακτήσουν τη Συρία (οι τζιχαντιστές) όσο και εκείνοι που θέλουν να την ομοσπονδοποίησουν (οι Κούρδοι) αντιτίθενται δυνατά σε αυτή.

Μετάφραση από Κριστιάν Ακκυριά.

http://theduran.com/kurdish-party-calls-astana-safe-zone-memorandum-a-crime/

infognomonpolitics
« Προηγουμενη
Επομενη »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου