Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ... ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ = ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ Ε.Ε.

Μπορεί η συμφωνία της τετραμερούς στη Γενεύη, ανάμεσα σε διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την ΕΕ, να επιτρέπει την αι...


Μπορεί η συμφωνία της τετραμερούς στη Γενεύη, ανάμεσα σε διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την ΕΕ, να επιτρέπει την αισιοδοξία για αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, ωστόσο, η στάση των φιλορώσων αυτονομιστών φαίνεται ότι βάζει εμπόδια στην όλη προσπάθεια.

Καταρχάς, φιλορώσοι καταληψίες στο Ντονέτσκ απέρριψαν τη συμφωνία της Γενεύης, λέγοντας ότι δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει μέχρις ώτου η «παράνομη» όπως τη χαρακτηρίζουν κυβέρνηση του Κιέβου εγκαταλείψει την Ουκρανική βουλή.

Την ίδια ώρα, ο  αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε σήμερα πως δεν θεωρεί ότι οι άνδρες του δεσμεύονται από μία συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία να αφοπλιστούν και να εκκενώσουν κτίρια που έχουν καταλάβει.«Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεν υπέγραψε τίποτε για εμάς, υπέγραψε εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε χαρακτηριστικικά ο Πουσίλιν, τονίζοντας πως συνεχίζει τις ετοιμασίες για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για αυξημένη αυτονομία από το Κίεβο στις 11 Μαΐου.

Τι αποφάσισε η τετραμερής

Η Ρωσία, η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν ότι «όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες θα πρέπει να αφοπλιστούν∙ όλα τα παράνομα κατειλημμένα κτίρια πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους∙ όλοι οι παράνομα κατειλημμένοι δρόμοι, οι πλατείες και άλλοι δημόσιοι χώροι στις ουκρανικές πόλεις πρέπει να εκκενωθούν».

Το Κίεβο απειλεί με... πιο συγκεκριμένες ενέργειες

Την ίδια ώρα η  ουκρανική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι μπορεί να αναλάβει «πιο συγκεκριμένες ενέργειες» την ερχόμενη εβδομάδα, αν οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεν τερματίσουν τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων όπως προβλέπει η συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεστσίτσια δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά τόνισε ότι παρά τα αιτήματα των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Οταν ρωτήθηκε αν υπάρχει καταληκτικό όριο για την εφαρμογή της συμφωνίας που προβλέπει την εκκένωση κατειλημμένων κτιρίων, ο Ντεστσίτσια δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ελπίζει ότι το σαββατοκύριακο του Πάσχα μπορεί να μειώσει την πίεση και να αφήσει τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να επιβλέψουν τη διαδικασία. Σημείωσε πως η αμνηστία είναι μια προσφορά.«Ελπίζοντας, αν αυτοί οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα κτίρια, να παραδώσουν όπλα, σήμερα, αύριο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε την αποστολή του ΟΑΣΕ να διαπραγματευτεί, να μεσολαβήσει και να το εφαρμόσει αυτό», είπε και πρόσθεσε: «Αλλά αν αυτό δεν ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, νομίζω ότι μετά το Πάσχα θα υπάρξουν περισσότερες συγκεκριμένες ενέργειες». 

Οσον αφορά τον καταυλισμό των φιλοευρωπαίων, Μαϊντάν, στο Κίεβο,  ο Ντεστσίτσια είπε ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη από τη συμφωνία της με τη Ρωσία να  τον διαλύσει. «Αυτό είναι για τους δρόμους και τα κτίρια που έχουν καταληφθεί από διαδηλωτές, Εξ όσων γνωρίζω, η Μαϊντάν είναι νόμιμη», πρόσθεσε.
Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλοί από εκείνους που κατασκηνώνουν στη Μαϊντάν είναι δύσπιστοι προς την κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία μέσω του κοινοβουλίου όταν ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς διέφυγε στη Ρωσία και λένε πως θα παραμείνουν εκεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές οι οποίοι προγραμματίζεται να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου.

.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.