Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 2ΗΜΕΡΟ: ΝΕΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ ΕΦΥΓΕ ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

- Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δίνουν το στίγμα για μεγαλύτερη αισιοδοξία από ότι τις προηγούμενες ημέρες - Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρ...

-

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δίνουν το στίγμα για μεγαλύτερη αισιοδοξία από ότι τις προηγούμενες ημέρες
- Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα επιτελεία Μέρκελκαι Ολάντ
- Ίσως να επιχειρείται ακόμα και με ενδιάμεση συμφωνία ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως δεν θα μετέχει το ΔΝΤ
- Απομακρύνεται ο κίνδυνος του deadline της 5η Ιουνίου, καθώς όλα δείχνουν πως τα λεφτά για τη δόση του ΔΝΤ βρέθηκαν


Ραγδαίες θα είναι οι εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, με τα επιτελεία όλων των χωρών να είναι σε εγρήγορση και στο Μαξίμου να γίνονται διαρκώς συσκέψεις.

Τις τελευταίες ώρες υπάρχει ένα μεγαλύτερο κλίμα αισιοδοξίας και από την πλευρά των δανειστών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο χειροπιαστό στοιχείο.

Χαρακτηριστικό των εξελίξεων είναι πως νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής κλιμάκιων ελλήνων τεχνοκρατών αναχώρησαν για τις Βρυξέλλες εκτάκτως, προκειμένου να βοηθήσουν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, αλλά και να δώσουν στοιχεία για την ελληνική οικονομία στο Brussels Group.

Tα δεδομένα του διαπραγματευτικού θρίλερ τόσο σε ελληνικό έδαφος όσο και σε ευρωπαϊκό είναι τα εξής:

Τη Δευτέρα στη συάντηση Μέρκελ-Ολάντ και Γιούνκερ στο Βερολίνο θα παρθούν σίγουρα αποφάσεις για την Ελλάδα, με το Μαξίμου να στηρίζεται ιδιαίτερα στα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνιά.

Το δεύτερο δεδομένο είναι πως το επιτελείο του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα είναι σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση με τα επιτελεία Μέρκελ και Ολάντ. Το τρίτο δεδομένο είναι πως το Brussels Group συνεδριάζει και το Σάββατο, ενώ στα δεδομένα θεωρείται και το γεγονός πως όλο το τριήμερο οι υπουργοί θα βρίσκονται στα πόστα τους και σε διαρκή εγρήγορση.

Τέλος, στα δεδομένα θεωρείται και πως η 5η Ιουνίου όπως όλα δείχνουν δεν αποτελεί deadline για την κυβέρνηση, καθώς τα χρήματα για τη δόση του ΔΝΤ έχουν πιθανότατα βρεθεί.

Αυτά είναι τα σίγουρα δεδομένα αυτής της διαπραγμάτευσης. Στα πιθανά που ίσως να δώσουν το στίγμα των εξελίξεων τις επόμενες ώρες είναι και η Σύνοδος της G7 στη Δρέσδη όπου μπορεί να προκύψει ένα πιο σαφές πολιτικό στίγμα για τη συμφωνία.

Δεύτερο πιθανό δεδομένο είναι πως υπάρχει πλέον χρόνος μέχρι τις 30 Ιουνίου για τη συμφωνία η οποία ενδεχομένως μπορεί να επιχειρείται να είναι και ενδιάμεση, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Άλλο ένα πιθανό δεδομένο σε αυτή τη διαπραγμάτευση είναι πως μπορεί την προσεχή εβδομάδα να υπάρξει ακόμα και συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με την Μέρκελ και τον Ολάντ.

Το πιο απίθανο σενάριο αυτή την ώρα είναι η πιθανότητα ενός διαγγέλματος του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Σε όλα αυτά τα σενάρια της διαπραγμάτευσης φυσικά υπάρχουν και τα αγκάθια. Από τα μεγαλύτερα αγκάθια είναι σε ποιόν ΦΠΑ θα μπει η ΔΕΗ, ώστε να υπάρξει άμεση μεγάλη εισπραξιμότητα.

Το δεύτερο αγκάθι είναι τα όρια συνταξιοδότησης, καθώς όπως όλα δείχνουν οι πρόωρες συντάξεις θεωρούνται ήδη τελειωμένη υπόθεση. Τέλος, ένα άλλο σοβαρό αγκάθι από την πλευρά των δανειστών είναι οι συνεχείς μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης κόντρα στις μνημονιακές αποφάσεις και δεσμεύσεις με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το νόμο Κατρούγκαλου στο Δημόσιο.



Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.