Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΕ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΤΡΙΤΗΣ... ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ Ο,ΤΙ ΠΕΤΑΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΟΜΟΔΟΣ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ένα έθιμο που τηρείται στο γραφικό ορεινό χωριό Όμοδος, προκαλεί τις αντιδράσεις του Πτηνολογικού...






ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ένα έθιμο που τηρείται στο γραφικό ορεινό χωριό Όμοδος, προκαλεί τις αντιδράσεις του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, ο οποίος, με ανακοίνωσή του, ζητεί τη λήψη μέτρων για απαγόρευσή του.




Πρόκειται για το έθιμο που θέλει κατοίκους του χωριού να βγαίνουν, την Τρίτη της Διακαινησίμου, στα στενά δρομάκια του ορεινού χωριού και πυροβολούν με κυνηγετικά όλα τα πουλιά που πετούν πάνω από τις στέγες και άλλους απλά πυροβολούν στον αέρα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.

Θύματα αυτού του «εθίμου» είναι χελιδόνια, ασπροχελίδονα, πετροχελίδονα, τσαγκαρούθκια, καθώς και άλλα πουλιά που αναπαράγονται στο χωριό και, όπως επισημαίνει ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος, «κανένα από τα είδη που στοχεύονται δεν αποτελεί θηρεύσιμο είδος. Πέραν αυτού, ο νόμος περί κυνηγίου απαγορεύει εξολοκλήρου πυροβολισμούς την άνοιξη και σε κατοικημένες περιοχές.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τις αρχές του χωριού και έχει εγείρει το θέμα με τις αρμόδιες αρχές, καλώντας τους να λάβουν δράση για να σταματήσει αυτή η παράνομη θανάτωση στο όνομα του εθίμου.

Επίσης, καλεί τις αρχές του χωριού, την Αστυνομία και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας «να αναλάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να γίνει πάταξη αυτής της παράνομης δραστηριότητας, να σταματήσουν οι παράνομοι πυροβολισμοί εκτός κυνηγετικής περιόδου και κατά την αναπαραγωγική περίοδο των πουλιών, κάτι που αποτελεί έγκλημα κατά της αγρίας ζωής, και εντός κατοικημένης περιοχής, αφού θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια». Τέλος, καλεί το κοινό να καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές οποιαδήποτε περιστατικά παράνομου πυροβολισμού και θανάτωσης πουλιών.

ekirikas

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.