Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΣΤΑ 93 ΤΟΥ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΛΟΗΣ, ΚΥΡΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ

Εκοιμήθη τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 10 Μαΐου ο Μητροπολίτης Μελόης κυρός Φιλόθεος, ο οποίος όπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυξ» είχε ε...

melohs




Εκοιμήθη τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 10 Μαΐου ο Μητροπολίτης Μελόης κυρός Φιλόθεος, ο οποίος όπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυξ» είχε εισαχθεί και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης σε νοσοκομείο της Νέας Ιερσέης το Σάββατο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Φιλόθεος, στις 2 Μαρτίου 2017 είχε υποβληθεί σε εγχείρηση.




Η αδελφή του, η κυρία Μαρία Μάνεση μας είπε ότι «όλα πήγαιναν καλά μέχρι την περασμένη Παρασκευή που ήλθε στο νοσοκομείο για την αιμοκάθαρση στην οποία υποβαλλόταν κάθε εβδομάδα. Παρατήρησαν οι γιατροί είχε εμφανίσει κάποιο πρήξιμο στα πόδια».

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την 1η Σεπτεμβρίου του 1924. Υπηρέτησε ως βοηθός Επίσκοπος από το 1971 μέχρι και το 1996 στο πλευρό του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου, και μαζί με τον μακαριστό σήμερα Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Σίλα, ήταν οι εξ' απορρήτων ιεράρχες του Ιακώβου, τους οποίους χρησιμοποιούσε σε ειδικές αποστολές.

Τον Μητροπολίτη κ. Φιλόθεο τον είχε φέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος όντας ακόμα διάκονος. Τον είχε ακούσει να ψάλει στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας όπου ήταν τότε Αρχιδιάκονος εκεί, εντυπωσιάστηκε από την καλλιφωνία του και τη μελωδικότητά του και τον προσκάλεσε στην Αμερική όπου και βαθμηδόν τον ανέδειξε.




Υπηρέτησε ως προϊστάμενος στην κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σκράντον της Πενσυλβάνιας από το 1961 μέχρι το 1965 και επίσης στην κοινότητα του Αγίου Ελευθερίου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης από το 1965 έως και το 1971.

Στη συνέχεια, στις 6 Ιουνίου 1971 χειροτονήθηκε στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης τιτουλάριος Επίσκοπος Μελόης, Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου.

Οταν το 1978 έγινε η δημιουργία Επισκοπών και οι Επίσκοποι απέκτησαν τις ονομασίες των τοπικών πόλεων, όπως λόγου χάρη Σικάγου, Ντιτρόιτ, Βοστώνης, κ.λπ. ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος είχε καλέσει στο γραφείου του τον Επίσκοπο κ. Φιλόθεο και του είπε να επιλέξει σε ποια Επισκοπή επιθυμούσε να πάει ως Επίσκοπος προτού εισηγηθεί στο Πατριαρχείο και ανακοινώσει τις τοποθετήσεις τους.

Ο Επίσκοπος κ. Φιλόθεος του απάντησε ότι δεν επιθυμούσε να πάει σε καμία Επισκοπή, αλλά να παραμείνει πλησίον του ως βοηθός του, πράγμα που έγινε.

Ο Μητροπολίτης Μελόης κ. Φιλόθεος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από πολλούς ομογενειακούς φορείς και συλλόγους, των οποίων τις εκδηλώσεις τίμησε επί πολλές δεκαετίες και εξακολουθεί και μέχρι σήμερα να τιμά με την παρουσία και τους λόγους του, τους οποίους εκφωνεί πάντοτε στην ελληνική γλώσσα.

Την 1η Οκτωβρίου 1997 απεσύρθη της ενεργού υπηρεσίας. Στις 8 Ιουλίου 2015, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου, προήχθη σε εν ενεργεία Μητροπολίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.