Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ» ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ

Τουρίστες βγάζουν σέλφι στην πλατεία Ταξίμ με φόντο τους Τούρκους αστυνομικούς (φωτ.: EPA / Sedat Suna) Το πραξικόπημα δεν επηρεάζει...



Τουρίστες βγάζουν σέλφι στην πλατεία Ταξίμ με φόντο τους Τούρκους αστυνομικούς (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Το πραξικόπημα δεν επηρεάζει μόνο το αξιόμαχο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επηρεάζει και την ίδια την οικονομία, αρχής γενομένης από τον τουρισμό, ο οποίος συμβάλλει τα μέγιστα στο τουρκικό ΑΕΠ.
Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), το 2010 η Τουρκία ήταν η 7η χώρα του κόσμου από πλευράς αριθμού τουριστών και συναλλάγματος.
Επιπλέον, μελέτη της TurizmDatabank δείχνει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια στην Τουρκία εισέρρευσαν 290 δισ. δολάρια από τον τομέα του τουρισμού. Η συμμετοχή του τουριστικού συναλλάγματος στο ΑΕΠ το 2015 έφθασε το 4,5%, ενώ ο τζίρος είναι το 22,8% του συνόλου των τουρκικών εξαγωγών.
Παρά τις προσπάθειες Ερντογάν να ενισχύσει τον τομέα, μέσω της αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Ρωσία, ήδη η τουριστική βιομηχανία καταγράφει μείωση 25%, με την πορεία να προβλέπεται καθοδική, κυρίως λόγω του πραξικοπήματος.
Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος στην προσπάθειά του να χτυπήσει τις οικονομικές «αρτηρίες» του συστήματος Γκιουλέν έκοψε επιδοτήσεις ύψους 240 εκατ. δολαρίων από φορέα ελεγχόμενο από τον πανίσχυρο ιμάμη. Όμως ο φορέας αυτός αποτελούσε ένα σοβαρό βραχίονα στήριξης των τουρκικών εξαγωγών, οι οποίες, παρά τα προβλήματα με τη Ρωσία, είχαν ελαφρά ανοδική πορεία τους πρώτους έξι μήνες του 2016.
Συνεπώς έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα επηρεαστεί και αυτός ο τομέας που φέρνει συνάλλαγμα στην τουρκική οικονομία, με δεδομένο ότι στους επόμενους 12 μήνες η Τουρκία πρέπει να ανανεώσει το μισό της χρέος που διακρατείται από τους εξωτερικούς δανειστές.
Που μπορεί να μην είναι μεγάλο σε σχέση με το ΑΕΠ, δεν είναι μικρό όμως το ποσό: ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s το εκτιμά σε 170 δισ. δολάρια (168 δισ. ευρώ), ποσό που αντιστοιχεί στο 1/4 του πλούτου που δημιουργείται ετησίως στην Τουρκία.
Με άλλα λόγια, η οικονομία της Τουρκίας αναμένεται να επηρεαστεί και από το πραξικόπημα, (αρκετά ξένα κεφάλαια ήδη έφυγαν την επομένη μέρα), και θα έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συμπεριφερθούν οι δανειστές στην Τουρκία, όταν έρθει η κρίσιμη ώρα.
Αν την στηρίξουν, τότε τινάζονται στον αέρα οι ισχυρισμοί Ερντογάν για εμπλοκή των ΗΠΑ και της κακής Δύσης στο πραξικόπημα για τον ανατροπή του.
 Αν όχι...

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/07/blog-post_923.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.