Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΝΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ: ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΛΕΓΕΩΝΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΤΟ ΞΕΠΑΣΤΡΕΜΑ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΟΠΙΘΗΚΩΝ...

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τη Γαλλία να εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρατεύσει το περιβόητο σώμα κομάντος, τη Λεγεώνα των Ξένων κ...

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τη Γαλλία να εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρατεύσει το περιβόητο σώμα κομάντος, τη Λεγεώνα των Ξένων κατά του Ισλαμικού Κράτους. Τονίζουμε ότι οι πληροφορίες είναι από διαρροές στο διεθνή Τύπο και βέβαια παραμένουν ανεπιβεβαίωτες (και δεν θα μπορούσαν να επιβεβαιωθούν εξάλλου αφού κάτι τέτοιο θα ήταν μέγιστο επιχειρησιακό σφάλμα).

Το σκληροτράχηλο σώμα της Λεγεώνας των Ξένων, υπηρετεί ήδη από την εποχή του Ναπολέοντα τα "συμφέροντα" και τις εντολές της Γαλλίας εκτός του γαλλικού εδάφους. Και ο τρόπος που το κάνει αυτό είναι ένας: τα όπλα!

Και αν αναρωτιέστε αν υπάρχει ακόμη η Λεγεώνα, ναι υπάρχει και μάλιστα στρατολογεί άνδρες από όλο τον κόσμο που θέλουν να υπηρετήσουν. Λόγω της φύσης του σώματος αυτού, των αποστολών του αλλά και του τρόπου και των κριτηρίων κατάταξης, στους κόλπους της Λεγεώνας των Ξένων υπηρετούν ειδικά εκπαιδευμένοι κομάντος, που συχνά δεν έχουν και την καλύτερη φήμη στη ζωή τους: πρώην φυλακισμένοι, φυγάδες και υπόδικοι άλλων χωρών υπηρετούν στο σώμα.

Η εκπαίδευση είναι στα όρια του απάνθρωπου και πολλοί λυγίζουν εγκαταλείποντας το "όνειρο" για μια θητεία στη Λεγεώνα.

Από την εποχή του Ναπολέοντα μέχρι σήμερα

Η Légion étrangère (όπως είναι η γαλλική της ονομασία) ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου 1831, με διάταγμα του υπουργού των Στρατιωτικών Ζαν Σουλτ, του άλλοτε στρατάρχη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Σύμφωνα με το ιδρυτικό της διάταγμα, η Λεγεώνα θα πολεμούσε έξω από το έδαφος της Γαλλίας.

Η πρώτη πολεμική επιχείρηση της Λεγεώνας των Ξένων έγινε τον Απρίλιο του 1832 στην τοποθεσία Μαιζόν Καρέ της Αλγερίας. Η Αλγερία έγινε για μεγάλο χρονικό διάστημα έδρα της Λεγεώνας. Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αλγερίας (1962) σήμανε και το τέλος της δράσης της Λεγεώνας ως αποικιοκρατικού στρατού.

Μετά την ίδρυση της, η Λεγεώνα υπηρέτησε όλες τις υπερπόντιες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Γαλλίας. Κατά τον Α' Παγκόσμιο πολέμησε ενισχύοντας τα γαλλικά στρατεύματα.

Η έκρηξη του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου προκάλεσε συρροή ξένων εθελοντών. Στο τέλος του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου οι δυνάμεις της Λεγεώνας έφταναν τους 20.000 άντρες.

Η έδρα της Λεγεώνας των Ξένων βρίσκεται σήμερα στην Ωμπάνι της Γαλλίας, στις εκβολές του Ροδανού ποταμού.

10 πράγματα που δεν ξέρατε για τη Λεγεώνα των Ξένων

1. Το όνομα "των Ξένων" αναφέρεται στο ότι η Λεγεώνα αποτελείται από άνδρες από όλο τον πλανήτη που εθελοντικά κατατάσσονται σε αυτή. Σήμερα αποτελείται από άνδρες περίπου 150 διαφορετικών εθνικοτήτων.

2. Μόνο Γάλλοι όμως μπορούν να πάρουν βαθμό αξιωματικού.

3. Η Λεγεώνα των Ξένων είναι πιο πολυεθνική από ποτέ.

Όταν ιδρύθηκε η Λεγεώνα το 1831, αποτελούνταν από κυρίως γαλλικής υπηκοότητας στρατιώτες από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Σήμερα μετρά 150 εθνικότητες και μόνον το 20% των ανδρών της μιλά Γαλλικά.

4. Κεντρική ιδέα στην σύσταση της Λεγεώνας των Ξένων ήταν να καταταγούν και να αξιοποιηθούν (και ως εκ τούτου να ελέγχονται) "κακοποιά" ή "ταραχοποιά" στοιχεία.

5. Όποιος θέλει μπορεί να καταταγεί με ψεύτικο όνομα. Περίπου 2 στους 10 κατατάσσονται με ψεύτικο όνομα.

6. Φυγάδες και υπόδικοι άλλων χωρών μπορούν να καταταγούν στη Λεγεώνα (και να μην το μάθει κανείς).

7. Έντονη είναι η φήμη ότι στη Λεγεώνα κατέφυγαν και κατατάχθηκαν πολλοί πρώην Ναζί και μέλη των Ες Ες.

8. Μετά από μια ολοκληρωμένη (δηλαδή μίνιμουμ 5 έτη) υπηρεσία στη Λεγεώνα μπορεί να αποκτήσει κανείς τη γαλλική υπηκοότητα.

9. Η Λεγεώνα των Ξένων εξακολουθεί να στρατολογεί κόσμο και μάλιστα έχει εξελιχθεί: έχει δικούς της λογαριασμούς στο YouTube και τη Dailymotion ενώ έχει σελίδες στο Facebook, το Instagram και το Twitter.

10. Οι Γάλλοι πολίτες δεν έχουν σε υψηλή εκτίμηση τα μέλη της Λεγεώνας των Ξένων όπως έχουν δείξει κατά καιρούς δημοσκοπήσεις.

Με πληροφορίες από Wikipedia, BBC

Φωτογραφία Imgur

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.