Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΗ ΤΟΥ 1948 Η ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, ΓΙΑΤΙ «ΕΜΦΟΡΕΙΤΟ ΥΠΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΗΜΑΤΩΝ»!..

ΤΟ ΘΕΜΑ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Για τον Νίκο Καζαντζάκη έχουν γραφεί κι έχουν ειπωθεί πολλά. Πρωτοπόρος, α...

Ενσωματωμένη εικόνα 1

ΤΟ ΘΕΜΑ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Για τον Νίκο Καζαντζάκη έχουν γραφεί κι έχουν ειπωθεί πολλά. Πρωτοπόρος, ανήσυχος, αιρετικός, αιώνιος αμφισβητίας, έθεσε στους ανθρώπους ερωτήματα που μέχρι τότε είτε δεν θίγονταν είτε θεωρούνταν τελειωτικά και ολοκληρωτικά απαντημένα.

Μ’ αυτή την έννοια ενόχλησε όσο κανείς το κατεστημένο. Αναμφισβήτητα είναι ο μεγαλύτερος Ελληνας λογοτέχνης του 20ού αιώνα, που αναγνωρίστηκε και αγαπήθηκε απ’ ολόκληρο τον κόσμο και κυνηγήθηκε στην ίδια του την πατρίδα.

Τύχη καλή έφερε στα χέρια μας το αρχείο ενός αναγνώστη μας -προϊόν πολύχρονης συλλογής από παλαιοπωλεία και άλλα ιδιωτικά αρχεία-, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να μας το παραχωρήσει για δημοσίευση.

Ο ίδιος θέλει να μείνει στη σκιά έχοντας μόνο την ικανοποίηση ότι μέσω της «Εφ.Συν.» δημοσιοποιήθηκε κάτι που ο ελληνικός λαός πρέπει να το γνωρίζει. Το αρχείο αυτό περιλαμβάνει τεκμήρια για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν οι κρατικές αρχές τον Νίκο Καζαντζάκη από το 1945 έως και μετά (!) το τέλος της ζωής του. Ο λόγος στα έγγραφα.

Στοιχεία που να δείχνουν ότι ο Νίκος Καζαντζάκης απασχόλησε τις διωκτικές αρχές πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχουμε στη διάθεσή μας. Αρχίζει όμως να τις απασχολεί στη μετά Βάρκιζα περίοδο και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 1947.

Η αιτία, μάλλον, έγκειται στο γεγονός ότι υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη και αντιπρόεδρος στο πρώτο Δ.Σ. του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου που ιδρύθηκε στις 5 Μαρτίου του 1945.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.