Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ... ΓΙΑΤΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΕ Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΖΑΓΟΡΑΣ...

To κρατικό αυστραλιανό δίκτυο της SBS μετέδωσε ρεπορτάζ για μια ομάδα πέντε Αυστραλών αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, η οποία πρ...

To κρατικό αυστραλιανό δίκτυο της SBS μετέδωσε ρεπορτάζ για μια ομάδα πέντε Αυστραλών αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, η οποία πραγματοποιεί ανασκαφές στην 'Ανδρο, σε μία προσπάθεια «να διαλευκανθεί το μυστήριο της ξαφνικής εγκατάλειψης του γεωμετρικού οικισμού της Ζαγοράς κατά τον ένατο αιώνα π.Χ., ενώ βρισκόταν σε ιδιαίτερη άνθιση».
Όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ ο οικισμός της Ζαγοράς εγκαταλείφθηκε κακήν κακώς από τους κατοίκους της κατά τον 8ο αιώνα, ενώ άκμαζε στο θαλάσσιο εμπόριο, στη γεωργία και τη βιομηχανία. Οι Αυστραλοί αρχαιολόγοι με τους συνεργάτες τους έχουν βάλει "στοίχημα" να ανακαλύψουν αν η αιτία ήταν η έλλειψη γλυκού νερού ή κάποιος μεγάλος σεισμός.
Οι ανασκαφές, που επιχορηγούνται με 1.000.000 δολάρια από το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και το Αυστραλιανό Συμβούλιο Ερευνών αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα
Η επικεφαλής της ομάδας Δρ. Μάργκαρετ Μίλερ δήλωσε ότι χρειάστηκε να επιστρατεύσουν ακόμη και μουλάρια για να προσεγγίσουν τον αρχαιολογικό χώρο της Ζαγοράς, όπου θα παραμείνουν έως τις 4 Νοεμβρίου.

«Η Ζαγορά είναι κάτι σαν την Πομπηία, ο χρόνος έχει παγώσει» λέει η Δρ. Μίλερ. «Για τη μεταφορά των βαριών εργαλείων κάνουμε χρήση μουλαριών, ενώ η αποστολή μένει στο Μπατσί. Η ανασκαφή και τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ζαγοράς, του καλύτερα διατηρημένου οικισμού της Γεωμετρικής Περιόδου, παρέχουν σημαντικά στοιχεία για τη ζωή στο Αιγαίο τότε. Κανένας άλλος χώρος στον ελλαδικό κόσμο δεν προσφέρει μια τόσο καθαρή εικόνα της ιδιωτικής ζωής στην περίοδο αυτή» είπε η Μάργκαρετ Μίλερ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.