Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΕΛΛΗ ΉΤΑΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΓΓΛΟ-ΕΒΡΑΙΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΜΑΡΚ ΜΑΖΑΟΥΕΡ...

Το βαρύ πυροβολικό των Εβραίων Ιστορικών παγκοσμίως, τον διαβόητο Μάρκ Μαζάουερ (συγγραφέα του κατάπτυστου ανθελληνικού βιβλίου "Θ...

Το βαρύ πυροβολικό των Εβραίων Ιστορικών παγκοσμίως, τον διαβόητο Μάρκ Μαζάουερ (συγγραφέα του κατάπτυστου ανθελληνικού βιβλίου "Θεσσαλονίκη, η Πόλη των Φαντασμάτων") στέλνει ο Διεθνής Σιωνισμός στην Ελλάδα, με σκοπό να διαφωτίσει τον Ελληνικό Λαό για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ραγδαία άνοδος της Χρυσής Αυγής!.. Ο Εβραίος Μαζάουερ θα δώσει μεθαύριο Τρίτη μιά σημαδιακή διάλεξη στο Αμερικανικό Κολλέγιο "Deree" της Αγίας Παρασκευής και... προαναγγέλλει στη σημερινή "Κυριακάτικη Καθημερινή" ότι θα μιλήσει και για την τεράστια σημασία που είχε το χαστούκι του Ηλία Κασιδιάρη στην Λιάνα Κανέλλη, το οποίο και εκτόξευσε τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής!..
Μεταφέρουμε ένα απόσπασμα από την συνέντευξη του κορυφαίου Αγγλο-Εβραίου Ιστορικού στην σημερινή "Καθημερινή της Κυριακής"

Η άνοδος των άκρων στην Ελλάδα

Του Ηλια Μαγκλινη
Ο Βρετανός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ (Mark Mazower) έχει διεθνή φήμη τόσο ως συγγραφέας πολύ σημαντικών βιβλίων πάνω στη νεότερη ιστορία της Ευρώπης, και ειδικά των Βαλκανίων, όσο και ως καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης (κάτοχος της έδρας ιστορίας Ira D.Wallach), όπου είναι επίσης διευθυντής του Κέντρου Heyman για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Σχολιαστής της επικαιρότητας για τους Financial Times, τον Guardian και άλλες εφημερίδες, ο Μ. Μαζάουερ αρθρογραφεί σε έντυπα όπως The Times Literary Supplement, London Review of Books, The Nation, στη χώρα μας όμως απολαμβάνει ιδιαίτερης φήμης χάρη στις ιστορικές μελέτες του πάνω στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’40 αλλά και τη Θεσσαλονίκη των αρχών του εικοστού αιώνα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το εξαιρετικά επιτυχημένο «Η Ελλάδα του Χίτλερ» καθώς επίσης τα «Σκοτεινή ήπειρος», «Θεσσαλονίκη. Πόλη των φαντασμάτων», «Η αυτοκρατορία του Χίτλερ» (όλα από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια), «Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου» (ΜΙΕΤ), «Τα Βαλκάνια» (Πατάκης) κ.ά.
Μεθαύριο, Τρίτη, ο Μ. Μαζάουερ θα βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα, για μία διάλεξη στο πλαίσιο της καθιερωμένης σειράς «Διαλέξεων Kimon Friar. Το απόγευμα της Τρίτης, λοιπόν, ο Μ. Μαζάουερ θα μιλήσει στο Deree για την ανάπτυξη του πολιτικού εξτρεμισμού σε μια εποχή οξείας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της 18ης ετήσιας διάλεξης στη μνήμη του Κίμωνος Φράιερ, που θα πραγματοποιηθεί στο Deree - The American College of Greece.

Η «Κ» έθεσε μερικά ερωτήματα στον φημισμένο Βρετανό ιστορικό σχετικά με όλη αυτή τη συζήτηση γύρω από τα άκρα, όπως σε ποιο βαθμό η μελέτη τους μας βοηθά να κατανοήσουμε βαθύτερα όλα όσα συμβαίνουν σήμερα, κι ακόμα αν τη στιγμή που μιλάμε για την άνοδο των άκρων στην Ελλάδα, πρόκειται για μια συζήτηση αποκλειστικά και μόνον πάνω στην άνοδο της άκρας Δεξιάς, λαμβάνοντας υπόψη ότι όταν κάποιος αναφέρεται στην άνοδο των άκρων συμπεριλαμβάνοντας και την άκρα Αριστερά, φαίνεται πως χτυπάει ένα ευαίσθητο σημείο για πολλούς Ελληνες. «Το νέο φαινόμενο στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας είναι, προφανώς, η άνοδος της άκρας Δεξιάς», λέει ο Μ. Μαζάουερ. «Η εμφάνισή της ανέδειξε και το πρόβλημα της βίας, καθώς αποτελεί modus operandi της. Για παράδειγμα, το περιστατικό με τον Ηλία Κασιδιάρη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, τον περασμένο χρόνο, ήταν καθοριστικό για την ανάπτυξή της. Το γεγονός ότι ένα τέτοιο συμβάν, όπως και η δημόσια βία γενικά, ωθούν ανοδικά τη δημοτικότητα ενός κινήματος, είναι ιδιαίτερα προβληματικό για όποιον πιστεύει ότι οι συνδυασμένες μνήμες του περάσματος από έναν πικρό εμφύλιο πόλεμο και κατόπιν από μία δικτατορία, έχουν οδηγήσει τους Ελληνες να εκτιμούν πρωτίστως τη σταθερότητα και τη δημοκρατία και να μπορούν να αναγνωρίσουν την αξία του πολιτισμένου δημόσιου βίου».

Το ζήτημα της Αριστεράς

«Δεν θεωρώ ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής συσχετίζεται με την άκρα Αριστερά», συνεχίζει ο Μ. Μαζάουερ. «Οι αιτίες βρίσκονται αλλού και κυρίως στην ακραία απονομιμοποίηση ολόκληρης της πολιτικής τάξης, κατά τη διάρκεια της κρίσης και την επακόλουθη αποδόμηση των επιτευγμάτων της Mεταπολίτευσης. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αν αυτή η πολιτική τάξη θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα, στις υπάρχουσες συνθήκες, για να αποκαταστήσει την εκτίμηση του κοινού. Θεωρώ ότι θα μπορούσε και ακόμη υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ακριβώς, όμως, επειδή βρισκόμαστε σε μια νέα και πιο βίαιη φάση του δημόσιου βίου, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις με την –ας πούμε– καλοπροαίρετη ανοχή του παρελθόντος, γεγονότα όπως η ρίψη μολότοφ στην αστυνομία ή επιθέσεις σε σπίτια, γραφεία ή καταστήματα.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, και με δεδομένο ότι τα άκρα είναι συνυφασμένα με τη χρήση βίας, στην Ελλάδα υπάρχει ένας έντονος δημόσιος διάλογος τελευταία ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η βία είναι εξίσου καταδικαστέα, απ’ όπου και αν προέρχεται, και σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι σε μερικές περιπτώσεις είναι δικαιολογημένη. Σε ποιο βαθμό μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι όντως κάτι τέτοιο μπορεί ή και πρέπει να γίνεται αποδεκτό; «Η απάντησή μου χωρίζεται σε δύο μέρη», σχολιάζει ο Μ. Μαζάουερ. «Πρώτον, η δολοφονία είναι δολοφονία, σε κάθε περίπτωση. Δεύτερον, εκτιμώ αυτούς που αγωνίζονται για κοινωνική δικαιοσύνη και κατά της κάθε μορφής ρατσισμού. Αλλωστε, αυτές οι δύο είναι οι κεντρικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας».

Διαδικτυακά

Η ομιλία του Mark Mazower θα μεταδοθεί μέσω Διαδικτύου σε live-streaming αποκλειστικά από το kathimerini.gr. Ταυτόχρονα με τη ζωντανή μετάδοση και στην ίδια σελίδα, θα πραγματοποιηθεί παράλληλος διάλογος, καθώς θα παρέχεται η δυνατότητα σχολιασμού. Η είσοδος στην ομιλία, που θα γίνει στο Deree (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή), είναι ελεύθερη για το κοινό, αλλά συνιστάται να γίνει κράτηση στο http://www.acg.edu/events/mark-mazower.

5 σχόλια

  1. gamiste ton prin einai arga kai ton gamisi allos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μας μιλήσει και για τις σφαγές των Φαλαιστινίων (όχι Π) Ελλήνων της λωρίδας της Γάζης από τις οβίδες των Λεπρών;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το χαστούκι έγινε μεταξύ δύο εκλογών και από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι η ΧΑ έχασε σε ψήφους. Πώς ήταν καθοριστικό λοιπόν το χαστούκι; Πώς βοήθησε; Καθόμαστε και ακούμε τον κάθε άσχετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το χαστούκι και η προπαγάνδα που ακολούθησε τρόμαξε κάποιους που ψήφισαν για πρώτη φορά ΧΑ και αν δεν ήταν το 50% του 2,9 του ΛΑΟΣ που ήρθε μετά θα φαινόταν. Η ΧΑ έχασε έχασε προσωρινά κάποιους αλλά αντικαταστάθηκαν από ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ. Τώρα φαίνεται πώς έχουν επιστρέψει και αυτοί που έφυγαν και είναι στο 14% τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.