Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΜΑΣ... ΠΟΣΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΝΑ ΠΑΕΙ ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ...;;;

Μπορεί πολλοί να θεωρούν το σουβλάκι ως το εθνικό μας φαγητό, όμως στην πραγματικότητα το κρέας που τρώμε σε αυτό, μόνο ελληνικό δεν είν...


Μπορεί πολλοί να θεωρούν το σουβλάκι ως το εθνικό μας φαγητό, όμως στην πραγματικότητα το κρέας που τρώμε σε αυτό, μόνο ελληνικό δεν είναι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα, η πρώτη ύλη για τα σουβλάκια προέρχεται από τρεις βασικούς παραγωγούς με έδρα τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταναλώνουμε περίπου 300.000 τόνους χοιρινό από τους οποίους οι 190.000 είναι εισαγόμενοι.

Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα, μόνο το 2013, οι εισαγωγές κρέατος ανήλθαν στα 1.110.000.000 ευρώ και σε ανάλογα επίπεδα κινήθηκαν και το 2014.

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του φαινομένου, ας το δούμε συγκριτικά με ένα από τα κύρια εξαγόμενα προϊόντα της Ελλάδας, τα ψάρια. Κάθε χρόνο η Ελλάδα κάνει εξαγωγές αξίας 420.000.000 ευρώ, ενώ τα έσοδα από τις εξαγωγές λαδιού κυμαίνονται από 250.000.000 έως 400.000.000 ευρώ ετησίως. Τα έσοδα αυτά δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας σε χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας.

Βασικοί προμηθευτές της Ελλάδας είναι η δανέζικη Danish Crown, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία και δεύτερη στον κόσμο σε παραγωγή χοιρινού, η ολλανδική Vion, βασικός προμηθευτής της ολλανδικής και γερμανικής αγοράς, όπου διαθέτει μονάδα παραγωγής και η γερμανική Tonnies, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στη Γερμανία που αποτελεί οικογενειακή επιχείριση και ελέγχει και την ποδοσφαιρική ομάδα Σάλκε.

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα το Βήμα, το έλλειμμα αυτάρκειας της χώρας μας σε κόκκινο κρέας, είναι αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Στον εσωτερικό καταμερισμό της παραγωγής της ΕΟΚ οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά ανέλαβαν την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων και οι χώρες του Νότου την παραγωγή ελαιόλαδου, φρούτων και λαχανικών.

Το 1980, πριν μπούμε στην ΕΟΚ η αυτάρκεια της Ελλάδας σε χοιρινό είχε φτάσει στο 85% και σε μοσχαρίσιο κρέας το 66% και σήμερα είναι στο 63% και 13% αντίστοιχα, ενώ ταυτόχρονα έχει αυξηθεί και η κατανάλωση, αφού η Ελλάδα είναι η 7η χώρα στον κόσμο με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

iefimerida.gr

3 σχόλια

  1. Ε, ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
    ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΤΟΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ !
    ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ ΤΟΤΕ ΕΙΧΑΜΕ "ΜΑΥΡΗ ΧΟΥΝΤΑ" ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ "ΠΛΕΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"
    Α, ΡΕ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙ ΣΟΥ ΕΛΑΧΕ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε συ.Ντελιβεράς που έφυγε σε άλλη πόλη μας είχε πει πριν 3 χρόνια πως τα σουβλάκια τα παίρνουνε από την Βουλγαρία.Είναι παλιό αυτό το κακό.Ούτε σε αυτό δεν είμαστε άξιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡΕ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΛΩΤΣΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ

    ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΑΡΧΙΔΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗ.


    ΑΛΛΑ ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΙΛΑΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.