Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

OI NEOI ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΕ ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ... ΡΩΣΟΦΙΛΟΙ ΟΣΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ

Νοέμβριος 15, 2016. 21:49 Ρωσόφιλοι υποψήφιοι  κέρδισαν τις προεδρικές εκλογές στη Μολδαβία και τη Βουλγαρία στις 13 Νοεμβρίου. Οι τ...




Νοέμβριος 15, 2016. 21:49

Ρωσόφιλοι υποψήφιοι  κέρδισαν τις προεδρικές εκλογές στη Μολδαβία και τη Βουλγαρία στις 13 Νοεμβρίου. Οι τίτλοι που τους αποδίδονται από  τα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι και τόσο πραγματικοί, αφού τα δεδομένα στις δύο χώρες είναι περίπλοκα.





Ενώ και οι δύο εκλεγέντες  χαρακτηρίζονται ως φιλικοί προς τη Μόσχα, ωστόσο κανένας από τους δύο δεν θα κάνει ριζικές αλλαγές στο γεωπολιτικό προσανατολισμό στο σύντομο διάστημα της θητείας τους.



Οι αρμοδιότητες των προέδρων των δύο χωρών είναι περιορισμένες.  Μερικοί από τους οπαδούς τους φαίνεται να ελπίζουν ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει τις σχετικά ασθενείς οικονομίες των χωρών τους. Αλλά οι ελπίδες αυτές προορίζονται να οδηγηθούν σε απογοήτευση.



Ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία , Ιγκόρ Ντοντόν, ήταν ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, αλλά δεν αποτελούν μέρος της σημερινής κυβέρνησης  συνασπισμού.



Κέρδισε με 52,3 τοις εκατό των ψήφων, έναντι 47,7 τοις εκατό της αντιπάλου του  Μάγια Σάντου, πρώην σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και υπουργός Παιδείας.



Οι εκλογές είχαν λάβει ένα αγωνιστικό χρώμα μεταξύ φίλων της Ρωσίας και φίλων της Ευρώπης. Στην πραγματικότητα, η πολιτική ζωή στη Μολδαβία κυριαρχείται από ολιγάρχες και υποκινείται από οικονομικά και όχι γεωπολιτικά συμφέροντα.



Η κατάσταση στη Βουλγαρία είναι εξίσου περίπλοκη. Ο εκλεγμένος Ρούμεν Ράντεφ, υποστηρίχθηκε από τους Σοσιαλιστές. Είναι πρώην πιλότος και διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας. Νίκησε την υποψήφια του κόμματος του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος κατόπιν παραιτήθηκε.



Ο Ράντεφ υποστηρίχθηκε από την τουρκική μειονότητα στη χώρα. Το σοσιαλιστικό κόμμα που τον υποστήριξε έχει στενούς δεσμούς με Βούλγαρους ολιγάρχες και ρωσικούς επιχειρηματικούς κύκλους. Οι Βούλγαροι σοσιαλιστές  υποστηρίζονται  παραδοσιακά από τους συνταξιούχους και με αυτούς που σχετίζονται με τη Ρωσία.



Ο ίδιος ο Ράντεφ, ως διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας είχε υιοθετήσει τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και αγκάλιασε την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ.




Ο Βούλγαρος αναλυτής, Ντιμιτάρ Μπέτσεφ,  σχολίασε με την εξής φράση: «Τώρα η χώρα έχει και την πίτα και το σκυλί χορτάτο», που σημαίνει ότι θα είναι πιστό μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία.



Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ράντεφ είναι απόφοιτος αμερικανικού κολλεγίου.
Οι εύκολοι τίτλοι «Φιλορώσος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές» ήχησαν ως κουδούνισμα στη Δύση και προκάλεσαν ικανοποίηση στη Μόσχα.



Αλλά, η πραγματικότητα είναι, σαφώς, διαφορετική γιατί και στις δύο χώρες η πολιτική  καθοδηγείται από εσωτερικές δυνάμεις, ιδιαίτερα  από τις προσπάθειες των ολιγαρχών για να διασφαλίσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα.



Οι αρχηγοί κρατών είναι πολύ έμπειροι στην τέχνη του παιχνιδιού, «ο ένας εναντίον του άλλου», δηλαδή της Δύσης και της Ρωσίας.



Δεν πρέπει να περιμένουμε τυχόν δραματικές γεωπολιτικές αλλαγές, αυτό πρέπει να θεωρείται δεδομένο παρά την εικόνα που παρουσιάζεται…




Από το βουλγαρικό  News.bg
--
The Hellenic Information Team
             

  Το παρόν άρθρο μεταφράστηκε και επιμελήθηκε από το  © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.