Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Ε.Ε. ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΠΙΑΣΤΗΚΕ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ Η' ΕΚΑΝΕ ΟΤΙ ΚΟΙΜΟΤΑΝ; O αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε «ξέθαψε» το λείψανο του κοινοτι...

ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΠΙΑΣΤΗΚΕ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ Η' ΕΚΑΝΕ ΟΤΙ ΚΟΙΜΟΤΑΝ;

O αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε «ξέθαψε» το λείψανο του κοινοτικού κανονισμού που προβλέπει το ...
απευθείας εμπόριο Ε.Ε.-τουρκοκυπριακής κοινότητας από τα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου και τον ενεργοποίησε με πρώτο προορισμό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πρόκειται για έναν κανονισμό που παραμένει σε εκκρεμότητα στο Συμβούλιο Υπουργών από το 2004, λόγω των έντονων αντιδράσεων τότε της Λευκωσίας και των Αθηνών.
Η νέα Συνθήκη της Λισαβόνας, όμως, επιτρέπει στην Κομισιόν να επαναφέρει στο τραπέζι εκκρεμούσες προτάσεις με βάση τη διαδικασία «Omnibus». Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Στ. Φούλε, επικαλούμενος τη νέα Συνθήκη, υπέβαλε τον εν λόγω κανονισμό στις 17 Μαρτίου πρώτα στην επιτροπή «διεθνούς εμπορίου» της Ευρωβουλής, η οποία θα εκπονήσει έκθεση με εισηγητή ευρωβουλευτή από την -όχι και τόσο φιλική για τις θέσεις της Λευκωσίας- Ομάδα των Φιλελευθέρων.
Στη συνέχεια, ο κανονισμός θα πάρει το δρόμο για έγκριση στην Ολομέλεια του Σώματος. Σε περίπτωση έγκρισης από το Ευρωκοινοβούλιο, ο κανονισμός θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Υπουργών (χρειάζεται συναπόφαση των 2 θεσμικών Οργάνων) στο οποίο η Κύπρος θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, δεδομένου ότι η απόφαση θα ληφθεί με τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας και όχι με ομοφωνία. Ολα αυτά χωρίς να ενημερωθεί η Λευκωσία, όπως τουλάχιστον αναγνώρισε ο πρόεδρος Χριστόφιας στη συνέντευξη που έδωσε μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής. Το περίεργο είναι ότι ο Στ. Φούλε συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Μάρκο Κυπριανού. Μάλιστα, συζήτησαν το θέμα της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.
Αγνοια επί του όλου θέματος φαίνεται ότι είχε και η Κύπρια επίτροπος Ανδρούλα Βασιλείου.
Είναι φανερό ότι ο επίτροπος Φούλε προσβλέπει στην έγκριση του κανονισμού πρώτα από την Ευρωβουλή, με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει για άσκηση πίεσης στους 27. Στο Συμβούλιο Υπουργών τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τη Λευκωσία, η οποία δεν θα έχει δικαίωμα βέτο. Με την Αθήνα να έχει τα δικά της προβλήματα στους κόλπους των 27, ο κίνδυνος να εγκριθεί ο κανονισμός είναι ορατός. Που σημαίνει αναβάθμιση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα, αν όχι έμμεση αναγνώριση. Μάλιστα, ως νομική βάση του κανονισμού έχει ληφθεί το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. και τρίτων κρατών.


πηγή:greece-salonika.blog

1 σχόλιο

  1. Παιδιά εγώ είμαι από την Κύπρο και εδώ ο Χριστόφιας έγινε κώλος και βρακι με τους Τούρκους. Τους δίνει ότι ζητήσουν στο Κυπριακό χωρίς αντάλλαγμα και αυτοί των κοροϊδεύουν(όπως και όλοι η Ευρώπη).Μακάρι να αντέξουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές και να μην το κλείσουμε το μαγαζί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.