Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΑΛΕΞΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΚΑΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΚΥΛΟΥ!

Η Αλεξία δύο μήνες πριν το περιστατικό, ανήμερα στα γενέθλια της. Στις 18 Νοεμβρίου 2016. Φωτογραφία: ANNA DERMATAS. Του Ζώη Μαρίν...






Η Αλεξία δύο μήνες πριν το περιστατικό, ανήμερα στα γενέθλια της. Στις 18 Νοεμβρίου 2016. Φωτογραφία: ANNA DERMATAS.
Του Ζώη Μαρίνου.




ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Το μήνυμα της Αννας Δερματά (Anna Dermatas), ομογενούς από το Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας, συγκινεί: «Ενας από τους πιο ξεχωριστούς αγγέλους του Θεού ζητά την βοήθειά σας! Στις 17 Ιανουαρίου, η αγαπημένη, όμορφη αδελφή μου Αλεξία που πάσχει από σύνδρομο Ντάουν, έζησε έναν εφιάλτη. Ο καλύτερος φίλος και προστάτης της, το ηλικίας 8 ετών κίτρινο λαμπραντόρ που είχαμε από κουτάβι, την ώρα που έπαιζαν στο σπίτι, τής επιτέθηκε και την τραυμάτισε βαριά στο πρόσωπο».

«Εκείνο το απόγευμα», συνεχίζει η κ. Δερματά, στα επείγοντα του νοσοκομείου Moses Cone Hospital όπου εσπευσμένα μεταφέρθηκε η 40χρονη Αλεξία, «η κατάσταση ήταν παραπάνω από εφιαλτική. Το αίμα έτρεχε ασταμάτητο από το πρόσωπο, τα μάτια της και το σημείο όπου πριν βρισκόταν η μύτη της».

Η μύτη της Αλεξίας είχε ακρωτηριαστεί από την επίθεση του σκύλου. Και οι γιατροί, εκείνο το βράδυ, έλεγαν ότι δεν είχαν ξαναδεί τέτοιο βαρύ τραύμα σε πρόσωπο. Σχεδόν όλη νύχτα η 40χρονη βρισκόταν στο χειρουργείο, με τους γιατρούς να δίνουν μάχη ώστε να περιορίσουν τις ζημιές. Και χρειάστηκαν πολλές ώρες έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση της και αποφύγει κάθε κίνδυνο.

«Ηταν, πράγματι, εφιαλτικές εκείνες οι ώρες», είπε στον «Ε.Κ.» το μεσημέρι της Δευτέρας η Αννα Δερματά. «Νομίζαμε ότι η αδελφή μου επρόκειτο να πεθάνει». Οι δυο αδελφές, στενά δεμένες από τα παιδικά τους χρόνια, πέρασαν η μια δίπλα στην άλλη όλες εκείνες τις δραματικές στιγμές.

«Ομως, κάθε μέρα που θα περνάει θα κάνω το πρόσωπό σου να στολίζεται και από ένα χαμόγελο», υποσχέθηκε η Αννα στην αδελφή της.

«Η τραγωδία δεν ήταν εκείνη που τις έφερε κοντά», λένε οι πολλοί φίλοι τους. Ηταν πάντα αχώριστες. Από την πρώτη μέρα που η Αλεξία, ύστερα από ένα μήνα παραμονής σε θερμοκοιτίδα, καθώς γεννήθηκε πρόωρα, έφτασε στο σπίτι της οικογένειας Δερματά. Η Αννα, 10 ετών τότε, έγινε αμέσως ο φύλακας άγγελος της μικρής της αδελφής.Η 40χρονη Αλεξία Δερματά από την Βόρεια Καρολίνα. Η επίθεση από σκύλο της προξένησε
βαριά τραύματα στο πρόσωπο. Φωτογραφία: ANNA DERMATAS.

«Είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας. Για την τόση αγάπη που έχουν ανάμεσά τους. Καμαρώνουμε», λένε στον «Ε.Κ.» οι γονείς τους. Ο πατέρας, Αλέκος Δερματάς, έχει ρίζες από το Καρπενήσι της Ευρυτανίας. Και η μητέρα, η ευγενική και γλυκομίλητη κυρία Πίτσα, κατάγεται από την Τρίπολη Αρκαδίας. «Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας, για το ενδιαφέρον του ‘Εθνικού Κήρυκα’ και για την συμπαράστασή σας σ’ όλο αυτό που έχει συμβεί», μας λένε από το σπίτι τους στον Γκρίνσμπορο.




Η οικογένεια έχει ένα ακόμη παιδί, έναν μεγαλύτερο γιο, που και εκείνος από την πρώτη στιγμή στέκεται κοντά στους γονείς και στις αδελφές του.

Η Αλεξία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στα παιδικά και εφηβικά της χρόνια, με την στήριξη των γονιών και της αδελφιών της μεγάλωσε ως μια σπουδαία αγωνίστρια της ζωής. Μεταξύ άλλων, κέρδισε 14 χρυσά μετάλλια σε πολιτειακούς αγώνες γκολφ των Special Olympics -έχοντας πάντα στο πλευρό της την Αννα- και, νωρίτερα, ένα μετάλλιο στη γυμναστική.

Και, επίσης, ανέπτυξε πλούσια εθελοντική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς ενώ οι πάντες στο Γκρίνσμπορο ομολογούν ότι έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμά της ως ενεργό μέλος στην τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, σε τακτική βάση προσέφερε τις υπηρεσίες της, ως εθελόντρια, στο ετήσιο πανηγύρι της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο «Ε.Κ.» επικοινώνησε και με την εκκλησία. Στο άκουσμα του ονόματος της Αλεξίας προσφέρθηκαν αμέσως να μας φέρουν σ’ επαφή με την οικογένεια.

«Η Αλεξία πάντα βοηθούσε τους συνάνθρωπους μας. Και πάντα αυτό ήταν που ήθελε και θέλει διαρκώς να κάνει», μάς λέει η Αννα.

Τώρα η μεγαλύτερη αδελφή συντονίζει την προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για να αποκατασταθούν αισθητικά οι βλάβες στο πρόσωπο της Αλεξίας, μέσω της γνωστής ηλεκτρονικής πλατφόρμας GoFundMe.

Θα απαιτηθούν επτά χειρουργικές -ίσως και περισσότερες- επεμβάσεις και ένα ποσό που αθροιστικά θα φτάσει στα 155.000 δολάρια.

Οι επεμβάσεις θα γίνουν σε εξειδικευμένο κέντρο στο Τουκσόν της Αριζόνα -απ’ τα καλύτερα στον κόσμο- και θα πρέπει η νοσηλεία της Αλεξίας να ξεκινήσει άμεσα. Το δε ποσό πρέπει να προκαταβληθεί, αναφέρει η Αννα Δερματά.

Προσθέτοντας ότι όλες οι δωρεές που θα συγκεντρωθούν θα πάνε απ’ ευθείας στην κάλυψη των ιατρικών δαπανών, των νοσοκομειακών εξόδων, των αναισθησιών που θα χρειαστούν και των εξόδων μετάβασης και διαμονής.

Τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι, επωνύμως ή ανωνύμως, συνδράμουν την προσπάθεια να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό, καθώς η ιστορία της Αλεξίας έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και πέραν της Βόρειας Καρολίνας. Αλλωστε, τα μηνύματα που αφήνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όσοι συνεισφέρουν είναι ενδεικτικά.

«Από την πρώτη στιγμή που την είδα στο νοσοκομείο, με τους γιατρούς γύρω της και τα αίματα να τρέχουν ασταμάτητα, είπα ότι αν μπορούσα να δώσω τα χέρια ή τα πόδια μου ώστε να έχει ξανά πίσω το πρόσωπό της, θα το έκανα. Αλλά αυτό δεν είναι δυνατό. Εκείνο, όμως, που είναι δυνατό, είναι να πάμε στον εξαιρετικό γιατρό στο Τουκσόν της Αριζόνα και να προσευχηθούμε η Αλεξία μας να ανταπεξέλθει όλων των δυσκολιών των επεμβάσεων, επιστρατεύοντας την μεγάλη καρδιά πρωταθλήτριας που έχει», λέει η Αννα.

Και στο ίδιο συγκινητικό μήνυμά της, στην πλατφόρμα όπου συγκεντρώνονται δωρεές, λέει ότι θ’ αφιερώσει όλη την υπόλοιπη χρονιά ώστε να είναι κοντά στην αδελφή της στο Τουκσόν και σ’ όλες τις φάσεις των επεμβάσεων έως ότου εκείνη αναρρώσει.




Και προσθέτει: «Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψω πόσο ιδιαίτερη είναι η Αλεξία για όσους την γνωρίζουν. Αξίζει όλο τον κόσμο! Και θέλει -και πρέπει- να μπορεί να ξανακοιτάξει στον καθρέφτη της και να δει το όμορφο πρόσωπό της ξανά ολόκληρο. Βοηθείστε μας να ξαναδούμε και εμείς το όμορφο χαμόγελό της».

Στο Τουκσόν εντοπίζει και ο «Ε.Κ.» την καλοσυνάτη, αισιόδοξη και γεμάτη ελπίδα Αννα, με το χαμογελαστό, μεσογειακό πρόσωπο. Οσο μιλάμε μαζί της στο τηλέφωνο τόσο καταλαβαίνουμε την σπάνια σχέση που έχει με την αδελφή της. Και την αγωνία της να πάνε όλα καλά. «Η αδελφή μου είναι, απλά, η καλύτερη», μας λέει.

Η Αννα δεν μιλάει ελληνικά. Αλλά καταλαβαίνει τις ευχές μας. Και μας υπόσχεται μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των επεμβάσεων να μας μεταβιβάσει αμέσως τα ευχάριστα νέα. Ως την νύχτα της Δευτέρας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του GoFundMe το ποσό που είχε συγκεντρωθεί προσέγγιζε τα 20.000 δολάρια, από περίπου 250 δωρητές.

Δωρεές για την Αλεξία συγκεντρώνονται και στον Ορθόδοξο Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Γκρίνσμπορο (τηλ.: 336.617-8013).
ekirikas

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.