Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

To ντέρτι τους είναι να πάρουν αυτά τα εδάφη. Πρόκειται για μια επεκτατική πολιτική... ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ

Διοικητής της μονάδας Τζείς Ελ Σουβάρ: Οι Τούρκοι για αυτό τον πόλεμο ετοιμάστηκαν καλά και τα έβγαλαν όλα, καθόρισαν ακόμη και το πότε και...


Διοικητής της μονάδας Τζείς Ελ Σουβάρ: Οι Τούρκοι για αυτό τον πόλεμο ετοιμάστηκαν καλά και τα έβγαλαν όλα, καθόρισαν ακόμη και το πότε και πως θα αρχίσει ο πόλεμος, αλλά δεν μπορούν να αποφασίσουν το πώς και πότε θα τελειώσει.








Ο Χατζί Εχμέντ-Γενικός Διοικητής της Τζείς Ελ Σουβάρ δηλώνει πως το τουρκικό κράτος επιδιώκει να αποκτήσει εδάφη της Συρίας, πως βλέπει το Χαλέπι ως ¨οθωμανική κληρονομιά¨, αλλά ότι η αντίσταση στο Άφριν χάλασε τους λογαριασμούς που έκαναν. Ο Εχμέντ δηλώνει: ¨Χτύπησαν σε τοίχο στο Άφριν. Ο πόλεμος θα διαρκέσει και αυτό σημαίνει δύσκολες μέρες για τους Τούρκους¨. Ο Χατζί Εχμέντ μιλώντας σχετικά με τις συμμορίες που στηρίζονται από το τουρκικό κράτος, ανέφερε τα εξής: ¨Το τουρκικό κράτος έπρεπε κάπου να ξοδέψει αυτές τις συμμορίες και αυτό έγινε στο Άφριν. Μόλις όμως το αντιλαμβάνονται αυτό οι συμμορίες, χάνουν και το κίνητρο τους¨.




Ο τουρκικός στρατός μαζί με τις συμμορίες της Αλ Κάιντα, της ISIS και της Νούσρα συνεχίζουν τις προσπάθειες εισβολής στο Άφριν. Ρωτήσαμε λοιπόν τον Γενικό Διοικητής της Τζείς Ελ Σουβάρ (Επαναστατικό Στρατός) Χατζί Εχμέντ σχετικά με τις επιθέσεις της εισβολής του τουρκικού κράτους, τις ετοιμασίες του, σχετικά με την πορεία του πολέμου, την κατάσταση των συμμοριών που στηρίζονται από το τουρκικό κράτος , τα σχέδια του τουρκικού κράτους για την περιοχή, όπως και για άλλες πλευρές του πολέμου στο Άφριν.

Ποια είναι η στρατιωτική ανάλυση που μπορεί να γίνει για τις 25 ημερών επιθέσεις του τουρκικού κράτους και των συμμοριών, όπως και για την αντίσταση που αναπτύχθηκε;

Αυτή η απόπειρα εισβολής θα ήταν λάθος να εξετασθεί μόνο στο πλαίσιο των 25 ημερών. Η ηγεσία του τουρκικού κράτους, η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου μαζί με τους θεωρητικούς τους, επί μακρόν πριν από αυτές της επιθέσεις είχαν αρχίσει μια καμπάνια διαμόρφωσης αντιλήψεων. Μια καμπάνια στραμμένη προς την κοινή γνώμη του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προσπάθησαν να συστήσουν τις υποδομές και το έδαφος για την επιχείρηση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η επιχείρηση αυτή θα ολοκληρωνόταν το συντομότερο δυνατό. Πίστεψαν σε τέτοια όνειρα. Σε αυτό από την σκοπιά τους είχε και ένα μερίδιο στην πραγματικότητα. Διότι κατέβαλαν μια μεγάλη προσπάθεια. Όλες οι κρατικές δυνατότητες επιστρατεύτηκαν για αυτό. Έγινε προσπάθεια αυτό να εξαπλωθεί σε όλα τα κύτταρα της Τουρκίας. Έπαιξαν με όλα τα εθνικιστικά συναισθήματα. Ήταν κάτι στραμμένο όχι μόνο στην πολιτική, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας, σχημάτισαν μια αντίληψη πως ¨η σωτηρία της πατρίδας βρίσκεται στην κατοχή του Άφριν¨. Σε αυτό άλλωστε στηριζόμενος ο Ερντογάν έλεγε πως ¨θα το τελειώσουμε σε τρεις μέρες, σε μια εβδομάδα¨. Διότι οι θεωρητικοί, οι εφαρμοστές αλλά και ο ίδιος ο Ερντογάν ως αρχιστράτηγος, αυτό είχαν αρχίσει να πιστεύουν. Γνώριζαν καλά τις προετοιμασίες. Και αυτό το αντανακλούσαν και προς τον κόσμο. Εν προκειμένω υπάρχει εδώ η εξής κατάσταση. Μπορείς να καθορίσεις την ημερομηνία έναρξης ενός πολέμου, αλλά δεν μπορείς να καθορίσεις την ημερομηνία του τέλους του. Αυτοί είχαν ορίσει ακόμη και την ημερομηνία λήξης του πολέμου. Η είσοδος στον πόλεμο είναι στο χέρι σου, αλλά η λήξη του δεν είναι στο χέρι σου. Όλοι οι πόλεμοι είναι έτσι. Ο Ερντογάν παραπλανήθηκε σε αυτό το σημείο. Και οι Τούρκοι παραπλανήθηκαν σε αυτό.

Μας εξηγείτε λίγο περισσότερο αυτό το σημείο το περί της παραπλάνησης;

Οι Τούρκοι δεν υπολόγισαν καλά το πνεύμα της αντίστασης στο Αφριν και το τι αντίσταση θα αντιμετώπιζαν. Έκαναν λάθος σε αυτό το θέμα και για αυτό έπεσαν έξω στους υπολογισμούς τους. Για αυτό και ο πόλεμος για εκείνους επιμηκύνθηκε και θα επιμηκυνθεί κι άλλο. Ταυτόχρονα αυτό είναι κάτι που θα διασφαλίσει την αυτοπεποίθηση του κόσμου εδώ. Βγαίνουν τώρα και λένε πως ¨Διεξάγουμε με πολύ προσεκτικό τρόπο τις επιχειρήσεις λόγω των πολιτών¨. Αλλά οι υπολογισμοί που έκαναν στην αρχή ήταν πως τουλάχιστον το 50% του κόσμου θα εκκενώσει την περιοχή. Εκεί βρισκόταν οι παρατηρήσεις τους. Κάποιοι πράκτορες, λαθρέμποροι και έμποροι τέτοιες πληροφορίες τους είχαν δώσει, αλλά δεν αντιλήφθηκαν την σύνδεση του αντιστασιακού λαού του Άφριν με τα χώματα του. Λάθος διάβασαν την κατάσταση. Και έτσι τώρα χτύπησαν σε τοίχο.




Βλέποντας την πορεία του πολέμου, ο τουρκικός στρατός κατέλαβε κάποια χωριά. Τι θα θέλατε να πείτε για αυτή την επιτυχία ή την αποτυχία ;

Πέρασαν 25 μέρες. Όπως ανέφερα νωρίτερα κάποιες καταστάσεις που δεν υπέθεταν και δεν είχαν υπολογίσει, επιμήκυναν και θα επιμηκύνουν τον πόλεμο. Το τουρκικό κράτος προσπάθησε να στηρίξει σε ένα νομικό θεμέλιο αυτόν τον πόλεμο. Προσπάθησαν λοιπόν να συστήσουν μια νομιμότητα, με τον ισχυρισμό πως ο λαός εδώ είναι υπό καταπίεση, πως ο λαός δεν θέλει τη καταπιεστική εδώ κυβέρνηση και ότι οι ίδιοι μαζί με τον ÖSO (Ελεύθερος Συριακός Στρατός) θα μπούνε εδώ και θα σώσουν τον κόσμο. Πλην όμως δεν υπήρχε πια ÖSO. Διότι ο ÖSO μετά από το Χαλέπι κατέρρευσε. Οι Τούρκοι λοιπόν κάνοντας χρήση αυτού του ονόματος θέλησαν να συστήσουν ένα πεδίο νομιμότητας. Η επιμήκυνση όμως του πολέμου σημαίνει πως αυτό το πεδίο νομιμότητας αίρεται και ο πόλεμος τίθεται εν αμφιβόλω. Εξετάζεται πλέον. Σε αυτό που ονόμασαν ÖSO εντάχθηκαν μέλη της Ελ Νούσρα, της Αλ Κάιντα και της ISIS που διέφυγαν από την Ράκκα.

…………………

Το λέω ξεκάθαρα, ο στόχος εδώ δεν είναι ούτε το YPG ούτε το PYD, ο στόχος εδώ είναι οι Κούρδοι. Ο Ερντογάν έχει μια καλή πλευρά, ενίοτε δεν μπορεί να συγκρατηθεί και δηλώνει τις προθέσεις του.

Τι δήλωσε ;

Δήλωσε πως ¨Θα εγκαταστήσουμε εκεί τους πραγματικούς ιδιοκτήτες¨. Φανέρωσε τον σκοπό του. Και ποιούς εννοεί; Μιλά για τις συμμορίες που μάζεψε από Χάμα, Χαλέπι και Ντερά.

………………….

Ο στόχος τους είναι να εκκενώσουν τα χωριά και να εγκαταστήσουν εκεί τις συμμορίες. Άλλωστε διαθέτουμε και βίντεο. Πηγαίνουν στα στρατόπεδα προσφύγων και τους λένε ¨ Ελάτε πολεμήστε, αυτές οι περιοχές είναι δικές σας, ότι πάρετε εκεί θα είναι τα λάφυρα σας, θα εγκατασταθείτε εκεί και θα είστε ιδιοκτήτες. Με αυτό τον τρόπο στοχεύουν στο να αλλάξουν την δημογραφική δομή της περιοχής.

Κάτι σαν την πολιτική εγκατάστασης που ακολουθούσαν οι Οθωμανοί, αλλά ταυτόχρονα πρόκειται για μια μακρόχρονη διχόνοια, έτσι δεν είναι;

Ναι. Εσείς π.χ. φέρνετε κάποιον που έφυγε από την Χούμους και τον τοποθετείτε σε χωριό Κούρδων. Μετά από λίγα χρόνια θα μπορέσετε να τον βγάλετε; Είναι κάτι πολύ δύσκολο, σημαίνει πως σπέρνετε σπόρους μακροχρόνιας διχόνοιας και πολέμου στην περιοχή. Προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην περιοχή. Παλιότερα αυτό έκαναν και στην Σεχμπά. Εκκένωσαν δεκάδες χωριά Κούρδων. Και εγκατέστησαν εκεί εκατοντάδες οικογένειες που τις έφεραν από Δαμασκό, Χάμα, Χούμους και Χαλέπι. Αυτό είναι το σχέδιο των Τούρκων και για το Άφριν. Τώρα για το αν ο λογαριασμός στο σπίτι θα επαληθευτεί και στην αγορά, αυτό είναι κάτι που θα το δούμε…




Κατά την γνώμη σας θα επαληθευτεί , θα πετύχουν;

Αυτό θα το δείξει η αντίσταση. Οι συμμορίες που έφεραν διαλύονται. Δεν έχουν τον ενθουσιασμό που είχαν την πρώτη εβδομάδα. Για αυτό και άρχισαν να φεύγουν. Διότι είδαν πως τα πράγματα δεν ήταν όπως τους τα είχαν πει οι Τούρκοι που τους έφεραν εδώ. Διαλύονται. Οι δυνάμεις στο Άφριν εδώ είναι ντόπιοι. Οι οικογένειες τους είναι εδώ. Να φύγουν να πάνε που ; Και να πάνε κάπου θα πεθάνουν. Καλύτερα τότε να μείνουν εδώ και να πεθάνουν με τιμή και περηφάνια. Σήμερα μίλησα με κάποιον από το Χατάι, ο οποίος μένει εκεί στρατόπεδο προσφύγων. Πήγαν εκεί Τούρκοι αξιωματούχοι και τους είπαν πως ¨Εμείς ανοίξαμε αυτό το στρατοπεδο για γέρους και γυναίκες, όχι για νέους. Ή θα έρθετε να πολεμήσετε, ή θα σας βγάλουμε και θα σας στείλουμε στην Συρία.¨.

……………………..

Οι επιθέσεις που έκανε το τουρκικό κράτος στις πρώτες μέρες δεν ήταν μόνο κατά των στρατιωτικών δυνάμεων. Στόχευσαν απευθείας στον λαό. Ο λαός είδε πως σε όσα χωριά μπήκαν οι Τούρκοι τα σκούπισαν. Τους είδε να κλέβουν κοτόπουλα, τρακτέρ και πρόβατα. Έκλεψαν ακόμη και είδη σπιτιού.

Αυτή η μετατροπή του επονομαζόμενου ÖSO αλλά και των άλλων ¨επαναστατικών¨ ομάδων ή των άλλων που μιλάνε τζιχάντ σε κλεφτοκοτάδες, τι εξηγεί προς τον συριακό λαό;

………… Μετά από τα δύο πρώτα χρόνια η επανάσταση στην Συρία, έπαψε να είναι τέτοια. Μετατράπηκε σε μια ιδεολογική, πολιτική και οικονομική κρίση. Όταν μάλιστα εισχώρησε και η Αλ Κάιντα κατάντησε έτσι. Η ιστορία αυτή διευθύνεται από κάποια κέντρα. Δύο εξ αυτών των κέντρων ήταν στην Τουρκία και ένα στην Ιορδανία. Αυτά ήταν τα κέντρα που παρείχαν στήριξη στην δήθεν επανάσταση της Συρίας. Όποιος ήθελε να βάλει χέρι στην Συρία το έκαμνε διαμέσου αυτών των κέντρων. Οι υπηρεσίες πληροφοριών παρενέβησαν, παρείχαν χρήματα και όπλα και ανέλαβαν τον έλεγχο. Για παράδειγμα το πιο ισχυρό σημείο στην Συρία ήταν στην Ντερά. Μετά από την συμφωνία Ιορδανίας-ΗΠΑ σε μια μέρα την φίμωσαν. Που είναι για οι επαναστάτες εκείνοι που θα έμπαιναν στην Δαμασκό; Τους έκοψαν τα χρήματα και τα όπλα. Ε τι να γίνει; Στέρεψε η πηγή. Και καθώς στέρεψε η πηγή, δεν ,απέμεινε ζωή. Διότι ήταν εξωτερικά στηριζόμενοι. Η γραμμή Ιντλίμπ-Χαλέπι και Χούμους ήταν το τμήμα που στηριζόταν από την Τουρκία. Όλες οι ομάδες εκεί πήγαιναν και ερχόταν στην Τουρκία. Στον νότο υπήρχε η Ιορδανία και στον βορά η Τουρκία. Οι ομάδες εκεί έκαναν ότι τους έλεγαν εκείνες οι δύο χώρες. Εάν δεν το έκαμναν η πηγή διακόπτονταν. Αυτό συνέβη.

………………….

Οι ομάδες αυτές δεν αντιλαμβάνονται αυτή την κατάσταση;

Το βλέπουν αλλά υπάρχει η εξής κατάσταση. Ένα τμήμα εξ αυτών λόγω πιέσεων, ένα τμήμα εξ αυτών μετά χαράς και ένα άλλο λόγω των υποσχέσεων που έδωσε η Τουρκία είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν. Και το θέμα δεν είναι μόνο τα χρήματα. Σε ένα τμήμα εξ αυτών έχει δοθεί και η τουρκική υπηκοότητα. Δηλαδή δεν έχουν διαφορά με κάποιον που κατοικεί στην Άγκυρα. Ιδιαίτερα στους επικεφαλείς των συμμοριών δόθηκαν υπηκοότητες και ταυτότητες. Δόθηκε δεύτερη υπηκοότητα. Τέθηκαν στην υπηρεσία του Ερντογάν. Έχουν δεσμούς με υπηρεσία πληροφοριών, με υπουργεία και με την αστυνομία.

……………..




Η Τουρκία αυτή την στιγμή κρατά στον έλεγχο της την Ιντλίμπ και την γραμμή Τζεράμπλους-Μπαμπ-Εζάζ. Και επιτίθεται στο Άφριν που βρίσκεται εκεί ανάμεσα.. Εάν καταλάβει και το Άφριν αυτό τι σημαίνει;

Η Μπαμπ, η Τζεράμπλους και η Εζάζ είναι στον έλεγχο τους. Εάν βάσει της συμφωνίας της Αστάνα ρυθμιστεί και η Ιντλίμπ, τότε κατά μήκος αυτής της γραμμής, Τζισρ Ελ Σουχούρ, περιοχή Γκαπ και από εκεί ως το όρος Κουρτ και το όρος Τουρκμέν σχηματίζεται ένας διάδρομος που ανοίγεται στην θάλασσα. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει την ενσωμάτωση του μισού δυτικού Κουρδιστάν.

Όπως έγινε με το Χατάι και την Αλεξανδρέτα…

Ακριβώς έτσι. Σημαίνει πως ο χάρτης ισιώνει Το λένε άλλωστε. Άλλωστε αν μείνουν 3-5 χρόνια αυτό θα σημαίνει πως είναι πια δικά τους.

Θα φέρουν και στην επικαιρότητα και κανένα δημοψήφισμα…

Ναι ,ναι. Σ περίπτωση δημοψηφίσματος αυτοί που ζούνε εδώ ποιον θα θελήσουν. Δεν είναι σε θέση να ζητήσουν το συριακό καθεστώς, διότι πολέμησαν εναντίον του. Η Τουρκία τα ξέρει αυτά. Την Αλεξανδρέτα και το Χατάι πως τα πήρε το 1938; Μπήκε ως δύναμη ασφαλείας. Και δύο έτη αργότερα την ενσωμάτωσε την περιοχή. Λένε πως ¨εντάχθηκε στην μητέρα πατρίδα ¨. Άρα και για εδώ το ίδιο σκέφτονται. Άλλωστε λένε πως ¨Χαλέπι, Μοσούλη και Κερκούκ είναι δικά μας¨. Λένε πως εκεί ¨έτρεχαν τα άλογα των Οθωμανών¨. Τα βλέπουν ως δικά τους εδάφη. Το ντέρτι τους δεν είναι ούτε οι λαοί της Συρίας, ούτε ο ÖSO ούτε κάτι άλλο. To ντέρτι τους είναι να πάρουν αυτά τα εδάφη. Πρόκειται για μια επεκτατική πολιτική

http://yeniozgurpolitika.org/mobile/index.php?rupel=nuce&id=83210





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.