Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΕΝΟΣ ΜΗΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ»... Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΛΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΣΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

Μπορεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα να καταγράφει πρόοδο, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τ...



Μπορεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα να καταγράφει πρόοδο, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την Κομισιόν να βάλει το μαχαίρι στο λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης, δίνοντάς νέο τελεσίγραφο ενός μήνα, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο και να στέλνει περισσότερους πρόσφυγες πίσω στη χώρα μας!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε λοιπόν σήμερα την Ελλάδα να βελτιώσει τις διαδικασίες και τις συνθήκες υποδοχής των αιτούμενων ασύλου, ώστε να γίνει δυνατή η επαναπροώθηση των μεταναστών προς τη χώρα, στο πλαίσιο μίας καλύτερης διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης.

Μεταξύ των συστάσεών της προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται χαρακτηριστικά «σε επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο μία πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου», η οποία προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έκθεση μάλιστα, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, καθρεφτίζει την Ελλάδα στη συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων του προσφυγικού, ενώ επισημαίνονται ακόμα μια φορά οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, αλλά και η αναγκαιότητα της φύλαξης των συνόρων.

Παράλληλα, η Κομισιόν έστειλε στην Αθήνα οδηγίες, προκειμένου η Ελλάδα να «συνετιστεί» με τους κανόνες της ΕΕ στην πολιτική για το προσφυγικό. Μεταξύ άλλων, καλούμαστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο και να αναμορφώσουμε τις διαδικασίες ώστε εκείνοι που στερούνται άδεια παραμονής να έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

Γιατί μπορεί να υπάρχει το δικαίωμα οι αιτούντες άσυλο να στέλνονται πίσω στην πρώτη χώρα που έφτασαν, όμως, άλλα μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να τους στείλουν πίσω από την Ελλάδα, από το 2011, όταν το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκρινε ότι οι συνθήκες στη χώρα μας για τους πρόσφυγες ήταν τόσο άσχημες, που ισοδυναμούσαν με «εξευτελιστική μεταχείριση»…

Όσον αφορά στα κέντρα υποδοχής, θα πρέπει να έχουν επαρκή στελέχωση, έτσι ώστε οι ελληνικές αρχές να μπορούν να χειριστούν περισσότερες υποθέσεις ασύλου, ενώ η Ελλάδα (μαζί με την Ιταλία) καλείται να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία των hotspots, καθώς η «πρόοδος σε αυτό το κομμάτι είναι επίσης αργή».

«Η Αθήνα έχει ένα μήνα για να κάνει τις βελτιώσεις πριν τους επιπλέον ελέγχους του Μαρτίου», επισημαίνει χαρακτηριστικά η βρετανική Guardian, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα, η οποία «βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία σκληρού προγράμματος λιτότητας με το ποσοστό της ανεργίας να αγγίζει το 25%, προειδοποίησε πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με την ροή ανθρώπων»…

Όπως και να έχει, η επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των 28 κρατών μελών της ΕΕ υιοθέτησε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της οποίας η Ελλάδα οφείλει στο επόμενο χρονικό διάστημα να λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν μάλιστα ότι η Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Επιτροπής, οφείλει μέσα στο διάστημα ενός μήνα να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί ως τον Μάιο, ενώ τον Απρίλιο θα γίνει από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες η αξιολόγηση των μέτρων που θα έχουν ληφθεί.

Και μπορεί οι «28» της ΕΕ να πρόκειται να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 18-19 Φεβρουαρίου, ωστόσο, όπως προβλέπει η εφημερίδα δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, πιθανώς να εκφράσουν μόνο τη δυσαρέσκειά τους για την Τουρκία, υποστηρίζοντας πως δεν κάνει αρκετά για να ελέγξει την ροή των προσφύγων που περνούν στην Ελλάδα. Αλλά τα λεφτά (που θα τους δώσουμε γι΄αυτό) λεφτά...

«Το κύμα μεταναστών που φτάνει στην Ελλάδα από την Τουρκία είναι πολύ μεγάλο», αναφέρει τέλος το προσχέδιο ανακοίνωσης της αρμόδιας επιτροπής, στο οποίο γίνεται λόγος, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, για «επιπλέον αποφασιστικές προσπάθειες».

Η Κομισιόν αποφάσισε επίσης να προχωρήσει σε νομική δράση εναντίον αρκετών χωρών, οι οποίες απέτυχαν να εφαρμόσουν πλήρως του νόμους που σχετίζονται με την πολιτική ασύλου. Αυτές οι «περιπτώσεις παράβασης» αφορούν τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία και τη Σλοβενία. Όλες οι περιπτώσεις αφορούν προσπάθειες μείωσης της μετακίνησης αιτούντων άσυλο από τη μία χώρα της ΕΕ στην άλλη. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.