Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΟΙ ΕΛΒΕΤΟΙ: ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΡΟΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΕ ΑΚΤΙΝΕΣ Χ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΛΙΚΑ!..

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελβετία υποβάλλονται σε αμφιλεγόμενης νομιμότητας και υγείας μεθόδους εξέτασης γ...





Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελβετία υποβάλλονται σε αμφιλεγόμενης νομιμότητας και υγείας μεθόδους εξέτασης για τον καθορισμό της ηλικίας τους, στις περιπτώσεις που δεν φέρουν έγγραφα και δελτία ταυτότητας.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Swissinfo, τα παιδιά πρόσφυγες υποβάλλονται σε αναλύσεις ακτίνων Χ των οστών τους ώστε να διαπιστωθεί η ηλικία τους, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης.




Ενώ γιατροί και δικηγόροι τονίζουν πως τέτοιες μέθοδοι δεν εξασφαλίζουν ακριβή αποτελέσματα, εκθέτουν τα παιδιά σε ακτινοβολία και συνεπώς κατά αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται η Σύμβαση της Χάγης σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση, την εκτέλεση και τη συνεργασία σε θέματα γονικής μέριμνας και μέτρων προστασίας των παιδιών.

«Αυτή η μέθοδος σχεδιάστηκε κατά κύριο λόγο για να προσδιοριστεί η βιολογική ηλικία (σ.σ. πόσο ετών φαίνεται κάποιος) και όχι η χρονολογική ηλικία (σ.σ. πόσο ετών είναι πραγματικά κάποιος)», δήλωσε στο Swissinfo ένας ειδικός από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάνης.

Μια άλλη αμφιλεγόμενη μέθοδος για την εξακρίβωση της ηλικίας των παιδιών είναι η αποκαλούμενη γενετική έρευνα, που περιλαμβάνει ανάλυση των φυλετικών χαρακτηριστικών των προσφυγόπουλων που όπως αναφέρεται από τον ιστότοπο διεξάγεται στο ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης προσφύγων στην Ζυρίχη τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με έναν δικηγόρο αιτήσεων ασύλου που εργάζεται στη Διεθνή Αμνηστία, «απαγορεύεται η διενέργεια προσωπικών εξετάσεων σε κέντρα υποδοχής, λίγες μόλις μέρες μετά την άφιξη αυτών τραυματισμένων νέων ανθρώπων».

Oπως αναφέρει η σύμβαση για την προστασία των παιδιών, θα πρέπει να παρέχεται στα παιδιά πρόσφυγες μεγαλύτερη προστασία από ό,τι στους ενήλικους και για αυτό το λόγο το ζήτημα προσδιορισμού της ηλικίας οδηγεί κάποιους πρόσφυγες να δηλώνουν ψευδώς μικρότερη ηλικία, ενώ οι αρχές προσπαθούν να τους καταγράψουν σε μεγαλύτερη ηλικία.briefingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.