Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ Ο ΔΙΑΒΟΗΤΟΣ ΡΟΝΤΟΣ: ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΥΠΟΠΤΗΣ ΜΚΟ!!!

Σημαντικά στοιχεία για το «φαγοπότι» της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης EastWest Institute, που στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο 609.610 δολάρια,...

Σημαντικά στοιχεία για το «φαγοπότι» της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης EastWest Institute, που στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο 609.610 δολάρια, καθώς χρηματοδοτήθηκε παράνομα από τις πιστώσεις του ΥΠΕΞ, έχει στα χέρια της η ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα, η οποία άνοιξε τον φάκελο για την «καυτή» υπόθεση.
Εκτός από την υπόθεση της EastWest Institute, σε βάρος του Αλεξ Ρόντου εκκρεμεί ακόμη μια παρόμοια υπόθεση στη Δικαιοσύνη για χρηματοδότηση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκο-θέτησης».
Εκτός από την υπόθεση της EastWest Institute, σε βάρος του Αλεξ Ρόντου εκκρεμεί ακόμη μια παρόμοια υπόθεση στη Δικαιοσύνη για χρηματοδότηση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκο-θέτησης».
Στη δικογραφία, που αφορά κακουργήματα σε βάρος του Δημοσίου, για τα οποία οι υπαίτιοι αντιμετωπίζουν ακόμη και ποινές ισοβίων, κατηγορούμενοι είναι ο πρώην γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Αλέξανδρος - Γεωργίου Ρόντος και οι Νικόλαος Μπάζας, πρώην διευθυντής Β5 Διευθύνσεως Αναπτυξιακής Πολιτικής, Νικόλαος Τσαμαδός, πρώην αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΥΔΑΣ και Αθανάσιος Θεοδωράκης, πρώην γενικός γραμματέας ΥΔΑΣ.
Oλοι διώκονται σε βαθμό κακουργήματος για απιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, τελεσθείσα υπό την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς φέρονται ότι με τις ιδιότητές τους και με τις αποφάσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, επί των οποίων έθεσαν ιεραρχικώς τις υπογραφές τους, ενέκριναν τη χρηματοδότηση της ΜΚΟ με το συνολικό ποσόν των 609.610 δολαρίων, προερχόμενο από την πίστωση στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών προς κάλυψη δαπανών εθνικών αναγκών και διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη διάθεση του ποσού αυτού.

Εκκρεμότητες...
Συγκεκριμένα φέρονται ότι από 10/9/2001 μέχρι 4/7/2002 έδωσαν στη ΜΚΟ χρήματα που προορίζονταν για την κάλυψη δαπανών βοήθειας προς ξένες χώρες λόγω θεομηνιών, πολεμικών, πολιτικών και άλλων γεγονότων, όπως και για τη χρηματοδότηση δράσεων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Για την υπόθεση αυτή εκκρεμεί στη Βουλή η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε βάρος των Γιώργου Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδου, οι οποίοι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν υπουργός και υφυπουργός Εξωτερικών αντίστοιχα.
Επιπλέον, σε βάρος του Αλεξ Ρόντου εκκρεμεί μία παρόμοια υπόθεση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στην οποία είναι κατηγορούμενοι επτά ακόμη πρόσωπα, για παράνομη χρηματοδότηση με 9 εκατ. ευρώ της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΙΜΙ, «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», το διάστημα 2002-2003, επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, για έργο αποναρκοθέτησης σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιράκ και Λίβανο.
Στην υπόθεση της ΜΚΟ EastWest Institute η έρευνα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015, με αφορμή έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διενεργεί ελέγχους σχετικά με χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανισμών στο παρελθόν.
Αμέσως δόθηκε από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κ. Ράικου παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση και διαπιστώθηκε ότι δόθηκε παρανόμως η χρηματοδότηση σε υποκατάστημα στη Σερβία του εδρεύοντος στις ΗΠΑ ΜΚΟ (think tank) με την επωνυμία EastWest Institute κατά τα έτη 2001 και 2002.
Από στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι το 2002 εκδόθηκε χρηματικό ένταλμα προπληρωμής (Χ.Ε.Π.) ποσού 500.000 δολαρίων υπέρ της αμερικανικής ΜΚΟ - Ινστιτούτο EastWest Insti-tute για την υλοποίηση προγράμματος με τίτλο «Καλή Διακυβέρνηση και Ασφάλεια», στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας της Ν.Α. Ευρώπης.
Η έκδοση του χρηματικού εντάλματος έγινε με απόφαση του τότε υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο ωστόσο αφορά δαπάνες βοήθειας προς ξένες χώρες λόγω θεομηνιών ή πολεμικών, ή πολιτικών και άλλων γεγονότων, στο πεδίο εφαρμογής του οποίου θεωρεί η ΥΔΑΣ ότι δεν εμπίπτει η εν θέματι χρηματοδότηση, καθώς χρηματοδοτείται μη κρατική οντότητα (think tank) με αντικείμενο την «εκπόνηση κειμένων στρατηγικής».
Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα των εισαγγελέων που έκαναν την έρευνα ότι «το χρηματικό ένταλμα εκτελέστηκε και το προϊόν του καταβλήθηκε σε μετρητά σε αλλοδαπό πολίτη στο Βελιγράδι, χωρίς να ανευρεθεί στο αρχείο της ΥΔΑΣ απόδειξη καταβολής/λήψης του ποσού». Περαιτέρω έρευνα που πραγματοποίησε η ίδια υπηρεσία έδειξε ότι τόσο η αρμόδια Διεύθυνση Χωρών Ν.Α. Ευρώπης του υπουργείου Εξωτερικών όσο και η πρεσβεία του Βελιγραδίου, μέσω της οποίας έγινε η καταβολή του ποσού, δεν είχαν εισηγηθεί την καταβολή του, αλλά και αγνοούν τόσο τους λόγους για τους οποίους έγινε η εκταμίευση αυτή όσο και το ποια εθνικά συμφέροντα εξυπηρέτησε η καταβολή του.
Εξάλλου, προηγουμένως, κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2001, έλαβε χώρα και άλλη χρηματοδότηση του ίδιου φορέα, ύψους 109.610 δολαρίων, ενώ, σύμφωνα με επιστολή του ΕastWest Institute υφίστατο δέσμευση για συνολική χρηματοδότηση ύψους 900.000 δολαρίων κατά την τριετία 2001 - 2003. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 2 Μαΐου 2000 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου είχε βραβευτεί από την ίδια ΜΚΟ στη Νέα Υόρκη ως «πολιτικός άνδρας της χρονιάς»!
Το Ινστιτούτο EastWest ιδρύθηκε το 1982 στο Αμάν της Ιορδανίας, εδρεύει στη Νέα Υόρκη και διατηρεί γραφεία σε Μόσχα, Κίεβο, Πράγα και Βελιγράδι, ενώ διακηρύττει ότι «αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της σταθερότητας, ευημερίας και ελευθερίας καθώς και στην κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να αποφεύγονται ένοπλες συρράξεις ανά την υφήλιο και δημιουργία ψυχροπολεμικού κλίματος, προωθεί τις ειρηνικές σχέσεις μεταξύ κρατών και λαών, προσπαθώντας να φέρει σε επαφή ηγέτες από Κεντρική, Νοτιοανατολική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και από Βόρειο Αμερική, λειτουργώντας ως θεσμός ?think and do?, ενώ χρηματοδοτείται από ανεξάρτητες πηγές και διοικείται από συμβούλιο προσωπικοτήτων». Τα στοιχεία στα οποία στηρίχτηκε η ποινική δίωξη αφορούν:
Τρεις δόσεις
H χρηματοδότηση της ΜΚΟ από το ελληνικό ΥΠΕΞ 2001 - 2002 ανήλθε σε 609.610 δολάρια και καταβλήθηκε σε δύο δόσεις (109.610 και 500.000 δολάρια), με χρηματικά εντάλματα προπληρωμής, το προϊόν των οποίων παραδόθηκε στην εκπρόσωπό της στο Βελιγράδι, σε μετρητά, μέσω της πρεσβείας και του υπόλογου διπλωματικού υπάλληλου Αντωνίου Σγουρόπουλου.
Στις 17/4/2003 επιχειρήθηκε να δοθεί στη ΜΚΟ και τρίτη δόση 300.000 δολαρίων, που αποτελούσε το υπόλοιπο των «υπεσχημένων», για το οποίο συντάχθηκε εισήγηση της Β5 Διευθύνσεως και σχέδιο υπουργικής αποφάσεως, στο οποίο υπέγραψαν εκ των κατηγορουμένων οι Ν. Μπάζας, Ν. Τσαμαδός και Α. Θεοδωράκης, ωστόσο από τη δικαστική έρευνα που έγινε δεν βρέθηκε το σχετικό ΧΕΠ. Οι ειδικές πιστώσεις του ΥΠΕΞ προορίζονται για την κάλυψη δαπανών βοήθειας προς ξένες χώρες, λόγω θεομηνιών, πολεμικών, πολιτικών και άλλων γεγονότων και όχι προς ενίσχυση για οποιονδήποτε λόγο μη κρατικών οντοτήτων, όπως η ωφεληθείσα ΜΚΟ.
Το ποσό της χρηματοδότησης διατέθηκε χωρίς να αιτηθούν, ερωτηθούν, εισηγηθούν ή συμφωνήσουν η ελληνική πρεσβεία ή το προξενείο Βελιγραδίου για την ανάγκη υλοποίησης του έργου, όσο και η αρμόδια Διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και το Γραφείο Συντονιστή Συμφώνου Σταθερότητας.
Επίσης το ποσό αποφασίστηκε να δοθεί χωρίς προηγουμένως να έχει αξιολογηθεί η σχεδιαζόμενη από τη ΜΚΟ δράση και χωρίς να έχει σχηματιστεί πλήρης φάκελος, από τον οποίον να προκύπτει η επάρκεια του προγράμματος και το εθνικό συμφέρον, το οποίο επιδιώκεται να ικανοποιηθεί, ή οι ευνοϊκές συνέπειες στον πληθυσμό και την οικονομία της Σερβίας, η οποία καταρχήν αποτελούσε χώρα-στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας.
Αντ' αυτού προέκυψε ότι απεστάλη από τη ΜΚΟ στις 24 Ιουλίου 2001 εξασέλιδο έγγραφο, στο οποίο περιγράφονταν οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου EastWest, καθώς και ένα (μη απολύτως ευκρινές) φύλλο προκαταρκτικού προϋπολογισμού του κόστους του προγράμματος, το οποίο πιθανώς συνιστά την πρόταση-αίτηση του Ινστιτούτου.
Στην κατάθεσή του ο διπλωματικός υπάλληλος στην πρεσβεία του Βελιγραδίου Αντώνης Σγουρόπουλος, ο οποίος εξετάστηκε ως μάρτυρας, τόνισε ότι όταν παρέλαβε το ποσό των 500.000 δολαρίων στις 17/2/2003 σε σφραγισμένο φάκελο σε διπλωματικό σάκο, το φύλαξε αρχικά στο χρηματοκιβώτιο της πρεσβείας και την ημέρα που είχε προγραμματιστεί η καταβολή με συνοδεία αστυνομικού πήγε στο υποκατάστημα της Εθνικής στο Βελιγράδι και αφού τα κατέθεσε για ελάχιστο χρόνο στον λογαριασμό που τηρούσε εκεί ο ίδιος, τα μετέφερε στον τραπεζικό λογαριασμό του Ινστιτούτου στην ίδια τράπεζα, ενώ ήταν παρών και ο εκπρόσωπος του τοπικού γραφείου Ααρον Πρέσναλ.

Εκθετοι...
Η πιστοποίηση της οργάνωσης έγινε μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης
«Φωτιά» είναι άλλα σημεία του εισαγγελικού πορίσματος, όπου αναφέρεται ότι:
• H απόφαση της Επιτροπής Πιστοποίησης και Αξιολόγησης των ΜΚΟ, που φέρει ημερομηνία 11/9/2001, «φέρεται να έχει εκδοθεί μία μέρα μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης, η οποία θα έπρεπε λογικά να έπεται, αφού εξάλλου την επικαλείται»!
• Επιβαρύνθηκε διαφορετικός κωδικός του ΥΠΕΞ από τον ορισθέντα για την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς πιθανολογείται ότι «ποσόν 200 εκατ. δραχμών είχε αναλωθεί στη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την εκπαίδευση (προγράμματα Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΛΙΑΜΕΠ, Κυκλαδικής Ακαδημίας για την Ευρώπη, Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής) και για οκτώ προγράμματα ύψους 1.765.000 ευρώ, για τα οποία είχε δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση στη συνάντηση δωρητών στις Βρυξέλλες την 29-31 Μαρτίου 2000, στα οποία δεν περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση του Ινστιτούτου East West».
Από τη μελέτη επιστολής προς τον Α. Ρόντο, η οποία «έχει συνταχθεί κατά τρόπο που δηλώνει εγκαρδιότητα», προκύπτει ότι τη 18η Δεκεμβρίου 2001 είχε προηγηθεί από πλευράς ελληνικού ΥΠΕΞ αποστολή επιστολής δέσμευσης για την καταβολή τριών ετησίων γενναιόδωρων συνεισφορών 300.000 δολαρίων έκαστη, κατά τα έτη 2001, 2002 και 2003, για τη χρηματοδότηση της ΜΚΟ. Σε εκτέλεση των υπεσχημένων η ΜΚΟ έλαβε την 21/12/2001 από το ελληνικό ΥΠΕΞ 109.610 δολάρια και ζητούσε εντός του μηνός Ιανουαρίου 2002 την καταβολή του υπόλοιπου ποσού 190.390 και μέχρι 30 Ιουνίου 2002 τη χρηματοδότηση για το 2002.

Τριετής συνεργασία
• Στο σχέδιο απόφασης του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου για τη διάθεση ποσού 500.000 δολαρίων με ΧΕΠ στην πρεσβεία Βελιγραδίου έχει τεθεί ιδιόχειρη σημείωση (16/9/2002) του υφυπουργού ΥΠΕΞ Ανδρέα Λοβέρδου στην οποία αναφέρεται: «H συνεργασία με ανωτέρω ίδρυμα είναι ήδη τριετής, πλην όμως ούτε ο πρέσβης μας στο Βελιγράδι ούτε η αρμόδια υπηρεσία ΥΠΕΞ είναι σε θέση να μας δώσουν επαρκείς πληροφορίες για εκτελούμενο έργο. Υπογράφω, επειδή, ως μου ειπώθηκε αρμοδίως, πρόκειται για ανειλημμένες δεσμεύσεις».
Επισημαίνεται από τους εισαγγελείς:
«H υπογραφή του υφυπουργού έχει τεθεί επί του σχεδίου υπουργικής απόφασης μεταγενεστέρως της εκδόσεως αυτής, πράγμα το οποίο είναι παράδοξο, ενώ σε δεύτερο σχέδιο αποφάσεως η υπογραφή του υφυπουργού έχει τεθεί ακόμη μεταγενέστερα της έκδοσης, χωρίς σημείωσή του, επίσης παράδοξο. Αργότερα, στις 17/4/2003 σε άλλο σχέδιο υπουργικής απόφασης για την έγκριση 300.000 δολαρίων κάτω από το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου δεν υπάρχει υπογραφή».

ΜΑΙΡΗΣ ΜΠΕΝΕΑ
mbenea@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.