Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ 19.000 «ΛΟΥΚΕΤΑ» ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΖΙΡΟΙ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ

«Μαύρο» το τοπίο και καθοδική πορεία καταγράφει η ελληνική επιχειρηματικότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δύο στις πέντε επιχειρήσει...

Αρμαγεδδών στην ελληνική αγορά: Έρχονται 19.000 «λουκέτα» - Κινδυνεύουν 34.000 θέσεις εργασίας!





«Μαύρο» το τοπίο και καθοδική πορεία καταγράφει η ελληνική επιχειρηματικότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δύο στις πέντε επιχειρήσεις ετοιμάζονται να κλείσουν τα καταστήματά τους, καθώς κάθε μήνα «μπαίνουν κυριολεκτικά μέσα» από τις μηδενικές εισπράξεις.




Αποκαλυπτικά στοιχεία και προβλέψεις σοκ παρουσίασε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας στην εξαμηνιαία της έρευνα, σχετικά με τις επιχειρήσεις που ετοιμάζονται να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Στην Ελλάδα του 2017, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να συντηρηθούν, καθώς η κατανάλωση έχει «πιάσει πάτο» και οι τράπεζες δεν δίνουν πλέον δάνεια, και η απόφαση του λουκέτου αποτελούν για αυτές μονόδρομο, αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και τα τεράστια πάγια έξοδά τους.

Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις, περίπου το 40,3%, θεωρούν αρκετά και πολύ πιθανό ότι θα κλείσουν. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους αυτοαπασχολούμενους, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αδήλωτη εργασία μεγάλο ποσοστό αυτών των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα διακόψουν τη λειτουργία τους 18.700 επιχειρήσεις.

Μάλιστα, τα «λουκέτα» θα συγκεντρωθούν σε επιχειρήσεις της Αττικής και στον κλάδο της μεταποίησης, ενώ τα πιθανά λουκέτα επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνεπάγονται υψηλό κίνδυνο απώλειας 34.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε μείωση για περίπου 6 στις 10 επιχειρήσεις, περίπου το 59,8 %, ενώ μόνο για το 13,4 % των επιχειρήσεων σημειώθηκε αύξηση στον κύκλο εργασιών.




Αύξηση στον κύκλο εργασιών παρουσίασε το 20,3% των νεότερων σε ηλικία επιχειρήσεων και το 30,6% των μεγαλύτερων ως προς τον ετήσιο κύκλο εργασιών (πάνω από 300.000 ευρώ) επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις που παρουσίασαν μείωση στον κύκλο εργασιών τους, η μείωση αυτή ήταν κατά μέσο όρο 17,8%. Πάνω από 4 στις 5‭ ‬μικρομεσαίες‭ ‬επιχειρήσεις δηλώνουν ότι βρίσκονται εκτεθειμένες‭ ‬σε‭ ‬πιστωτικούς κινδύνους, παρουσιάζουν‭ ‬κάμψη‭ ‬της‭ ‬οικονομικής‭ ‬δραστηριότητας‭ ‬και‭ ‬‬λειτουργούν‭ ‬με‭ ‬ορίζοντα συρρίκνωσης‭ ‬και‭ ‬όχι‭ ‬επέκτασης.‭
Επενδύσεις

1)Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 μόνο το 7,7% των επιχειρήσεων αύξησε τις επενδυτικές τους δαπάνες.

2)Για το πρώτο εξάμηνο του 2017 μόλις το 3,6% των επιχειρήσεων θα αυξήσει τις επενδυτικές του δαπάνες, ενώ το 31,4% θα μειώσει τις επενδύσεις του.

3)Οι μισές περίπου από τις επιχειρήσεις-περίπου το 43,4%- το 2016 έκλεισαν με ζημιές.

4) Μόλις το 6,4% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει υπαχθεί σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων, όπως το ΕΣΠΑ ή ο Αναπτυξιακός Νόμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.