Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΣΤΗΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ...

Μια μεγάλη ευλογία σε μια μεγάλη λειτουργική σύμπτωση και συγκεκριμένα στην Ιερά Κοινοβιακή Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Γουμε...

Μια μεγάλη ευλογία σε μια μεγάλη λειτουργική σύμπτωση και συγκεκριμένα στην Ιερά Κοινοβιακή Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Γουμενίσσης-Γρίβας, για όλο το συνοριακό πληθυσμό. Η έλευση του Τιμίου Σταυρού (Τιμίου Ξύλου) από το Ναό της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων. Και η υποδοχή του από τον οικείο Μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημήτριο στην Ιερά Μονή, επικεφαλής του ιερού Κλήρου, των μοναχών και του λαού.

· επίσημη υποδοχή, Σάββατο 21 Μαρτίου 6 μ.μ., Εσπερινός-Χαιρετισμοί Τιμ. Σταυρού.

· παραμονή του Τιμίου Ξύλου, στην Ιερά Μονή, μέχρι τη Δευτέρα 30 Μαρτίου.

· καθημερινά οι ενδιάτακτες Ακολουθίες πρωί (7-10 π.μ.) και απόγευμα (5-7 μ.μ.).

· ελεύθερη η προσκυνηματική είσοδος από 7.00΄ π.μ. έως 8. 00΄ μ.μ. κάθε μέρα.

· Αγρυπνία την Παρασκευή του Ακαθίστου, προς Σάββατο.

Όπως είναι γνωστό, η εύρεση του Τιμίου Σταυρού και των Τιμίων Ήλων από την Αγία Ελένη συνέβη το 326 μ.Χ. στα Ιεροσόλυμα, και μνημονεύεται στις 6 Μαρτίου (μαρτυρία του αγίου Κυρίλλου Ιεροσολύμων, περί το 343). Όπως λένε τα σχετικά σύντομα λειτουργικά υπομνήματα του Μηναίου «Τη αυτή ημέρα μνήμη της ευρέσεως του τιμίου Σταυρού υπό της μακαρίας Ελένης. Δίδωσιν ημίν Ελένη ταύτην χάριν βλέπειν το σώσαν εκ φθοράς ημάς ξύλον. Τη αυτή ημέρα μνήμη της ευρέσεως των τιμίων ήλων. Φανέντες ήλοι βασιλεί, του μεν κράνιος άγαλμα κείται, του χαλινού δε κράτος».

Επειδή όμως η 6η Μαρτίου συμπίπτει σε ημέρα μεσονηστίσιμη, γι᾽ αυτό η Εκκλησία μετέθεσε τον κύριο εορτασμό την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών και όλη την ακόλουθη Εβδομάδα μεθέορτα [βλ. Θ.Η.Ε., τ. 11ος].

Έτσι, λοιπόν, και στη Γουμένισσα θα υποδεχθούμε μεθέορτα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, τον Τίμιο Σταυρό (τμήμα από το Τίμιο Ξύλο του Σταυρού) εγκιβωτισμένο σε εικόνα εν μέσω των αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, από το Σκευοφυλάκιο του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως.

Η προσκύνηση θα είναι ευκαιρία ευλογίας και φωτισμού για κάθε ευλαβή προσκυνητή και για όλο τον τόπο και την πατρίδα μας.

Είναι μια λειτουργική παράδοση ουσίας, που παραπέμπει στα εγκαίνια του Ναού της Αναστάσεως (306 μ.Χ.), στη διανομή ανά τους αιώνες τεμαχίων του Τιμ. Ξύλου σε μεγάλα Μοναστήρια, στην ευλογία του Αγιασμού με τον Τιμ. Σταυρό, στην ευλογία των υδάτων τα Φώτα με τη ρίψη Τιμ. Σταυρού. Και γενικά στην αποστολική και πατερική παράδοση ανά τους αιώνες, για τη στήριξη του πνευματικού αγώνα των πιστών με το σταυροκόπημα. Όλα αυτά παραπέμπουν στο Σταυρό της σωτηρίας μας, τον οποίο ευαγγελίζεται η Καινή Διαθήκη.

«Προσελθόντες, αρύσασθε μη κενούμενα νάματα του Σταυρού τη χάριτι προερχόμενα. Ιδού προκείμενον βλέποντες το ξύλον το άγιον, χαρισμάτων την πηγήν, αρδομένην τω αίματι και τω ύδατι του Δεσπότου των όλων, του εν τούτω εκουσίως υψωθέντος και τους βροτούς ανυψώσαντος» (Αίνοι Κυριακής Γ΄ Νηστειών).

Η Ιερά Μητρόπολις Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου προσκαλεί κάθε ευλαβή χριστιανό να επωφεληθεί και να προσέλθει να παρακαλέσει το Θεό και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό, για να λάβει διά του Σταυρού Του άφεση αμαρτιών, χαρά και χάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.