Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΘΑ ΓΥΡΝΟΥΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΕΝΑ GREXIT ΛΕΕΙ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ...

Είκοσι χρόνια πίσω θα γυρνούσε η Ελλάδα σε περίπτωση αποχώρησής της από την Eυρωζώνη, ενώ θα περνούσε πολύς καιρός για να επανέλθουν τα επ...

Είκοσι χρόνια πίσω θα γυρνούσε η Ελλάδα σε περίπτωση αποχώρησής της από την Eυρωζώνη, ενώ θα περνούσε πολύς καιρός για να επανέλθουν τα επίπεδα ζωής στα σημερινά επίπεδα, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Ρόμπερτ Μαντέλ.

Σε συνεντεύξεις του στις εφημερίδες «Το Βήμα»και «Καθημερινή», ο Καναδός οικονομολόγος - που αποκαλείται «πατέρας» του ευρώ - υποστηρίζει πως η Ελλάδα, ακόμη κι αν επέστρεφε στο νόμισμά της και το υποτιμούσε έως και 50% δεν θα έλυνε το πρόβλημά της, δεδομένου του υψηλού της χρέους. «Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να διατηρηθεί όταν συνδυάζει υψηλό χρέος και μεγάλα ελλείμματα» υπογραμμίζει.

Ο κ. Μαντέλ εκτιμά ότι οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν είναι πάνω από 25%. «Η άνοδος του ελληνικού ΑΕΠ, αν και ως έναν βαθμό οφειλόταν στις κρατικές δαπάνες, υπήρξε από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά ως το 2008», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «η ωφέλεια τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε τεράστια, ακόμη κι όταν συνυπολογίζει κάποιος πλέον τη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ κατά 15%-20% την τελευταία τετραετία».

Ο νομπελίστας οικονομολόγος τάσσεται επίσης υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, επισημαίνοντας πως «το ευρωομόλογο είναι ένα μεγάλος άσος στο μανίκι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», «μπορεί να προσφέρει αίσθηση σταθερότητα» και «έχει τη δυνατότητα να αποβεί εξαιρετικά δημοφιλές». capital.gr


-----------------------------

2 σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.