Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΑΙ Η ΡΕΠΟΥΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΛΕΣΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩΓΛΕΝΤΗΔΕΣ ΓΙΟΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ... ΤΡΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ...

"Πολιτικό πρόσωπο της χρονιάς", "Καλλιτέχνης της Χρονιάς" και "Δημοσιογράφος της χρονιάς". Ποιοι θα είναι...


"Πολιτικό πρόσωπο της χρονιάς", "Καλλιτέχνης της Χρονιάς" και "Δημοσιογράφος της χρονιάς". Ποιοι θα είναι οι φετινοί νικητές μία ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιείται απόψε με αφορμή το αυριανό gaypride και διοργανωτή την Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή κοινότητα Ελλάδος; Απόψε στο TheatroVictoria οι υποψήφιοι που κέρδισαν την προτίμηση του ειδικού κοινού το οποίο τους ψήφισε και τους πρότεινε ως "Περήφανα Πρόσωπα" στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά είναι άτομα γνωστά τόσο από τον πολιτικό όσο και τον καλλιτεχνικό χώρο που έχουν κατά καιρούς τοποθετηθεί ο καθένας με το δικό του τρόπο σε θέματα που αφορούν ρατσισμό και ομοφοβία.

Ένας δήμαρχος, τρεις βουλευτές, δύο δημοσιογράφοι, μία παρουσιάστρια, δύο σκηνοθέτες, ένας συγγραφέας θα αναμετρηθούν λοιπόν απόψε με φόντο το Gay Pride μία εκδήλωση που πραγματοποιείται αύριο στην πλατεία Κλαυθμώνος αφορά σε ομοφυλοφιλικά άτομα αλλά και σε όσους στηρίζουν και υποστηρίζουν τη διαφορετικότητα ως τρόπο ζωής και η έκπληξη είναι πως το παρόν θα δώσουν πολλοί εκπρόσωποι της καλλιτεχνικής αλλά και της πολιτικής ζωής σε μία προσπάθεια να στείλουν ένα μήνυμα προς όλους με αιχμή ρατσιστικά φαινόμενα που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα.

Κατηγορία Περήφανο Πρόσωπο - Πολιτικός
-Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος με την εκλογή του στον δήμο και τις δηλώσεις του υπέρ των LGBT δικαιωμάτων ενέπνευσε τις LGBT ομάδες της πόλης στην οργάνωση του πρώτου ThessalonikiPride. Το 2012 έγινε ο πρώτος δήμαρχος στην Ελλάδα που όχι μόνο έδωσε την αιγίδα σε Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, αλλά χαιρέτισε αυτοπροσώπως κι άνοιξε την παρέλαση αψηφώντας το όποιο πολιτικό κόστος και τις αντιδράσεις μέρους της τοπικής κοινωνίας. Έκτοτε συνεχίζει σταθερά να υποστηρίζει δημόσια την LGBT κοινότητα σε κάθε ευκαιρία.

-Ο Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, βουλευτής Χίου με το ΠΑΣΟΚ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, από τους πρώτους που αναφέρθηκε στην έξαρση περιστατικών ρατσιστικής βίας, με επερωτήσεις στη Βουλή και από τους λίγους που συνεχίζουν να ανακινούν το θέμα.

-Ο Χρήστος Καραγιαννίδης, βουλευτής Δράμας με το ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής έχει εκφραστεί επανειλημμένως υπέρ των ΛΟΑΔ δικαιωμάτων (σύμφωνο συμβίωσης, γάμος, τεκνοθεσία). Έχει κάνει επίσημες αναφορές στους αρμόδιους Υπουργούς για διάφορα θέματα που άπτονται των ΛΟΑΤ θεμάτων.

-Η Μαρία Ρεπούση, βουλευτής Α’ Πειραιώς με τη ΔΗΜΑΡ, υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της Δημοκρατικής Αριστεράς γαίνεται πως με τις θέσεις τις οποίες εξέφρασε προκάλεσε μεν αντιδράσεις αλλά ως φαίνεται εκτιμήθηκε ιδιαίτερα για την προώθηση θεμάτων κατά της ομοφοβίας καθώς ήδη από το 2012 έκανε ερώτηση στη Βουλή για την αύξηση των ομοφοβικών επιθέσεων.
Κατηγορία Περήφανο Πρόσωπο - Καλλιτέχνης

-Ο πολυσυζητημένος σκηνοθέτης, συγγραφέας, παραγωγός, ακτιβιστής Πάνος Κούτρας ο οποίος έχει πει ότι δεν κάνει απόλυτα γκέι κινηματογράφο αλλά οι ταινίες του είναι μια γκέι ματιά σε διάφορα θέματα σε σχετική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει σε περιοδικό. Με την ταινία Στρέλλα όχι μόνο προβάλει τα θέματα των διεμφυλικών (διόρθωση φύλου, αλλαγή ταυτότητας) αλλά επιλέγει και διεμφυλική ηθοποιό ανατρέποντας το κατεστημένο του ελληνικού (τουλάχιστον) κινηματογράφου. Η νέα του ταινία κέρδισε τις εντυπώσεις στο φεστιβάλ Κανών.

-Ο Δημήτρης Κομνηνός, καλλιτεχνικός Διευθυντής του TheatroVictoria, υποστηρίζει έμπρακτα την κοινότητα εδώ και χρόνια παρέχοντας αφιλοκερδώς τον χώρο του θεάτρου για την φιλοξενία εκδηλώσεων lgbtq οργανώσεων, ανεβάζοντας παραστάσεις όπως το Fucking Games και το φετινό FIT οι οποίες έχουν αντίστοιχη θεματολογία και βοηθούν στο να ανοίξει ένας διάλογος γύρω από την σεξουαλικότητα και την οροθετικότητα, αλλά και μιλώντας ο ίδιος μέσα από συνεντεύξεις του για τα θέματα της LGBTQ κοινότητας, όντας και ο ίδιος μέλος της.

-Η φετινή χρονιά ανήκει σε κάθε περίπτωση σε ένα πολυσυζητημένο πρόσωπο που βρέθηκε στη δημοσιότητα εντελώς ξαφνικά όταν συγκρούστηκε διαδικτυακά με το δημοσιογράφο Δήμο Βερύκιο. Η ανάρτηση του στο Facebook όπου δηλώνει «καθιστώ σαφές ότι ουδέποτε σκόπευα να πολιτευθώ, και ούτε τώρα πρόκειται να το πράξω. Ήμουν και παραμένω αφοσιωμένος – ταγμένος – σε δύο μόνο πράγματα σ’ αυτή τη ζωή: στον άντρα μου και στα βιβλία μου» πυροδοτεί στις 5 Μαρτίου ομοφοβικό ξέσπασμα του γνωστού δημοσιογράφου Δ. Βερύκιου. Ο Α. Κορτώ καταφεύγει στη δικαιοσύνη για όσα είπε ο δημοσιογράφος σε ραδιοφωνική εκπομπή του σε βάρος του ίδιου αλλά και σε βάρος γενικά των γκέι. Έχει γράψει διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, κείμενα για το θέατρο, ένα κινηματογραφικό σενάριο και βιβλία για παιδιά.

Κατηγορία Περήφανο Πρόσωπο - Δημοσιογράφος
-Ο γνωστός δημοσιογράφος ανταποκριτής του Alpha στην γειτονική Ιταλία, Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης στις 3/11/2013 είναι ένας ακόμη άνθρωπος από το χώρο της τηλεόρασης ο οποίος βραβεύεται συπ πλαίσιο της αποψινής εκδήλωσης. Με άρθρο του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” αποκαλύπτει πως είναι γκέι με στόχο να κινητοποιήσει την κοινωνία ενάντια στον ρατσισμό και την ομοφοβία. Το άρθρο με τίτλο «Κατά της ομοφοβίας ζητώ περισσότερο θάρρος» γράφτηκε μετά την αυτοκτονία ενός ακόμα νεαρού γκέι -τρεις μέσα σε ένα χρόνο- στην Ιταλία και καταγγέλλει την υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας.

-Η Μαίρη Συνατσάκη αποτελεί μία από τις γλυκές παρουσίες της ελληνικής τηλέορασης και σε κάθε περίπτωση από τα άτομα της ελληνικής showbiz που έχουν εκφράσει δημόσια την υποστήριξή τους στην LGBT κοινότητα. Τoν Ιούνιο του 2013 η Μαίρη Συνατσάκη απέδειξε τα καλά αντανακλαστικά της ενάντια στην ομοφοβία, καθώς άμεσα καταδίκασε δημόσια τις ομοφοβικές δηλώσεις γνωστού τραγουδιστή λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι απαράδεκτο πανελλαδικά να διατυπώνονται ομοφοβικά μηνύματα». Την ίδια εβδομάδα αφιέρωσε την εκπομπή της «Homemade» στο AthensPride και γενικά υπέρ των LGBT δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας έτσι τον κίνδυνο του ομοφοβικού κηρύγματος μίσους.

-Η Έλενα Ακρίτα είναι πασίγνωστη για την δημοσιογραφική της πορεία, το αιχμηρό της χιούμορ και πολύ συχνά παίρνει ανοιχτά θέση σε μείζονος σημασίας κοινωνικά ζητήματα. Η συγγραφέας, σεναριογράφος, παρουσιάστρια κατά καιρούς να μιλάει υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια και γενικά να υπερασπίζεται τα ΛΟΑΤ δικαιώματα, τόσο μέσα από συνεντεύξεις και αναρτήσεις της στα social media, όσο και από την στήλη της στην εφημερίδα Τα Νέα όπου αρθρογραφεί. protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.