Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ» ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ 180.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΑΣΟΥ ΒΟΥΡΝΑ!.. ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ, ΡΕ ΑΔΩΝΙ, ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ ΣΤΑ ΚΑΚΑΛΑ ΣΟΥ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ...

Έκθετη απέναντι στο νόμο είναι η οικογένεια Γεωργιάδη και συγκεκριμένα ο αδελφός του υπουργού Υγείας, Λεωνίδας Γεωργιάδης σε βάρος του οπο...

Έκθετη απέναντι στο νόμο είναι η οικογένεια Γεωργιάδη και συγκεκριμένα ο αδελφός του υπουργού Υγείας, Λεωνίδας Γεωργιάδης σε βάρος του οποίου έχει επιβληθεί αποζημίωση μεγαλύτερη 180 χιλ. ευρώ, για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, βιβλίων του συγγραφέα και δημοσιογράφου Τάσου Βουρνά.

Το Μάρτιο του 2005, η Άννα Μποτοπούλου, χήρα και κληρονόμος του συγγραφέα Τάσου Βουρνά, καταθέτει αγωγή σε βάρος του Άδωνη Γεωργιάδη και του αδελφού του Λεωνίδα, με την οποία τους κατηγορεί ότι εκμεταλλεύτηκαν οικονομικά τα συγγράμματα του συζύγου της, χωρίς όμως να καταβάλλουν σε αυτόν ή σ’ εκείνη, εφόσον ο Τάσος Βουρνάς είχε πεθάνει, την ανάλογη αμοιβή.

Σύμφωνα με την αγωγή της Άννας Μποτοπούλου, ο σύζυγός της, είχε μεταφράσει την πενταετία 1970-1974 στη νέα ελληνική γλώσσα, συγγράμματα αρχαίων Ελλήνων και βυζαντινών συγγραφέων, το δικαίωμα έκδοσης των οποίων παραχώρησε στην εταιρία «Αθανάσιος Γεωργιάδης – Αλέξανδρος Ρόης Ο.Ε. Ελληνικός Εκδοτικός Οργανισμός» έναντι εφάπαξ αμοιβής, την οποία έλαβε για μία μόνο έκδοση των βιβλίων αυτών. Επρόκειτο για τη συλλογή «Βιβλιοθήκη των Ελλήνων» τα βιβλία της οποίας υπογράφονταν από τον Τάσο Βουρνά, με τα ψευδώνυμα Β. Τάσσος ή Τάσος και τα ονόματα Όλγα Ρομπάκη, Αλεξ. Παντελάκη και Α. Γεωργιάδης (δεν έχει σχέση με τον υπουργό).

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η Άννα Μποτοπούλου, ακόμη και μετά τη διάλυση της παραπάνω εταιρίας, ο Αθανάσιος Γεωργιάδης, πατέρας των Άδωνη και Λεωνίδα, προέβη στην επανέκδοση των συγκεκριμένων βιβλίων, ασκώντας από το 1982 ατομική επιχείρηση, χωρίς την άδεια ή τη συναίνεση του συγγραφέα, πράγμα το οποίο συνεχίστηκε και μετά το θάνατό του, το 1990, από τον γιο του Λεωνίδα, ο οποίος διατήρησε την οικογενειακή επιχείρηση.

Οι Άδωνης και Λεωνίδας Γεωργιάδης από την πλευρά τους, κατέθεσαν ανταγωγή, με την οποία ζητούσαν να αναγνωριστεί ότι η πατρότητα των επίμαχων βιβλίων ανήκει στον πατέρα τους Αθανάσιο Γεωργιάδη και ζητούσαν από την Άννα Μποτοπούλου να καταβάλλει μεταξύ άλλων, 300 χιλ. ευρώ στον καθέναν τους για ηθική βλάβη και ποσό 100 χιλ. ευρώ για ηθική βλάβη, συνεπεία της προσβολής μνήμης του νεκρού πατέρα τους.

Το ιστορικό

Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των μαρτύρων και τις δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες έχει στη διάθεσή του το koutipandoras.gr, ο Τάσος Βουρνάς με ιδιόγραφη διαθήκη του το 1982 κατέστησε μοναδική κληρονόμο τη σύζυγό του Άννα Μποτοπούλου, ενώ όρισε ότι μετά το θάνατό της, η βιβλιοθήκη του, τα βιβλία του και τα ποσοστά των επανεκδόσεών τους, θα περιέλθουν στην Ένωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ). Ο Τάσος Βουρνάς, συγγραφέας, φιλόλογος, ιστορικός και δημοσιογράφος, μετέφρασε, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα ή ονόματα τρίτων, των οποίων είχε την άδεια, έργα αρχαίων Ελλήνων και βυζαντινών συγγραφέων, την περίοδο 1970-1974, μετά την επιστροφή του από τη Λέρο, όπου είχε εξοριστεί λόγω των αριστερών πεποιθήσεών του, από το καθεστώς των συνταγματαρχών.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο Αθανάσιος Γεωργιάδης, εκτός από την έκδοση και κυκλοφορία διαφόρων άλλων βιβλίων, αλλά και νέων μεταφράσεων, προχώρησε κατά καιρούς στην επανέκδοση και κυκλοφορία όλων των ένδικων βιβλίων, χωρίς τη συναίνεση του Τάσου Βουρνά. Μετά το θάνατό του, ιδρύθηκε από τον Λεωνίδα Γεωργιάδη ατομική επιχείρηση, η οποία συνέχισε την εκδοτική δραστηριότητα, προβαίνοντας και αυτός στην επανέκδοση και κυκλοφορία των βιβλίων του Τάσου Βουρνά, χωρίς να έχει τη σχετική συναίνεση.

Η ομολογία και οι αβάσιμοι ισχυρισμοί

Ο Άδωνις και ο Λεωνίδας Γεωργιάδης, ομολόγησαν κατά την ακροαματική διαδικασία, ότι μέχρι το 1990 είχαν γίνει τρεις επανεκδόσεις, ενώ ισχυρίστηκαν ότι ο Τάσος Βουρνάς είχε παραχωρήσει στον εκδότη πατέρα τους το δικαίωμα της πνευματικής ιδιοκτησίας των μεταφράσεών του, καθώς και απεριόριστη εξουσία έκδοσής τους για όλη τη διάρκεια προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας επί των έργων, δηλαδή για όλη τη ζωή του και 50 χρόνια μετά το θάνατό του. Ο παραπάνω ισχυρισμός δεν έγινε βεβαίως δεκτός από το δικαστήριο, αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση, δεν αποδείχθηκε από κανένα στοιχείο. Ψευδής αποδείχθηκε και ο ισχυρισμός του Λεωνίδα Γεωργιάδη, ότι η εκδοτική του επιχείρηση του σταμάτησε μετά το 1998 την έκδοση των μεταφράσεων του Τάσου Βουρνά.

Η χήρα του Τάσου Βουρνά, Άννα Μποτοπούλου είχε επιχειρήσει επανειλημμένως να επιλύσει εξωδικαστικά τις οικονομικές διαφορές της με την οικογένεια Γεωργιάδη, ενώ είχε εκχωρήσει τα δικαιώματα των μεταφράσεων του συζύγου της, στον εκδοτικό οίκο Παττάκη. Παράλληλα ζήτησε με εξώδικη δήλωση από τον Λεωνίδα Γεωργιάδη να ρυθμίσουν τις υφιστάμενες εκκρεμότητες και τους όρους διάθεσης του αποθέματος των βιβλίων, απαγορεύοντάς του όμως να προχωρήσει στην επανέκδοσή τους. Ο Λεωνίδας Γεωργιάδης δεν απάντησε ποτέ στα αιτήματα της Άννα Μποτοπούλου, η οποία προχώρησε σε νέο εξώδικο, αυτή τη φορά και προς τον Άδωνη Γεωργιάδη, ζητώντας να σταματήσει αμέσως οποιαδήποτε έκδοση, ανατύπωση, πώληση και εκμετάλλευση των έργων του Τάσου Βουρνά. Ζήτησε παράλληλα, να της καταβάλουν για τα πωληθέντα βιβλία αμοιβή. Παρ’ όλα αυτά, ο εκδοτικός οίκος Γεωργιάδη, εξακολούθησε να κυκλοφορεί και να πωλεί όλα τα επίμαχα βιβλία, παρότι στους καταλόγους της επιχείρησης αυτά εμφανίζονταν ως εξαντλημένα.

Απόφαση φωτιά για τον εκδοτικό οίκο Γεωργιάδη

Η αγωγή της Άννας Μποτοπούλου κατά των Άδωνη και Λεωνίδα Γεωργιάδη, εκδικάστηκε τον Μάιο του 2006, από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο έκρινε, αφενός ότι η πατρότητα των ένδικων βιβλίων ανήκει πράγματι στον Τάσο Βουρνά και αφετέρου ότι ο Λεωνίδας Γεωργιάδης προέβη παρανόμως στην επανέκδοση και επανακυκλοφορία τους κατά την πενταετία 1996-2000. Ως εκ τούτου επέβαλε στον αδελφό του υπουργού Υγείας την καταβολή αποζημίωσης 189.269,99 ευρώ με τον ανάλογο τόκο από τις 12 Φεβρουαρίου 2001, οπότε είχε κατατεθεί άλλη αγωγή της Άννα Μποτοπούλου, σε βάρος του, η οποία όμως δεν είχε γίνει δεκτή, ενώ απαγόρευσε την έκδοση ανατύπωση και κυκλοφορία των έργων του Τάσου Βουρνά, με την απειλή χρηματικής ποινής 1.500 ευρώ και προσωπικής κράτησης τριών μηνών, για κάθε παράβαση των όρων της απόφασης. Το εφετείο που ακολούθησε, δύο χρόνια μετά, απλώς επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση.

Πάντως, όπως καταγγέλλεται στο koutipandoras.gr, μέχρι σήμερα, σχεδόν έξι χρόνια μετά την τελεσιδικία της υπόθεσης, καμιά αποζημίωση δεν έχει καταβληθεί στους κληρονόμους του Τάσου Βουρνά ή στην οικογένεια της Άννας Μποτοπούλου, η οποία στο μεταξύ απεβίωσε.

koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.