Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΛΑΒΕ Ο ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΔΡ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΓΓΑΣ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο ομογενής καθηγητής της Καρδιολογίας και Αγγειοχειρουργικής, στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Mount Sinai και στην ομώνυμη Ιατρι...







ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο ομογενής καθηγητής της Καρδιολογίας και Αγγειοχειρουργικής, στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Mount Sinai και στην ομώνυμη Ιατρική Σχολή στη Νέα Υόρκη, Δρ. Γεώργιος Ντάγγας, έλαβε τον υψηλότερο Δείκτη Ασφαλούς Εξάσκησης Επεμβάσεων και συγκεκριμένα της Αγγειοπλαστικής, λαμβάνοντας παράλληλα και την πλέον κορυφαία επιβράβευση από το Τμήμα Υγείας της πολιτείας της Νέας Υόρκης.




Τονίζεται ότι είναι ο πρώτος γιατρός ελληνικής καταγωγής που λαμβάνει αυτή την επιβράβευση. Ευεργετική για τους κατοίκους της Αστόριας ήταν η προσθήκη του νέου κτιρίου στο νοσοκομείο Mount Sinai, η ανάπτυξη του νέου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών με τη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Επίσης, ευεργετική είναι και η δημιουργία ενοποιημένου τομέα για την καρδιολογία μεταξύ Μανχάταν και Αστόριας, πράγμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον Δρα Ντάγγα να εργάζεται και να επιβλέπει την περίθαλψη στην Αστόρια, γεγονός ευεργετικό για τους συναδέλφους του γιατρούς οι οποίοι είναι ως επί πλείστον εκεί.

Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο καθηγητής και καρδιοχειρουργός Δρ. Ντάγγας, απαντώντας στην ερώτηση πως αισθάνεται γι’ αυτή τη διάκριση που του έγινε από την πολιτεία της Νέας Υόρκης, είπε: «κατ’ αρχήν είναι μία μεγάλη τιμή που γίνεται διότι δεν αφορά κάποιο ψήφισμα ή κάποια εκλογή που κάποια φορά τα παίρνουμε κάπως ελαφρά και είναι και κάπως υποκειμενικά, αλλά αφορά κάτι που βγάζει το κομπιούτερ με βάση αντικειμενικά στοιχεία, οπότε είναι μια άλλου είδους επιλογή και επιβράβευση».

Συμπλήρωσε πως είναι «η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο και σχετίζεται με τις δραστηριότητές μου και στον ιδιαίτερα ευχάριστο για μένα χώρο της ελληνικής Ομογένειας και του νοσοκομείου Mount Sinai στην Αστόρια. Αυτό βέβαια συμπεριλαμβάνει και τις δραστηριότητές μου κυρίως στο Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai Manhattan».

Εξηγώντας για την τιμητική διάκριση, ανέφερε πως «η πολιτεία της Νέας Υόρκης όπως και η πολιτεία της Μασαχουσέτης, αλλά όχι όλες οι πολιτείες -θα έλεγα μόνο αυτές οι δύο ή τρεις αν και δεν είμαι απόλυτα βέβαιος γι’ αυτό- δημοσιοποιούν στατιστικά στοιχεία σχετικά με το πόσο επιτυχείς είναι οι επεμβάσεις κάθε γιατρού και υπάρχουν κατηγορίες τις οποίες επιβραβεύουν ή ελαφρώς εφιστούν την προσοχή. Οπότε σκοπός είναι οι γιατροί να βλέπουν πού είναι τα ασθενή στοιχεία και να τα απαλύνουν. Ο πρώτος στόχος κάθε γιατρού είναι να μην είναι ποτέ στην κατηγορία των επιπλήξεων. Οταν ιδρύθηκε αυτό υπήρχε πολύ μεγάλη θνητότητα καρδιακών επεμβάσεων στα διάφορα νοσοκομεία, μιλούμε τώρα πριν από 25 με 30 χρόνια».




Πρόσθεσε πως «τον τελευταίο καιρό αποφάσισαν να βάλουν το πρόγραμμα επιβραβεύσεως. Εδώ που τα λέμε είναι σωστό διότι μπορούσαν να έχουν μόνο ένα πρόγραμμα που να λέει πως όλοι είναι καλοί, αλλά κάποιοι άλλοι πρέπει να προσέχουν λίγο, κι έτσι καθιέρωσαν την επιβράβευση των δύο αστέρων διότι έχουν ιδιαίτερα χαμηλή θνητότητα. Στη δική μου περίπτωση το ποσοστό των ασθενών που επιβίωσαν και δεν απεβίωσαν ήταν 0,16% δηλαδή μιλούμε περίπου για ένα τοις χιλίοις».

Η αξιολόγηση και επιβράβευση του Δρα Ντάγγα έγινε στον τομέα της αγγειοπλαστικής και στις επεμβάσεις με στεντ. Ο Δρ. Ντάγγας εξήγησε πως «αυτή η αξιολόγηση αφορά στους καρδιολόγους μόνο τον τομέα της αγγειοπλαστικής και του στεντ, και τους χειρουργούς το by pass».

Εξηγώντας για την αγγειοπλαστική, ο Δρ. Ντάγγας υπογράμμισε ότι «είναι μία μέθοδος η οποία ξεκίνησε ακριβώς πριν από 39 χρόνια στην Ελβετία, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ζυρίχης, και έχει επεκταθεί σ’ όλο τον Κόσμο και στην Αμερική και στην Ελλάδα. Εχει αναπτυχθεί κυρίως στην Αμερική διότι έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος. Καθώς δημιουργούνται τεχνολογίες η κατάσταση βελτιώνεται γρήγορα και μπορούμε να επισκευάζουμε τα αγγεία τα οποία είναι κατά κάποιο τρόπο οι σωληνώσεις του σώματος χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε εξωτερική εγχείρηση αλλά με το να μπαίνουμε μέσα στα ίδια τα αγγεία με μικροκαθετήρες και μικροκάμερες να βλέπουμε τις βλάβες και ή να τις αφαιρούμε ή να τις διορθώνουμε».

Για τις αιτίες που προκαλούν τη διάφραξη των αγγείων είπε πως «είναι η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, η αρτηριακή πίεση, η υπερχοληστεριναιμία και γενικότερα μία μη καλή ζωή ή μη παρακολούθηση των ιατρικών οδηγιών».

Οταν τον ρωτήσαμε για την κληρονομικότητα, μας εξήγησε πως «έχει μεγάλη σημασία όταν λόγου χάρη κάποιος έχει ιστορικό αιφνιδίου θανάτου ή διαφράγματος στην οικογένεια αυτό θα έχει πολύ περισσότερα προβλήματα».

Συμπλήρωσε πως «δεν είναι και πολύ σαφές ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο γονίδιο που κάνει αυτά τα πράγματα, ούτε δύο, υπάρχουν πολλά γονίδια αλλά όλα μαζί δημιουργούν ένα περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται έτσι. Εάν έχουμε πολλούς συγγενείς πρώτου βαθμού οι οποίοι έχουν αυτά τα θέματα, προφανώς και η ηλικία παίζει ρόλο αν ο πατέρας, ο θείος, ο παππούς εμφάνισαν εμφράγματα σε νεαρή ηλικία, αυτό παίζει ρόλο όχι μόνο για την εμφάνιση, αλλά ότι μπορεί και πάλι να εμφανιστεί σε νεαρή ηλικία».




Μιλώντας για τη διατροφή, επεσήμανε ότι «παίζει ρόλο γύρω στο 20%. Ο κόσμος αισθάνεται ότι είναι τόσο μεγιστοποιημένο και νομίζει ότι είναι εκατό τοις εκατό η διατροφή». Πρόσθεσε πως «η διατροφή είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το αλλάξουμε αλλά το γονίδιο δεν μπορούμε να το αλλάξουμε».

Οταν τον ρωτήσαμε να μας πει ποια είναι υγιεινή διατροφή για την καρδιά, τόνισε ότι «η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη και δεν το λέμε επειδή είμαστε Ελληνες, αλλά υπάρχουν πολλά διακεκριμένα περιοδικά και μελέτες σε υψηλού κύρους περιοδικά που το έχουν πλέον αποδείξει, ότι τα πάντα σε μέτριο βαθμό με μία ισορροπημένη διατροφή η οποία στηρίζεται σε φρούτα και λαχανικά κυρίως και επίσης σε ψάρι και κατά δεύτερο λόγο κοτόπουλο ίσως».

Είπε ακόμα, ότι «δεν μπορούμε να έχουμε αντίστροφες σχέσεις και να τρώμε τρεις φορές την ημέρα κρέας, αυτό δεν γίνεται». Συμπλήρωσε δε πως «θα έλεγα ότι το μυστικό είναι η ισορροπία και το άλλο μυστικό είναι η ποσότητα, κι όταν τρώει κανείς μεγάλες ποσότητες δεν έχει σημασία τι θα φάει».

Αναφορικά με το κρασί και τα όσα κατά καιρούς λέγονται, υπογράμμισε ότι «το κρασί δεν έχει ιδιαίτερη επίπτωση, θα έλεγε κανείς ότι έχει και το ευεργετικό» και τόνισε «όχι σε μεγάλες ποσότητες, ένα ή δύο ποτηράκια κρασί, μέχρι εκεί, το ίδιο και για την μπύρα, για μία μπύρα δεν χάλασε ο κόσμος, και πάλι ισορροπία και η μετρίου βαθμού κατανάλωση είναι το πιο σημαντικό».

Οταν τον ρωτήσαμε πώς αισθάνεται όταν θεραπεύει κάποιον άνθρωπο, ο Δρ. Ντάγγας τόνισε: «Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα, άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που όλοι είμαστε μέλη της ιατρικής οικογένειας, δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα, καλύτερη επιβράβευση από το να σώζεις κάποιον, να βοηθάς έναν άνθρωπο».



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.