Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΗΠΩΣ ΜΥΡΙΖΕΙΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΛΑ;;; ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ -ΠΑΝΤΑ- ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ 146 ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΑΝ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΜΥΡΩΔΙΑ...

Άσε με να σε μυρίσω, να σου πω τι κόμμα ψηφίζεις! Οι πολιτικές ιδεολογίες έχουν η κάθε μία τη δική της ξεχωριστή μυρωδιά και οι άνθρωπο...



Άσε με να σε μυρίσω, να σου πω τι κόμμα ψηφίζεις! Οι πολιτικές ιδεολογίες έχουν η κάθε μία τη δική της ξεχωριστή μυρωδιά και οι άνθρωποι ξεχωρίζουν έναν συντηρητικό από έναν προοδευτικό μόνο από τη μύτη, σύμφωνα με μια ασυνήθιστη νέα επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη για πρώτη φορά συσχέτισε τις πολιτικές προτιμήσεις με τις οσμές, δείχνοντας ότι υποσυνείδητα οι άνθρωποι προτιμούν την μυρωδιά όσων έχουν παρόμοιες αντιλήψεις με τις δικές τους.


Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Πενσιλβάνια, Χάρβαρντ και Μπράουν με επικεφαλής τον Πιτ Χατέμι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό πολιτικής επιστήμης "American Journal of Political Science", πειραματίστηκαν με 146 εθελοντές ηλικίας 18 έως 40 ετών, οι οποίοι αρχικά κατατάχθηκαν με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις τους, από πολύ συντηρητικοί έως πολύ προοδευτικοί - φιλελεύθεροι.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να φοράνε επί 24 ώρες κάτω από την μασχάλη τους σφουγγαράκια για να ποτιστούν με τον ιδρώτα τους. Σε αυτό το διάστημα δεν έπρεπε να κάνουν μπάνιο ή να φοράνε άρωμα.

Στη συνέχεια, μια δεύτερη ομάδα 125 εθελοντών έπρεπε να μυρίσουν αυτά τα "μυρωδάτα" σφουγγαράκια και να τα βαθμολογήσουν σε μια κλίμακα από το ένα έως πέντε. Και αυτοί οι εθελοντές προηγουμένως είχαν δηλώσει τις πολιτικές προτιμήσεις τους.

Αν και η δεύτερη ομάδα των εθελοντών δεν ήσαν σε θέση να συσχετίσουν μια συγκεκριμένη οσμή με μια συγκεκριμένη πολιτική πεποίθηση (δηλαδή δεν μπορούσαν να καταλάβουν αν το ιδρωμένο σφουγγαράκι προερχόταν από έναν συντηρητικό ή προοδευτικό), αυτό που αποκάλυψε το πείραμα, είναι ότι οι άνθρωποι, χωρίς να το συνειδητοποιούν, προτιμούν την μυρωδιά των ανθρώπων που έχουν την ίδια ή παρεμφερή πολιτική ιδεολογία.

Οι συντηρητικοί δήλωσαν ότι προτιμούν περισσότερο την μυρωδιά εκείνη που προερχόταν (χωρίς να το γνωρίζουν) από επίσης συντηρητικούς, ενώ οι προοδευτικοί - φιλελεύθεροι συστηματικά δήλωσαν ότι δεν τους αρέσει καθόλου η μυρωδιά που προερχόταν από συντηρητικούς.

Από την άλλη, οι συντηρητικοί ήσαν πιο ουδέτεροι όσον αφορά τις οσμές των προοδευτικών και οι προοδευτικοί πιο ουδέτεροι όσον αφορά άλλους ομοϊδεάτες τους. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι υπάρχει πιθανότητα μικρότερη από 10% τα ανωτέρω ευρήματα να είναι τυχαία, όμως τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μια μελλοντική έρευνα.

Όπως είπε ο Πιτ Χατέμι, η υποσυνείδητη επιρροή της μυρωδιάς μπορεί να επιδράσει θετικά ή αρνητικά σε έναν άνθρωπο σε σχέση με έναν άλλο.

Αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγεί γιατί οι άνθρωποι βρίσκουν συχνά σεξουαλικό και συναισθηματικό σύντροφο με τον οποίο ταιριάζουν και πολιτικά. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι δύο σύζυγοι τείνουν να έχουν παρόμοιες πολιτικές αντιλήψεις, ενώ άλλες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη σεξουαλική έλξη και στην οσμή.

Εξάλλου, άλλες έρευνες παρέχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις πως οι πολιτικές πεποιθήσεις έχουν και μια βιολογική - γενετική συνιστώσα. Για παράδειγμα, οι συντηρητικοί έχουν εκ φύσεως μεγαλύτερη τάση να εκδηλώνουν το αίσθημα της αηδίας (πράγμα που τους ωθεί πιο έντονα να σιχαίνονται καινοτομίες όπως ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου), ενώ είναι επίσης πιο επιρρεπείς στον φόβο (κάτι που τους ωθεί να τάσσονται υπέρ των "κλειστών" κοινωνιών σε ζητήματα όπως η μετανάστευση).

Μετά από όλα αυτά, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή οι βιομηχανίες καλλυντικών να βγάλουν στην αγορά ξεχωριστά αρώματα για «δεξιούς» και «αριστερούς»!

Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική έρευνα (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ajps.12133/abstractnews247

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.