Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝΑ ΠΑΣ ΣΤΙΓΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ... ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΟ ΜΑΡΤΤΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΛΛΑ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ...!!!!

Συντάκτης:  Μάριος Χριστοδούλου  - efsyn.gr Ενα δισεκατομμύριο ευρώ χωρίζει την Αθήνα από τη χρεοκοπία τον Μάρτιο! Για το ποσό π...


Συντάκτης: 
Ενα δισεκατομμύριο ευρώ χωρίζει την Αθήνα από τη χρεοκοπία τον Μάρτιο! Για το ποσό που λείπει από τα κρατικά ταμεία ο λόγος, το οποίο ψάχνει δεξιά κι αριστερά η κυβέρνηση για να μπορέσει να εξοφλήσει την τρίτη κατά σειρά δόση του δανείου που οφείλει η χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ύψος αυτής της υποχρέωσης φτάνει στο 1,416 δισ. ευρώ, ενώ τα λεφτά που έχουν μαζέψει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν ξεπερνούν τα 410 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν λιγότερο αποπνικτική αν δεν υπήρχε η «τρύπα» του 1 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη σημάνει συναγερμός για τη δημοσιονομική βόμβα που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη χώρα. Εφόσον υπάρξει αποτυχία πληρωμής, αν δηλαδή η Ελλάδα δεν μπορέσει να εκπληρώσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση προς το ΔΝΤ, τότε αυτό ισοδυναμεί με πιστωτικό γεγονός. Με πτώχευση που θα υποχρεώσει το κράτος να «κατεβάσει ρολά» σε όλες τις πληρωμές του.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ δεν έχει χάσει ποτέ λεφτά από κράτη στα οποία έχει δανείσει, παρά μόνο από πολύ φτωχές χώρες, στις οποίες με βάση μια πολιτική απόφαση η διεθνής κοινότητα αποφάσισε να χαρίσει κάποια χρέη. Αλλωστε, το καταστατικό του Ταμείου δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην επιστροφή των δανείων από τις δανειολήπτριες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα κι αν «κουρευτεί» το χρέος μιας χώρας, το δάνειο του ΔΝΤ προς τη χώρα αυτή δεν «κουρεύεται».
Κατόπιν τούτων, ο συναγερμός για τις πληρωμές του Μαρτίου είχε ξεκινήσει να χτυπά εδώ και αρκετές μέρες στους επιτελείς της πλατείας Συντάγματος. Ολα ξεκίνησαν πριν από ένα δεκαπενθήμερο, όταν στο e-mail των συνεργατών του Γιάνη Βαρουφάκη κατέφτασε επιστολή από την τρόικα, η οποία προειδοποιούσε τον νέο υπουργό Οικονομικών αλλά και την κυβέρνηση ότι «παγώνει» κάθε διαδικασία χρηματοδότησης προς την Αθήνα.
Η διαπραγμάτευση
«Αγκάθι» που θα μπορούσε να ξεπεραστεί μόνο με την ολοκλήρωση της εκκρεμούσας 5ης αξιολόγησης, με την οποία θα άναβε και το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση των 7,2 δισ. ευρώ. Ακολούθησε το ελληνικό αίτημα προς την ΕΚΤ για την αύξηση των εκδόσεων του «στοκ» έντοκων γραμματίων και εν συνεχεία η διαπραγμάτευση Βαρουφάκη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την απευθείας καταβολή στο ΔΝΤ των κερδών του 1,9 δισ. ευρώ που είχαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.
Η άρνηση των δανειστών να βγάλουν τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο οδήγησε χθες τον Γιάνη Βαρουφάκη να παραδεχτεί δημόσια τη δεινή χρηματοδοτική θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. «Δεν υπάρχει άμεσο ζήτημα ρευστότητας για το Δημόσιο, δηλαδή για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, αλλά σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή δόσεων στο ΔΝΤ τώρα και στην ΕΚΤ τον Ιούλιο», είπε ο υπουργός, ενώ για «τρύπα» 11 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
Στο Γενικό Λογιστήριο έχουν ήδη «σκουπίσει» τα διαθέσιμα λεφτά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Ομως ούτε η λύση αυτή μπορεί να καλύψει το μέγεθος των υποχρεώσεων του Μαρτίου που περιλαμβάνει:
•Αποπληρωμή προς το ΔΝΤ δανείων ύψους 1,416 δισ. ευρώ στις 6, 13, 16 και 20 Μαρτίου.
•Πληρωμή 79 εκατ. ευρώ στις 3 Μαρτίου για «ακούρευτα» ομόλογα.
•Λήξεις έντοκων γραμματίων 4,6 δισ. ευρώ στις 6, 13 και 20 Μαρτίου.
•Καταβολή 800 εκατ. ευρώ για τόκους.
Ο πονοκέφαλος
Ο Απρίλιος είναι ο μήνας με τις μικρότερες χρηματοδοτικές ανάγκες, μόλις 620 εκατ. ευρώ, και ακολουθεί ο Μάιος με πληρωμές 1 δισ. ευρώ. Μήνες-φωτιά για τον προϋπολογισμό είναι οι καλοκαιρινοί, που συνιστούν ένα πραγματικό «τρίγωνο του διαβόλου»: Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο ωριμάζουν τίτλοι, οι οποίοι -μαζί με τους τόκους- ανέρχονται σε 2,62, 5,12 και 3,69 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Τον κυβερνητικό «πονοκέφαλο» με το μείζον πρόβλημα της χρηματοδότησης ενέτεινε και η χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, σημείωσε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αποδεχτεί και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τον δανεισμό των τραπεζών. Πρόσθεσε όμως το εξής: «Οταν καταργήσαμε την απόφαση της εξαίρεσης, ξεκάθαρα δηλώσαμε ότι εάν δεν γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος, τότε δεν θα την επαναφέρουμε»…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.