Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕΙΣΜΟΣ... ΜΕ ΤΟ DNA ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ! ΘΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙ ΜΕ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ (ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ ΤΟΝ Β') ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ "Π@ΥΤΑΝ@"...!!!

Ο Γιάννης Μανιάτης, διευθυντής ερευνών του εργαστηρίου «Δημόκριτος» και υπεύθυνος του εργαστηρίου αρχαιομετρίας, μιλά στο iefimerida και απ...


Ο Γιάννης Μανιάτης, διευθυντής ερευνών του εργαστηρίου «Δημόκριτος» και υπεύθυνος του εργαστηρίου αρχαιομετρίας, μιλά στο iefimerida και αποκαλύπτει πώς με την μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα 14 θα αντλήσουμε τις πολύτιμες πληροφορίες για την ταυτότητα του νεκρού που βρέθηκε στην Αμφίπολη. Οι έρευνες θα πάρουν 3-4 μήνες από τότε που θα κληθούν οι επιστήμονες να αναλύσουν το γενετικό υλικό, οπότε τα αποτελέσματα θα πρέπει να αναμένονται κατά την άνοιξη.

Οπως μας είπε, τα ευρήματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά.
  • Θα πάρουμε όλο το γενετικό προφίλ, που σημαίνει και τις γενετικές καταβολές του. Αν για παράδειγμα ο σκελετός ανήκει σε κάποιο αρχαίο βασιλιά ή σε συγγενικό του πρόσωπο, αυτό θα αποκαλυφθεί χωρίς αμφιβολία. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να συγκριθεί με το αντίστοιχο DNA των βασιλικών τάφων της Βεργινας.
  • Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο κ. Μανιάτης, πολύπλευρη μελέτη του DNA των βασιλικών τάφων της Βεργίνας δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Η αρχαιολογική ανασκαφική ομάδα εκεί αλλά και ο Δημόκριτος έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα στο ΥΠΠΟ από τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένουν το συντομότερο δυνατόν να δοθεί το «πράσινο φως». Εφόσον δοθεί η σχετική άδεια και μελετηθεί το DNA των τάφων της Βεργίνας, η σύγκριση με το γενετικό υλικό της Αμφίπολης, θα είναι «απλή υπόθεση» όπως λέει ο κ.Μανιάτης.
  • Η ενδελεχής έρευνα του DNA θα μας αποκαλύψει το φύλο του νεκρού, αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Αυτό μπορεί να προκύψει και από την ανθρωπολογική μελέτη, αλλά με τον άνθρακα 14 θα υπάρξει μια επιπλέον επιβεβαίωση.
  • Θα μας αποκαλύψει την ηλικία θανάτου του, οπότε οι επιστήμονες αρχαιολόγοι μπορούν να εντοπίσουν χρονικά σε ποια δυναστεία ανήκει. Η απόκλιση, χρονολογικά, θα είναι συν-πλην 20 χρόνια.
  • Τέτοιες έρευνες συστηματικών οστεολογικών ευρημάτων, ορισμένες φορές, μπορεί να κρύβουν και εκπλήξεις. «Καμιά φορά μπορεί να βρεθεί και οστό από άλλο άτομο» λέει ο κ. Μανιάτης. Αν στην Αμφίπολη επαναληφθεί κάτι τέτοιο, είναι προφανές ότι οι έρευνες θα πάρουν άλλη τροπή καθώς μπορεί να κρύβεται και δεύτερος σκελετός στο λόφο Καστά.
  • Θα μάθουμε αν έπασχε και από ποιες ασθένειες, αν έφερε τραύματα ή σπασίματα.
  • Θα πληροφορηθούμε αν έχει συγγένεια με νεότερους πληθυσμούς, αν υπάρχει συσχέτιση μαζί τους και σε ποιο βαθμό.
  • Σημαντικές πληροφορίες ως προς την σπουδαιότητα του προσώπου που ήταν θαμμένος στην Αμφίπολη. θα δώσουν και τα υλικά που πολλές φορές ανακαλύπτονται επάνω σε αρχαίους νεκρούς «Ο χαρακτηρισμός των υλικών είναι πολύ ενδιαφέρων ως προς την σημαντικότητα του νεκρού. Αν για παράδειγμα υπάρχουν πολύ σπάνια υλικά σε μια προσπάθεια επικάλυψης ή τρόπον τινά μουμιοποίησης, αυτά θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες για το κοινωνικό στάτους του νεκρού.
  • Με τεχνικές ισοτοπικές αναλύσεις θα μπορέσουμε να μάθουμε και τις διατροφικές συνήθειές του αλλά και το περιβάλλον στο οποίο κατοικούσε. Αν π.χ. τρέφονταν με ψάρια κατά κύριο λόγο, θα μπορέσουμε θα εικάσουμε βάσιμα ότι ζούσε σε παραθαλάσσια περιοχή.

«Χρειάζεται συστηματική μελέτη, με ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να πάρουμε ένα-ένα οστό, δεν πρέπει να χαθεί τίποτα» λέει με έμφαση στο iefimerida ο κ.Μανιάτης. Οπως μας πληροφόρησε δεν είχε κάποια επικοινωνία εκ μέρους της Αικατερίνης Περιστέρη και δηλώνει ότι ο Δημόκριτος είναι πάντοτε στην διάθεση των αρχαιολόγων και του υπουργείου Πολιτισμού.

Αποκαλύπτει τέλος ότι ο Δημόκριτος και η ανασκαφική ομάδα Θόδωρου και Λώρας Αντίκα, έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τις πολυπαραμετρικές αναλύσεις DNA οι οποίες θα γίνουν στο Ινστιτούτο Βιομοριακών Μελετών του πανεπιστημίου του Μάνστεστερ, με ευθύνη του Δημόκριτου. Στο ίδιο Ινστιτούτο θα γίνουν και οι έρευνες γενετικού υλικού από τον τάφο της Αμφίπολης, εφόσον κληθεί ο Δημόκριτος από την αρχαιολογική ομάδα.

1 σχόλιο

  1. Καλά.Είναι δυνατόν να πιστεύεις πως θα πούνε πως είναι ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ;
    Και ο Αλέξανδρος να είναι δεν πρόκειται να το πούνε με τίποτα.
    Που ζεις.
    Στην Ελλάδα ζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.