Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΑΡΕ ΝΑ ΧΕΙΣ... ΘΑ ΜΑΣΤΙΓΩΣΟΥΝ 135 ΦΟΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ...

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης, Σαΐντ Μορταζαβί, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον ρόλ...

Πρώην γενικός εισαγγελέας καταδικάστηκε να μαστιγωθεί 135 φορές





Ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης, Σαΐντ Μορταζαβί, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον ρόλο που είχε διαδραματίσει σε διώξεις αντιφρονούντων, καταδικάστηκε να μαστιγωθεί 135 φορές, για υπόθεση διαφθοράς, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μορταζαβί βρέθηκε ένοχος για «διασπάθιση δημοσίου χρήματος», κατά τη διάρκεια της θητείας του το 2012 και το 2013 ως επικεφαλής του Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης, μιας ιρανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που χορηγεί ασφάλιση σε ηλικιωμένους, ανέργους και άλλους, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κρατικής τηλεόρασης.




Η ποινή αποτελεί μια δραματική ανατροπή της μοίρας ενός άνδρα που κάποτε αποτελούσε την προσωποποίηση της αυταρχικότητας του σκληρού πυρήνα του δικαστικού σώματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το 2010 το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε τον Μορταζαβί έναν άνθρωπο «που καταπατά κατά συρροή τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Μουσταφά Τουρκ Χαμεντανί, νομικός εκπρόσωπος των εναγόντων στην υπόθεση για τον Οργανισμό Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε σήμερα πως η ποινή είναι εξαιρετικά επιεικής σε σχέση με τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο Μορταζαβί, σημειώνοντας πως θα προσφύγει εναντίον της απόφασης.

Ο 49χρονος Μορταζαβί διετέλεσε γενικός εισαγγελέας στην Τεχεράνη από το 2003 έως το 2009, ενώ πρωτύτερα είχε οριστεί για μερικά χρόνια επικεφαλής της Φρουράς της Επανάστασης στην ιρανική πρωτεύουσα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 προκάλεσε για πρώτη φορά ευρύτατη προσοχή για τον ρόλο που διετέλεσε στο κλείσιμο δεκάδων ρεφορμιστικών εφημερίδων, ενώ διορίστηκε στο Επαναστατικό Δικαστήριο κατά την διάρκεια της προεδρίας του μεταρρυθμιστή Μοχαμάντ Καταμί, ο οποίος ήταν ανεπιθύμητος στους κύκλους των ιρανών σκληροπυρηνικών συντηρητικών για τις προσπάθειες φιλελευθεροποίησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας.




Ο Ζαχρά Καζεμί, ένας ιρανοκαναδός φωτορεπόρτερ πέθανε στην φυλακή Εβίν της Τεχεράνης το 2003, εν μέσω μέτρων καταστολής των μέσων ενημέρωσης που ασκούσαν κριτική. Η καναδική κυβέρνηση είχε τονίσει πως ο Καζεμί βασανίστηκε μέχρι θανάτου και κατηγόρησε τον Μορταζαβί για άμεση εμπλοκή του στην υπόθεση.

Κατά την διάρκεια της θητείας του Μορταζαβί στην γενική εισαγγελία, τρεις κρατούμενοι σκοτώθηκαν και πολλοί βασανίστηκαν στην φυλακή Καχριζάκ το 2009, σύμφωνα με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι τρεις είχαν φυλακιστεί για συμμετοχή τους σε επεισόδια που είχαν ξεσπάσει έπειτα από κατηγορίες απάτης στην επανεκλογή του τότε προέδρου Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες σχετικά με τους θανάτους τριών κρατουμένων στην Καχριζάκ το 2014, αλλά του επιβλήθηκε πενταετής αποκλεισμός από κάθε δημόσιο αξίωμα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.