Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ "ΟΧΙ" ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ... ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΟΠΛΟ! Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΦΥΛΛΑ ΠΟΡΕΙΑΣ...

"Ο Μεταξάς αρχικά επέδειξε καρτερικότητα απέναντι στις ιταλικές προκλήσεις, προετοιμαζόμενος όμως ταυτοχρόνως για μια στρατιωτική αναμέ...

"Ο Μεταξάς αρχικά επέδειξε καρτερικότητα απέναντι στις ιταλικές προκλήσεις, προετοιμαζόμενος όμως ταυτοχρόνως για μια στρατιωτική αναμέτρηση στο πλευρό των Συμμάχων.

Το μυστικό όπλο του Μεταξά ήταν η επιστράτευση με τα φύλλα πορείας.


Ήταν μια πρωτοποριακή μέθοδος για την εποχή, όπου μπορούσε μέσα σε 2-3 εβδομάδες να συγκεντρώσει γρήγορα τον στρατό και να τον στείλει στο μέτωπο. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι δεν έκανε νωρίτερα επιστρατεύσεις ήταν το στοιχείο του αιφνιδιασμού για τους Ιταλούς, οι οποίοι πίστευαν ότι ο πόλεμος με την Ελλάδα θα ήταν εύκολος.

Στις 28 Οκτωβρίου του 1940, στις 3 π.μ., ο Ιταλός πρέσβης επισκέφθηκε τον Μεταξά και του έδωσε τελεσίγραφο, με το οποίο ζητούσε να επιτραπεί η είσοδος των ιταλικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Ο Μεταξάς αρνήθηκε να υπακούσει στο ιταλικό τελεσίγραφο για ελεύθερη είσοδο των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα.

Η απάντηση στο ιταλικό τελεσίγραφο θεωρείται από αρκετούς ιστορικούς αποτέλεσμα πίεσης της κοινής γνώμης, κατ' άλλους προσωπική ενέργεια και απόφαση. Σύγχρονοι ιστορικοί πιστεύουν ότι η απόφαση του Μεταξά ήταν αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, αφού η Ελλάδα προετοιμαζόταν χρόνια για επικείμενη επίθεση εχθρικών δυνάμεων. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1940 υπήρξε αποδέκτης προτάσεων εκ μέρους της Γερμανίας για παρέμβασή της προς ειρήνευση με την Ιταλία, τις οποίες ο Μεταξάς απέρριψε συνεπής με τη στρατηγική της ευθυγράμμισης με τη Μεγάλη Βρετανία. Με την άρνησή του να υποκύψει στους Ιταλούς απέκτησε, έστω και προσωρινά, τη γενική αποδοχή, γεγονός που υποβοήθησε σημαντικά στην πανεθνική προσπάθεια για απόκρουση και απώθηση των Ιταλών.

Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του ανέλυσε εκτενώς την απόφασή του σε ανακοίνωσή του προς τους ιδιοκτήτες και αρχισυντάκτες του Αθηναϊκού Τύπου στο Γενικό Στρατηγείο (ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία»), στις 30 Οκτωβρίου 1940. Αν αποδεχόταν το τελεσίγραφο, θα επαναλαμβανόταν ο Εθνικός Διχασμός του 1916, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρεθεί στον πόλεμο αποδυναμωμένη και με τις δυνάμεις της διασπασμένες. Φυσικά η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Αγγλία και η Τουρκία θα εκμεταλλεύονταν το γεγονός και θα καταλάμβαναν αμφισβητούμενες περιοχές όπως τη Μακεδονία, το Αιγαίο, τη Θράκη κ.α. Ήταν λοιπόν κατά την άποψή του η ύστατη λύση για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Πατρίδας του. Επιπλέον πίστευε στην σίγουρη νίκη των αγγλοσαξονικών δυνάμεων και ότι η Ελλάδα θα αποκόμιζε τα Δωδεκάνησα.

Τον Ιανουάριο του 1941 οι Άγγλοι έκαναν πρόταση στον Μεταξά προκειμένου να φέρουν δυνάμεις στο μέτωπο της Ηπείρου. Ο Μεταξάς ζήτησε από τους Άγγλους 10 μεραρχίες μαζί με την ανάλογη αεροπορία. Οι Άγγλοι ανταπάντησαν ότι μπορούν να προσφέρουν 2 μεραρχίες με μικρή μόνο αεροπορική δύναμη. Τότε ο Μεταξάς απάντησε "Καλύτερα να μη μας στείλετε τίποτα. Το μόνο που θα καταφέρετε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να προκαλέσετε επίθεση των Γερμανών".

Ο Ιωάννης Μεταξάς απεβίωσε αιφνιδίως από βαριά φλεγμονή του φάρυγγος στις 29 Ιανουαρίου του 1941 και την πρωθυπουργία ανέλαβε ο Αλέξανδρος Κορυζής. Η κηδεία πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου. Από πολλούς έχει υποστηριχθεί ότι ο θάνατός του ίσως και να οφείλεται σε επέμβαση των Άγγλων που δεν ήθελαν να επιτευχθεί συνθηκολόγηση της Ελλάδας με τη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Μανιαδάκη, ο θάνατος του Μεταξά προήλθε από ιατρικά λάθη". (http://el.wikipedia.org)


3 σχόλια

  1. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ Η ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟΤΕ,ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ Ο JEFFREY ΚΑΙ Η ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΡΟΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η επιτυχία του συστήματος επιστρατεύσεως ενέκειτο στο ότι τα φύλλα πορείας είχαν διαφορετικό γράμμα και διαφορετικό χρώμα (το ίδιο με το σημερινό σύστημα). Έτσι, καλώντας από ραδιοφώνου π.χ. τα λευκά από Α έως Γ, κανείς δεν γνώριζε πόσους καλεί. Σημειωθείτω ότι ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ γενική επιστράτευση, όπως η πανικόβλητη χούντα το '74.

    Όμως, ποτέ μην ξεχνάτε να μνημονεύετε τον σιωπηλό και αφανή ήρωα, τον αείμνηστο βασιλέα Γεώργιο Β', χωρίς τον οποίο ο Μεταξάς δεν θα είχε γίνει ποτέ πρωθυπουργός.

    ___________________________________________________

    Όταν είσαι λησμονημένος ή παραμελημένος ή σκοπίμως εκμηδενισμένος καί μειδιάς εσωτερικώς υπερήφανος διά τήν ύβριν – αυτό είναι νίκη.

    Όταν η καλωσύνη σου κακολογήται, όταν αί επιθυμίαι σου πολεμούνται, η καλαισθησία σου προσβάλλεται, η συμβουλή σου περιφρονήται, αί γνώμαι σου γελοιοποιούνται, σύ δέ δέχεσαι όλα αυτά, μέ σιγήν υπομονής καί αγάπης – αυτό είναι νίκη.

    Όταν είσαι ευχαριστημένος μέ οιανδήποτε τροφήν, μέ οιονδήποτε ένδυμα, οιονδήποτε κλίμα, οιανδήποτε συναναστροφήν, οιανδήποτε μοναξιάν, οιανδήποτε διακοπήν – αυτό είναι νίκη.

    Όταν υπομένης πάσαν αταξίαν, πάσαν ανωμαλίαν, πάσαν απροσεξίαν είς χρόνον καί τόπον, πάσαν ενόχλησιν – αυτό είναι νίκη.

    Όταν ημπορής νά αντιμετωπίζης τήν κοινήν ανοησίαν, τόν παραλογισμόν, τήν διανοητικήν αναισθησίαν καί υπομένης όλα αυτά, όπως τά υπέμεινεν ο Ιησούς – αυτό είναι νίκη.

    Όταν ποτέ δέν αρέσκεσαι νά περιαυτολογής ή νά απαριθμής τά ιδικά σου καλά έργα ή νά επιδιώκης επιμόνως επαίνους, όταν δύνασαι αληθώς νά αρέσκεσαι νά είσαι άγνωστος – αυτό είναι νίκη.


    ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β΄ ("Σκέψεις").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ,ΗΤΑΝ Ο ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΤΗΣ
    8ΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.