Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΑΕΙ ΤΟ ΗΣΥΧΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ... Η Τουρκία κατήγγειλε στον ΟΗΕ ότι απειλείται από τον ελληνικό στρατό στα ελληνικά νησιά

Η Τουρκία υπέβαλε διαμαρτυρία προς τον ΟΗΕ καταγγέλλοντας την Ελλάδα ότι «παραβίασε το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικ...







Η Τουρκία υπέβαλε διαμαρτυρία προς τον ΟΗΕ καταγγέλλοντας την Ελλάδα ότι «παραβίασε το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου», μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του τουρκικού πρακτορείου Αναντολού, από τη Νέα Υόρκη, η Τουρκία υπέβαλε διαμαρτυρία με επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την «κατάφωρη παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, εκ μέρους της Ελλάδας».

Στην επιστολή που απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, και υπογράφεται από τον Φεριντούν Σινιρλίογλου, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, αναφέρεται ότι η Ελλάδα προβαίνει σε «συνεχείς και κατάφωρες παραβιάσεις» στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι Ελλάδα αθετεί «τις επίσημες υποχρεώσεις της ως προς τις βασικές διατάξεις των Συνθηκών της Λοζάνης και του Παρισιού που προβλέπουν ότι τα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου που παραχωρήθηκαν στην Αθήνα θα παραμείνουν αποστρατικοποιημένα».

«Η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει λεπτομερείς και καλά τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατικοποίηση αυτών των νησιών κατά παράβαση των εν λόγω συνθηκών» αναφέρει στην επιστολή ο κ. Σινιρλιόγλου.

«Η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη παραβίαση των διατάξεων αποστρατικοποίησης των Συνθηκών Ειρήνης της Λοζάνης και του Παρισιού, οι οποίες είναι ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη του αντικειμένου και του σκοπού τους, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.

»Εξίσου σημαντικό και δεδομένης του κλιμακούμενης χαρακτήρα τους, τέτοιες παραβιάσεις έχουν ευρύτερες επιπτώσεις όσον αφορά την απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», προσθέτει ο μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

Ο Σινιρλίογλου ισχυρίζεται ότι οι παραβιάσεις «σημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία, να βασιστεί στον τίτλο της βάσει των ίδιων συνθηκών με σκοπό την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων».

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα, που δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει των Συνθηκών, δεν μπορεί ταυτόχρονα να αναγνωριστεί ότι διατηρεί τα δικαιώματα που ισχυρίζεται ότι προέρχονται από αυτές», γράφει στην επιστολή του ο Φεριντούν Σινιρλίογλου.

«Θα θέλαμε να επισημάνουμε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις σχετικές συμφωνίες για τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου και της Μεσογείου» αναφέρει.

Η επιστολή που εστάλη την περασμένη Τρίτη, υπογραμμίζει την εγγύτητα των εν λόγω νησιών, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου, προς την ηπειρωτική Τουρκία και τονίζει ότι, αν και αναφέρεται σαφώς στις Ειρηνευτικές Συνθήκες της Λοζάνης του 1923 και του 1947, ο εξοπλισμός εκ μέρους της Ελλάδας αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Τονίζεται επίσης ότι η κλιμάκωση που μπορεί να συμβεί λόγω παραβιάσεων θα έχει επιπτώσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί τις παραβιάσεις της Ελλάδας στα νησιά μέσω διπλωματικών οδών, η επιστολή αναφέρει:

«Εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει των συμφωνιών, δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από αυτές τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Στην επιστολή, σημειώθηκε ότι με την κατανόηση των σχέσεων και της συνεργασίας καλής γειτονίας, η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να αποκαταστήσει την αποστρατικοποιημένη κατάσταση των νησιών σύμφωνα με τις σχετικές συμφωνίες.

---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.