Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΤΕΓΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ...!!! 15 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ -ΓΕΡΜΑΝΟ- ΠΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΜΑΣ ΣΕ ΝΗΣΙΑ...!!

Ομόφωνα ένοχος – Γερμανός καταδικάστηκε για κατασκοπία επειδή φωτογράφιζε στρατιωτικό φυλάκιο Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου δε...

imagehandler






Ομόφωνα ένοχος – Γερμανός καταδικάστηκε για κατασκοπία επειδή φωτογράφιζε στρατιωτικό φυλάκιο

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον 67χρονο, ούτε και αυτοτελή ισχυρισμό και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 14 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη




Ομόφωνα ένοχος για κατασκοπία, κρίθηκε χθες από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου 67χρονος Γερμανός που είχε συλληφθεί πριν από δύο χρόνια στην Κω, την ώρα που φωτογράφιζε στρατιωτικό φυλάκιο του νησιού.

Σύμφωνα με το rodiaki.gr, το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον 67χρονο, ούτε και αυτοτελή ισχυρισμό και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 14 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Αιτιολογώντας την απόφαση του σώματος, ο πρόεδρος της έδρας είπε μεταξύ άλλων πως ελήφθησαν υπόψη η βλάβη που μπορεί να προκληθεί στην ασφάλεια του κράτους αλλά και ο αποδέκτης αυτών των πληροφοριών. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν κάποιοι Τούρκοι που εμπλέκονται στην κατασκοπία της περιοχής και ο κατηγορούμενος αποτελούσε μέλος του δικτύου αυτού.

«Αν οι πληροφορίες αυτές ήταν λιγότερο ή περισσότερο απόρρητες, αυτό δεν ενδιαφέρει το δικαστήριο, διότι σε κάθε περίπτωση μπορούν να επιφέρουν βλάβη στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρόεδρος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος είχε πρώην στρατιωτική εμπειρία, ήθελε να «βγάλει» έξω από την υπόθεση τη γυναίκα του, έπαιρνε αμοιβή και η όλη οργάνωση γινόταν με τρόπο τέτοιο ώστε η δράση του να μην είναι εμφανής.

Ο κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο παρουσιαστικό του κατηγορουμένου, το οποίο παραπέμπει σε άνθρωπο πέρα πάσας υποψίας, ενώ αναφορικά με τον τραπεζικό του λογαριασμό τον οποίο ο 67χρονος Γερμανός απέκρυψε από τις διωκτικές αρχές, είπε ότι αυτό το έκανε όχι για να μην του τον κατασχέσουν αλλά για να μην γίνει περαιτέρω έλεγχος στα ποσά που διακινήθηκαν μέσω αυτού.




Έτσι το δικαστήριο απέρριψε με το σκεπτικό αυτό τον ισχυρισμό περί πραγματικής πλάνης του κατηγορουμένου, αλλά και τα ελαφρυντικά της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας, διότι το πρώτο δεν αποδεικνύεται και το δεύτερο έχει να κάνει με την ομολογία του 67χρονου. Για αυτήν ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι πράγματι ο αλλοδαπός φάνηκε να συνεργάστηκε με τις διωκτικές αρχές όμως από τα όσα είπε δεν δόθηκαν επί της ουσίας περαιτέρω στοιχεία. Μάλιστα ο δικαστικός λειτουργός τόνισε ότι ο 67χρονος προχώρησε σε μία ομολογία που «ενοχοποιούσε» τον ίδιο τον κατηγορούμενο ώστε να μην προχωρήσουν οι έρευνες των διωκτικών αρχών σε μεγαλύτερο βάθος. Άλλωστε ο ίδιος είχε πλέον «καεί».

Τελικά το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον 67χρονο Γερμανό για κακουργηματική κατασκοπεία και του επέβαλε κατά πλειοψηφία ποινή κάθειρξης 14 ετών (δύο ένορκοι μειοψήφησαν και πρότειναν να καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών) με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

«Καταπέλτης» και η εισαγγελέας

Την ενοχή του 67χρονου όπως κατηγορείται και χωρίς να του αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό, πρότεινε στην πρόταση της προς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου και η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση της.

Η εισαγγελική λειτουργός έκανε λόγο για « προσοδοφόρα επιχείρηση» εκ μέρους του κατηγορουμένου και για «άνθρωπο πέρα κάθε υποψίας» αναφερόμενη στο παρουσιαστικό του, το οποίο όπως είπε απευθυνόμενη κυρίως προς τους ενόρκους «δεν θα πρέπει να σας ξεγελάει η μορφή του».

Η κα. Εισαγγελέας τόνισε αρκετές φορές πως ο 67χρονος δεν ήθελε να μάθεi μυστικά για να το συμφέρον της χώρας του αλλά μίας τρίτης χώρας, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν θα πρέπει να συσχετιστεί με τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα με την γείτονα χώρα.

Σε ότι αφορά αυτό για το οποίο κατηγορείται, η εισαγγελική λειτουργός είπε πως ο 67χρονος «είναι πασιφανές ότι τέλεσε την αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος, ενήργησε με σκοπό να μεταφέρει και να ανακοινώσει στη γείτονα χώρα και το έκανε», προσθέτοντας ότι «πιθανώς εάν γινόταν βαθύτερος έλεγχος να βρίσκονταν και άλλες πληροφορίες».

Η κα. Εισαγγελέας κατέληξε λέγοντας πως «κανείς Έλληνας ή αλλοδαπός δεν έχει το δικαίωμα να επιβουλεύεται τα δικαιώματα μίας χώρας»!




Αποδέχτηκε εν μέρει την πράξη του

Κατά την απολογία του ο 67χρονος Γερμανός κατηγορούμενος, όπως και ανακριτικά δήλωσε ότι πράγματι φωτογράφιζε τις στρατιωτικές μας εγκαταστάσεις, διότι όπως είπε ήταν παλιές και όχι τόσο σύγχρονης τεχνολογίας.

Επίσης ο ίδιος πρόσθεσε ότι γνώριζε ότι ήταν παράνομο όχι όμως τόσο κακό, ενώ παραδέχτηκε ότι για τη «δουλειά» αυτή θα ελάμβανε το ποσό των 2000 ευρώ.

Ο 67χρονος στο άκουσμα της απόφασης εμφανίστηκε ξαφνιασμένος και σοκαρισμένος, καθώς προφανώς δεν περίμενε να καταδικαστεί και να του επιβληθεί τόσο μεγάλη ποινή κάθειρξης.

Η σύλληψη και η παραπομπή στη δικαιοσύνη

Για τον 67χρονο Γερμανό όλα ξεκίνησαν στις 15 Οκτωβρίου 2014 οπότε και συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω, και με τη δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας που σχηματίστηκε σε βάρος του για κατασκοπία παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει η αστυνομία, ο κατηγορούμενος το πρωί της Τετάρτης 15 Οκτωβρίου προσέγγισε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στρατιωτικό φυλάκιο στο νησί της Κω και το φωτογράφιζε εξωτερικά.
Για τη διερεύνηση του περιστατικού κινητοποιήθηκαν άμεσα αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κω και απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας εντόπισαν τον 67χρονο και το αυτοκίνητό του.

Από έρευνα που έγινε στο όχημά του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• ζευγάρι κιάλια και διόπτρα
• τρεις κάρτες μνήμης φωτογραφικής μηχανής

Ακολούθησε έρευνα και στην κατοικία του, όπου παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• δυο ατζέντες και άλλα έγγραφα με χειρόγραφες σημειώσεις,
• τουριστικός χάρτης της πόλης της Κω µε χειρόγραφες σημειώσεις,
• εξωτερικός σκληρός δίσκος,

• δυο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet,
• πέντε USB Sticks,
• δύο κασέτες βιντεοκάμερας,
• κινητό τηλέφωνο.




Στις χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι του, υπήρχαν καταγεγραμμένες συντεταγμένες, που αντιστοιχούσαν σε θέσεις στρατοπέδων, δημοσίων υπηρεσιών και κτιρίων της νήσου Κω.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός διέμενε στην Κω τα τελευταία δυο χρόνια πριν τη σύλληψή του.

Σε βάρος του 67χρονου αλλοδαπού ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος και στις 17 Οκτωβρίου 2014 το μεσημέρι παραπέμφθηκε να δικαστεί στο αυτόφωρο δικαστήριο, με συνήγορο υπεράσπισης τον κ. Μιχάλη Κώστογλου.

Ωστόσο προτού ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία νέα στοιχεία προσκομίστηκαν στο δικαστήριο τα οποία και ανέτρεψαν την όλη υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υλικό που είχαν στη διάθεσή τους οι διωκτικές αρχές της Κω ήταν επιβαρυντικό για τον 67χρονο ο οποίος στη συνέχεια ήρθε αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες για κατασκοπεία, σε βαθμό κακουργήματος.

Έτσι η δίκη δεν έγινε ποτέ, ενώ ο 67χρονος αφέθηκε ελεύθερος και η υπόθεση παραπέμφθηκε στην ανάκριση.

Ο αλλοδαπός συνοδευόμενος από το συνήγορο του κ. Μιχάλη Κώστογλου προσήχθη ενώπιον του ανακριτή Κω όπου και με πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε αποδέχτηκε το μερίδιο της ευθύνης που φέρει για την πράξη που του καταλογίζεται.

Ο 67χρονος συνεργάστηκε πλήρως με τις διωκτικές αρχές του νησιού και επεσήμανε μεταξύ άλλων στην απολογία του, το γεγονός πως ότι στοιχεία συγκέντρωσε ήταν σε κοινή θέα και κοινώς γνωστά.

Με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 67χρονος Γερμανός είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 5.000 ευρώ.
Πρώτο Θέμα
infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.