Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΑ: ΠΡΟΒΑΛΑΝ ΣΤΟ «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ» ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ «ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΠΕΣΕ Ο ΓΡΑΜΜΟΣ; ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ»!..

Μ' όλες τις γενιές των κομμουνιστών παρούσες, πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, η πρώτη προβολή...




Μ' όλες τις γενιές των κομμουνιστών παρούσες, πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Ανάμεσα σε εκατοντάδες εκθέματα από τη ζωή και δράση του ΔΣΕ, που βρίσκονται σε διαρκή έκθεση εδώ και μήνες σε διάφορους χώρους του κτιρίου της ΚΕ του Κόμματος, κοντά στους 2.000 επισκέπτες κατέκλυσαν χτες το βράδυ όλους τους χώρους: Τη μεγάλη Αίθουσα Συνεδρίων, όπου έγινε η κύρια προβολή, το μεγάλο φουαγιέ αλλά και το χώρο της κεντρικής εισόδου, όπου είχαν στηθεί οι γιγαντοοθόνες. Η έκδηλη συγκίνηση, η περηφάνια, τα χέρια που έσφιγγαν το ένα τ' άλλο, κι εκείνες οι ματιές που έρχονταν από πολύ μακριά και κοιτούσαν μπροστά με αισιοδοξία, τα φωτεινά χαμόγελα, ο ήχος από τα κανόνια του ΔΣΕ, τα βήματα των μαχητών, οι χώροι όπου ανδρώθηκε μια ολόκληρη γενιά, αυτή ήταν η εικόνα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της, Δ. Κουτσούμπα.
Στην έκθεση βιβλίου που στήθηκε στο φουαγιέ της μεγάλης αίθουσας, την τιμητική τους έχουν οι πρόσφατες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» για τον ΔΣΕ: Το λεύκωμα «Φωτογραφίζοντας τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας», με φωτογραφίες του οπερατέρ του ΔΣΕ Απόστολου Μουσούρη, και το συλλογικό έργο που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο: «Δημοκρατικός Στρατός - Συλλογή κειμένων. Εγγραφα από το Αρχείο του ΚΚΕ».
«Αυτή είναι η Ιστορία μας», έγραφε το πανό στη θέση της οθόνης, όταν ανέβηκε στο βήμα ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Με την εμφάνιση του τίτλου «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε» άρχισε η προβολή του ντοκιμαντέρ. Στη 1 ώρα και 45 λεπτά της προβολής περνούν από την οθόνη οι σημαντικότερες στιγμές της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Ντοκουμέντα, στην πλειοψηφία τους άγνωστα έως τώρα, δίνουν βήμα το βήμα σημαντικές πλευρές από τη ζωή των μαχητών, την πρώτη απόπειρα για την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας στις ελεύθερες περιοχές, εκτιμήσεις για τη δράση του ΔΣΕ. Ανάμεσα στα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν, αποσπώντας το πιο δυνατό χειροκρότημα που ξεσήκωσε την αίθουσα, ήταν το ηχογραφημένο ντοκουμέντο με τη φωνή του Νίκου Ζαχαριάδη, που πρωτοπαρουσιάστηκε χτες και περιλαμβάνεται στο βίντεο. Τα πλάνα από τις μάχες έδεναν με σύγχρονα πλάνα από τα βουνά και τις άλλες περιοχές όπου απλώθηκε η δράση του ΔΣΕ. «Κι εκεί ήμουν...», ψιθύρισε, χαρακτηριστικά, συγκινημένη μία μαχήτρια, ηλικιωμένη πια, όταν το ντοκιμαντέρ αναφέρθηκε στη μάχη της Νάουσας, ενώ λίγο μετά συμπληρώνει: «Και πολλά λείπουν ακόμα...». Αλλωστε, όπως είπε ο Δ. Γόντικας στην ομιλία του, σε «ένα ντοκιμαντέρ είναι αδύνατο να χωρέσει ένα ολόκληρο έπος τριών και πάνω χρόνων...».
Το χειροκρότημα αυτονόητο για την ομάδα των σκηνοθετών που υπό το συντονισμό του Κώστα Σταματόπουλου έφεραν σε πέρας αυτή τη δημιουργία.
Το ντοκιμαντέρ αρχίζει πλέον το ταξίδι του σε γειτονιές, πόλεις και χωριά στις εκδηλώσεις των Οργανώσεων του Κόμματος. Για να φωτίσει ακόμα περισσότερο την πιο κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα τον αιώνα που πέρασε.



rizospastis

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.