Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ... ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ...

Το Μεξικό θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, για να απογυμνώσει τα βίαια καρτέλ των ναρκωτικών, α...

Το Μεξικό θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, για να απογυμνώσει τα βίαια καρτέλ των ναρκωτικών, από μια... σημαντική πηγή εισοδήματος, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Βιθέντε Φοξ. Ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού ο οποίος πολέμησε τα ισχυρά καρτέλ, κατά τη θητεία του από το 2000 έως το 2006, έκτοτε έχει γίνει ένθερμος υποστηρικτής της μεταρρύθμισης του νόμου περί ναρκωτικών στο Μεξικό, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση έχει συμβάλει στη δημιουργία της «ποινικής αγοράς» που στηρίζει τις συμμορίες και τα καρτέλ.

Μετά τον Φοξ ο διάδοχός του Φελίπε Καλντερόν, ξεκίνησε μια στρατιωτική εκστρατεία για να συντρίψει τα καρτέλ, αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση της βίας, με περισσότερους από 70.000 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του 2007 σε συγκρούσεις που συνδέονται με τα ναρκωτικά. Η νομιμοποίηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η «σφαγή» από τις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, είπε ο Φοξ, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης για την υποστήριξη αυτού του μέτρου, στην πολιτεία καταγωγής του στο κεντρικό Μεξικό.
Ο νυν πρόεδρος, Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Δεκέμβριο, αντιτίθεται στη νομιμοποίηση, αλλά έχει πει ότι η πρόθεση των δύο αμερικανικών πολιτειών της Ουάσιγκτον και του Κολοράντο να νομιμοποιήσουν την ψυχαγωγική χρήση μαριχουάνας έχει ανοίξει μια νέα συζήτηση.

Ερωτηθείς από το πρακτορείο Reuters εάν το Μεξικό θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα κατά τη θητεία του Πένια Νιέτο που ολοκληρώνεται το 2018, ο Φοξ είπε: «Νομίζω ότι πρόκειται να συμβεί πολύ νωρίτερα. Μόλις η Καλιφόρνια λάβει το μέτρο αυτό, το Μεξικό θα είναι υποχρεωμένο να επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Η τοποθέτηση του Φοξ αντανακλά μια ευρύτερη τάση στη Λατινική Αμερική, όπου ένας αριθμός πρώην και νυν ηγετών μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Ότο Πέρες, στηρίζουν εναλλακτικές προσεγγίσεις στα ναρκωτικά.
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.