Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ... ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2013

Το πρώτο  Ελληνορθόδοξο σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας από 11-18 ετών θα ανοίξει τις πύλες του από το Σεπτέμβριο του 2013 στ...

Το πρώτο  Ελληνορθόδοξο σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας από 11-18 ετών θα ανοίξει τις πύλες του από το Σεπτέμβριο του 2013 στο βόρειο Λονδίνο, ύστερα από την έγκριση που έλαβε από το Βρετανικό Υπουργείο Παιδείας η σχετική αίτηση που υποβλήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από μέλη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, με προεξάρχοντα τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο, που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανική πρωτεύουσα.

Το σχολείο θα φέρει το όνομα του Αποστόλου «Αγίου Ανδρέα» και θα χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου και απευθείας από το Αγγλικό Υπουργείο Παιδείας χωρίς την διαμεσολάβηση και παρέμβαση στην κατάρτιση του σχολικού προγράμματος της τοπικής εκπαιδευτικής αρχής (Local Education Authority), όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα «δημόσια» σχολεία της χώρας (state funded schools). Αυτό κατέστη δυνατό ύστερα από την ψήφιση του νομοσχεδίου περί «ελεύθερων σχολείων» (Free Schools) από την Βουλή των Κοινοτήτων το 2010, το οποίο αποτελούσε βασική  δέσμευση του Συντηρητικού κόμματος και πολιτική εκπαιδευτική παντιέρα του τότε σκιώδους και νυν υπουργού Παιδείας κ. Μάϊκλ Γκοβ (Michael Gove)  κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Μαΐου του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας «ελεύθερων σχολείων», ομάδες γονέων, δασκάλων-καθηγητών, επιχειρήσεις,  φιλανθρωπικά ιδρύματα, θρησκευτικοί οργανισμοί και πανεπιστήμια έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση εγκαθίδρυση «ελεύθερου» σχολείου στην περιοχή τους εάν δεν είναι ευχαριστημένοι από το επίπεδο παιδείας που παρέχεται από τα τοπικά δημόσια σχολεία. Το ίδιο δικαίωμα αποκτούν επίσης οι παραπάνω φορείς,  εάν μπορούν να αποδείξουν στο υπουργείο παιδείας, μέσα από την κατάρτιση της αίτησης, ότι θα παράσχουν  μοναδικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και γνωστικά αντικείμενα  που δεν προσφέρονται από τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές μονάδες  του τόπου τους. Στην περίπτωση του Ελληνορθόδοξου σχολείου αυτό μεταφράζεται ανάμεσα στα άλλα στη  διδασκαλία αρχαίων και νέων Ελληνικών, Λατινικών και κλασσικής Ιστορίας ως μαθημάτων επιλογής πέρα από το υποχρεωτικό πρόγραμμα σπουδών που επιβάλλει η Βρετανική εκπαιδευτική νομοθεσία.

Το εκπαιδευτικό συμβούλιο του «Αγίου Ανδρέα», βάσει του νόμου, θα είναι απευθείας υπόλογο στο Υπουργείο Παιδείας και στα εποπτικά του όργανα , ενώ ταυτόχρονα, απαλλαγμένο από τον έλεγχο της εκπαιδευτικής υπηρεσίας του τοπικού δήμου, θα μπορεί να ορίζει ανεξάρτητα την πρόσληψη, τους όρους εργασίας και τις αποδοχές των καθηγητών του, τη διάρκεια της κάθε διδακτικής περιόδου  καθώς και το ημερήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας.  Επιπρόσθετα, καθώς αναγράφεται καθαρά στην άδεια έγκρισης ότι πρόκειται για ομολογιακό σχολείο (Faith School), τούτο σημαίνει ότι θα έχει ως βασικούς πυλώνες λειτουργίας τις αξίες της «Ελληνορθόδοξης παράδοσης»,  όπως δήλωσαν οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος σε συνέντευξη που παραχώρησαν στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου (London Greek Radio- LGR 103,3 FM).

Η παραπάνω αποδοχή της θρησκευτικής φύσης του σχολείου από πλευράς του Αγγλικού κράτους δίνει επίσης τη δυνατότητα στα μέλη της διοικούσας επιτροπής του να επιλέξουν σε ποσοστό 50% μαθητές που θρησκεύονται σύμφωνα με το Ελληνορθόδοξο χριστιανικό δόγμα, ενώ το υπόλοιπο 50% θα ορίζεται με βασικό κριτήριο την εγγύτητα του σπιτιού του μαθητή από το σχολείο, ανεξαρτήτως θρησκευτικής προτίμησης. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο μαθητικός πληθυσμός του σχολείου, θα αποτελείται σε ποσοστό 80% από Ελληνόφωνους μαθητές, μιας και το κτίριο θα στεγαστεί στην καρδιά της Ελληνικής- Κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο», δήλωσε στο LGR ο κ. Σάββας Αγαθαγγέλου, μέλος της μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης «Classical Education Trust» (CET) που σύστησε ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος προκειμένου να εξυπηρετηθούν σε κεντρικό παροικιακό  επίπεδο οι ανάγκες νομικής εκπροσώπησής της  στις επαφές με το Υπουργείο Παιδείας, καθώς και αυτές τις απαιτητικής διαδικασίας συμπλήρωσης της αίτησης.

«Ο Αρχιεπίσκοπος υπήρξε η πηγή έμπνευσης και ο κινητήριος μοχλός της όλης προσπάθειας τόσο σε ηθικό όσο και σε επίπεδο χρηματοδότησης» τόνισε στο London Greek Radio ο κ. Θεόδωρος Θεοδώρου , μέλος και αυτός του CET, εξαίροντας την προσφορά της Κεφαλής της Ελληνορθόδοξης Εκκλησιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο, ό οποίος μέχρι και στην πρόσληψη γραφείου, με έξοδα της Αρχιεπισκοπής, δημοσίων σχέσεων προχώρησε προκειμένου να προωθηθεί και να ενδυναμωθεί το αίτημα ίδρυσης του «Αγίου Ανδρέα». Χαρακτηριστικό του δυναμισμού των ενεργειών του είναι ότι κατόρθωσε  ο Υπουργός Παιδείας κ. Γκόβ να δεχτεί σε ακρόαση τα μέλη του «Classical Education Trust», ένα μήνα πριν την επίσημη επιβολή της αίτησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλλεξε το LGR, ο υπουργός εκφράστηκε με θετικό τρόπο  για αυτήν την πρωτοβουλία ενώ εξετίμησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το σχολείο θα παρέχει στους μαθητές του κλασική παιδεία, για την απόκτηση της οποίας, κατά τη διάρκεια των δικών του σχολικών χρόνων, αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι το αίτημα της Ελληνοκυπριακής κοινότητας για την δημιουργία εκπαιδευτηρίου έλαβε την έγκριση ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες αιτήσεις και είναι ένα από το 102 «ελεύθερα σχολεία» που έλαβαν έγκριση λειτουργίας για το ακαδημαϊκό έτος 2013-14. Όπως ενημέρωσαν το LGR τα μέλη που πρωταγωνίστησαν και μόχθησαν για να επιτύχει η εθνικής σημασίας αυτή προσπάθεια, βρίσκονται σε συνεχής επαφές με παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να βρεθεί και να χρηματοδοτηθεί με κρατικά κονδύλια ο χώρος που θα στεγάσει το σχολείο το οποίο αναμένεται να δεχθεί τους πρώτους 150 μαθητές του στις αρχές του Σεπτέμβρη του επόμενου έτους, ενώ οι ενδιαφερόμενοι γονείς θα πρέπει να αρχίζουν να ετοιμάζουν τις αιτήσεις τους από τον Οκτώβριο του 2012.

«Σκοπός του ιδρύματος μας είναι να εφοδιάσει τα παιδιά της παροικίας με τέτοιά εφόδια έτσι ώστε να γίνονται δεκτά στα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, όπως η Οξφόρδη και το Κέϊμπριτζ», δήλωσε με έμφαση στο LGR ο κ. Αγαθαγγέλου.

Παναγιώτης Χαραλάμπους - London Greek Radio 103.3 FM

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.