Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ... ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΔΑΓΚΛΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ ΕΓΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

26/09/1916: Εγκαθιδρύεται στη Θεσσαλονίκη προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τα δύο άλλα μέλη της Τριανδρίας (Στρατηγό Παν...


26/09/1916: Εγκαθιδρύεται στη Θεσσαλονίκη προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τα δύο άλλα μέλη της Τριανδρίας (Στρατηγό Παναγιώτη Δαγκλή και Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη).

Περιλαμβάνει μέλη και από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας, που είχε συγκροτηθεί στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο του 1915. Με βάση τα στρατιωτικά τμήματα που προσχώρησαν στο κίνημα Εθνικής Άμυνας στη Θεσσαλονίκη (20 Αυγούστου / 2 Σεπτεμβρίου 1916) και με στρατολογία ανδρών από τη Μακεδονία και τα νησιά, η κυβέρνηση επιδίδεται, με την ενίσχυση των Συμμάχων, στην ταχεία οργάνωση ισχυρού στρατού, με άμεσο σκοπό να πολεμήσει εναντίον των Βουλγάρων και των Κεντρικών Δυνάμεων που ήδη κατέχουν μεγάλα τμήματα του εθνικού εδάφους (Ανατολική Μακεδονία - Ρούπελ).

Απώτερος πολιτικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να συμπαρακαθήσει στη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης, ως σύμμαχος των Δυνάμεων που αναμένεται να νικήσουν, και να διεκδικήσει την απελευθέρωση των αλύτρωτων ελληνικών πληθυσμών, που εξακολουθούν να ζουν στις περιοχές που κατέχουν η Τουρκία και η Βουλγαρία.

4 σχόλια

  1. Μην ζέχνατε ότι η «Επανάσταση» της Θεσσαλονίκης στηρίχτηκε σε γαλλικές λόγχες, δηλαδή έχουμε άμεση συνεργασία με κατακτητή(*). Οι ίδιες λόγχες έφεραν τον Βενιζέλο στην Αθήνα, σκοτώνοντας Έλληνες στρατιώτες. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’, προκειμένου να αποφευχθεί περισσότερο αιματοκύλισμα, παραιτήθηκε από τον θρόνο, σωφρόνως φερόμενος.

    (*) 30 χρόνια αργότερα, για τον ίδιο λόγο (συνεργασία με κατακτητή), οι Τσολάκογλου, Ράλλης και Λογοθετόπουλος καταδικάστηκαν σε ισόβια. Ο Βενιζέλος ονομάστηκε ... «εθνάρχης». Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αρχή της σημερινής κατάρας και συμφοράς που συνεχίζεται αμείωτη. Εθνικός Διχασμός. Ημέρα πένθους. Μικρά Ασία, Ανατολική Ρωμυλία, Βόρειος Ήπειρος, Βόρεια Μακεδονία, Ίμβρος Τένεδος, Κύπρος (τα Δωδεκάνησα γλίτωσαν μετά από ένα εκατομμύριο νεκρούς του ΒΠΠ) τα θύματα στον βωμό του διχασμού και της μισαλοδοξίας, Γιατί;;;;; Αφού όλοι (υποτίθεται) θέλουμε το καλό της Πατρίδος. Ή μηπως ΌΧΙ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τα καλα και συμφεροντα ταις ψυχαις ημων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ανωνυμε χαζοδεξιουλη του 26/9/11 10:33 πμ κι εσυ να μην ξεχνας οτι την ωρα που ο Βενιζελος οντας εκλεγμενος πρωθυπουργος, πασχιζε να βαλλει την Ελλαδα στο πλευρο των Συμμαχων(και μελλοντικων νικητων οπως αποδειχτηκε)ωστε να ολοκληρωθει η Μεγαλη Ελλας, ο βασιλιας και η καμαριλα του ειχαν μυστικες συννενοησεις με τους Γερμανους! Ειμαι σιγουρος οτι ο Κωνσταντινος ειχε τις καλυτερες των προθεσεων, αλλα μην βλεπουμε μονοπλευρα τα πραγματα! Λαθη και ασχημιες εγιναν και απο τις δυο πλευρες! Αντε γιατι το πολυ διαβασμα Μπαρμπη, βλεπτει τον εγκεφαλο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.