Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ...

Κατά των ομόφυλων γάμων τέθηκαν οι Κροάτες, όταν σε δημοψήφισμα για αναθεώρηση Συντάγματος που θα εμποδίζει την τέλεση γάμων μεταξύ ατόμω...

Κατά των ομόφυλων γάμων τέθηκαν οι Κροάτες, όταν σε δημοψήφισμα για αναθεώρηση Συντάγματος που θα εμποδίζει την τέλεση γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου η πλειοψηφία ψήφισε "ναι".

Το δημοψήφισμα είχαν ζητήσει συντηρητικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά είχε θεωρηθεί από υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι οδηγεί σε διακρίσεις, ψήφισαν οι Κροάτες.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, περίπου το 65% των Κροατών απάντησαν «Ναι» στο ερώτημα αν ο γάμος θα πρέπει να καθορίζεται από το Σύνταγμα ως «η ένωση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα».

Εκείνο που προβλημάτισε την πολιτική σκηνή της χώρας είναι η μικρή προσέλευση του κόσμου στο δημοψήφισμα, καθώς τρεις ώρες πριν από τη λήξη της ψηφοφορίας, το ποσοστό συμμετοχής ήταν μόλις 26,75%, ενώ στο τέλος της ψηφοφορίας "άγγιξε" το 43%. Με άλλα λόγια, λιγότεροι από τους μισούς Κροάτες ενδιαφέρθηκαν για το δημοψήφισμα.

Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, ηγέτης της κεντροαριστερής κυβέρνησης, δήλωσε πως «είναι ένα θλιβερό και ανόητο δημοψήφισμα. Ελπίζω πως είναι η τελευταία φορά που είμαστε αναγκασμένοι να οργανώσουμε μια τέτοια ψηφοφορία με τέτοιο τρόπο και για αυτά τα ερωτήματα».

«Το Σύνταγμα πρέπει να διευκρινίζει ποια είναι τα ερωτήματα που μπορούν να τεθούν σε δημοψήφισμα και εκείνα που δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενό του, που αφορούν το εσωτερικό της οικογένειας», πρόσθεσε.

Από την άλλη, το εθνικιστικό δεξιό κόμμα HDZ, που αποτελεί αντιπολίτευση, υποστήριξε πως το "ναι" των Κροατών προστατεύει τις παραδοσιακές αξίες της χώρας.

«Δεν πρόκειται για απειλή των δικαιωμάτων των άλλων, αλλά για διατήρηση του δικαιώματός μας να είμαστε αυτό που είμαστε. Δυστυχώς, πρέπει, για να το κάνουμε αυτό, να εισάγουμε στο Σύνταγμα κάτι που είναι φυσικό», δήλωσε ο Τόμισλαβ Καραμάρκο, αρχηγός του HDZ.

Η Κροατία, που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο, διένυσε μακρύ δρόμο από το πρώτο Gay Pride το 2002, όταν οι συμμετέχοντες στην πορεία είχαν δεχθεί επίθεση από εξτρεμιστές. Από τότε, η στάση ως προς τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων έχει σταδιακά βελτιωθεί.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας της Κροατίας παραμένει συντηρητικό. Παραταύτα, το 2003, με το νόμο για το Σύμφωνο Συμβίωσης, δόθηκαν στα ομόφυλα ζευγάρια, τα ίδια δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που ζουν σε ελεύθερη συμβίωση, μεταξύ δε των προβλέψεων ήταν και η αναγνώριση του από κοινού δικαιώματος στην αποκτηθείσα περιουσία.

koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.