Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«ΕΠΙΤΕΛΟΥΝ ΕΘΝΙΚΟ ΕΡΓΟ»: ΠΗΡΕ ΘΕΣΗ Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 167 ΚΑΛΥΒΕΣ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μεγάλα πρόστιμα είχαν επιβληθεί από την πολιτεία στις κατασκευές ψαράδων, κτηνοτροφών και κυνηγών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πρόκε...







Μεγάλα πρόστιμα είχαν επιβληθεί από την πολιτεία στις κατασκευές ψαράδων, κτηνοτροφών και κυνηγών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Πρόκειται για παραπήγματα από ξύλο, λαμαρίνες και πάνελ αλουμινίου που κατασκευάστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στη νησίδα του Δέλτα του Έβρου, για την κάλυψη αναγκών των ψαράδων, των κτηνοτροφών και των κυνηγών που δραστηριοποι­ούνται στην περιοχή, αλλά δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια και, σύμφωνα με τη νομοθεσία, χαρα­κτηρίζονται «αυθαίρετες κατασκευές».




Το 2008 μεικτό κλιμάκιο του Δασαρχείου, της Πολεοδομίας και της Αστυνομίας κατέγραψε 167 αυθαίρετες καλύβες στην περιοχή του Δέλτα και όλος ο φάκελος με τα στοιχεία των φερόμενων κατόχων τους απεστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αλεξανδρούπολης, η οποία προχώρησε οε έκδοση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής και αποφάσεις κατεδάφισης των αυθαίρετων κτισμάτων. Παράλ­ληλα ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά των φερομένων κατόχων των καλυβών, που κλήθηκαν να καταβάλουν μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.
Το Δέλτα του Έβρου βρίσκε­ται εντός της Ζώνης Ασφαλείας Προκαλύψεως και αποτε­λεί στρατιωτική περιοχή για την οποία απαιτείται άδεια εισόδου σε αλλοδαπούς επισκέπτες. Με την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση, αλλοίωση ή κατεδάφιση των καλυβών που υπάρχουν εντός του Δέλτα και οι οποίες κρίνονται «απαραίτητες για λόγους εθνικής ασφαλείας». Όπως δήλωσε ο κ. Πάνος Κομμένος: «Οι συγκεκριμένες καλύβες αποτελούν προκαλύμματα και αφορούν την εθνική άμυνα. Δεν μπορεί λοιπόν να γίνει καμία αλλαγή, καμία παρέμβαση αν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη τον υπουργείου Εθνικής Άμυνας».
Η απόφαση αυτή -που αφορά αποκλειστικά τις έως σήμερα υπάρχουσες κατασκευές- αποτελεί πάγιο αίτημα τοπικής κοινωνίας και δεκάδων επαγγελματιών, ψα­ράδων και κτηνοτρόφων που βιοπορίζονται στο Δέλτα του Έβρου και τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με διώξεις λόγω των αυθαίρετων καλυβών που υπάρχουν μέσα στο ποτάμι και οι οποίες είναι αναγκαίες για την εργασία τους.

«Επιτελούν εθνικό έργο»

Η ανθρώπινη παρουσία στην ευαίσθητη περιοχή του Δέλτα Έβρου, στο νότιο τμήμα του νομού, κρίνεται αναγκαία ειδικά στις μέρες μας, όπου η Άγκυρα απειλεί ευθέως ότι θα ανοίξει την κάνουλα μεταναστευτικών ροών και προς τα χερσαία σύνορα με τη χώρα μας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τον περασμένο Ιούλιο οι ροές στο βόρειο και νότιο τμήμα του Έβρου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και αυτό οφείλεται στο λουκέτο δύο hot spots στα Ύψαλα και στην Αδριανούπολη, που φιλοξενούσαν κυρίως Πακιστανούς οι οποίοι επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρώπη με κάθε μέσο. Μάλιστα η παρατεταμένη ανομβρία στην περιοχή, που έχει ως αποτέλεσμα να διατηρείται σχετικά χαμηλή η στάθμη του Έβρου, βοηθάει όσους επιδιώκουν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα διασχίζοντας το ποτάμι.
Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκης, ζητάει να υπάρξει μια Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος και Οικονομικών ώστε να παύσουν οι διώξεις και να διαγραφούν τα πρόσημα.
Σύμφωνα με mv ισχύουσα νομοθεσία, πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται εντός της Επιτηρούμενης Ζώνης (Ε.Ζ), όπως και στο Δέλτα του Έβρου, μπορεί να τα διαχει­ρίζεται αποκλειστικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εάν εντός της Ε.Ζ. υπάρχουν ιδιοκτησίες που δεν ανήκουν στο Δημόσιο, αυτές μπορούν είτε να απαλλοτριωθούν αναγκα­στικά για στρατιωτικούς λόγους είτε να υποβληθούν οε «στρατιωτική δουλεία».
«Μετά την απόφαση του κ. Καμμένου θα πρέπει να υπάρξει επίσημη καταγραφή των καλυβών και των κατοχών τους και να οριστούν κάποια βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να γίνεται νόμιμη χρήση τους», λέει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα Δήμου Αλεξανδρούπολης Νίκος Γκότσης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες που μπορούν να αποτρέ­ψουν πιθανή χρήση των καλυβών για δραστηριότητες που άπτονται του Ποινικού Κώδικα. «Σαφώς και μιλάμε για τις 167 καλύβες που έχουν βεβαιωθεί από το Δασαρχείο Έβρου και όχι νεότερες κατασκευές», λέει ο κ. Γκότσης.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.