Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στοιχεία σοκ: Κανένα κόκκινο δάνειο δεν έχει ρυθμιστεί ακόμη – Απρόθυμοι να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία!

Η υπόθεση με τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα, θα πρέπει να δοθεί στους... οικονομολόγους όλου του κόσμου ως ένα μοναδικό case study! Ο... κακ...


Η υπόθεση με τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα, θα πρέπει να δοθεί στους... οικονομολόγους όλου του κόσμου ως ένα μοναδικό case study! Ο... κακός χαμός είχε επικρατήσει μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που τελικά είχε "κάνει το δικό της". Έτσι, θα περίμενε κανείς να... τρέξουν οι δανειολήπτες να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Κι όμως, τα στοιχεία είναι πραγματικά απίστευτα.




Απίστευτο και όμως ελληνικό!!! Η Ελλάδα το πρώτο σχεδόν 4μηνο του 2019, σύρθηκε σε μία άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές με φόντο τα κόκκινα δάνεια, σε συνάρτηση με την πρώτη κατοικία. Η μία πλευρά ήθελε χαλαρούς όρους προκειμένου να υπάρξει κουλτούρα πληρωμών και η άλλη (η ελληνική κυβέρνηση) όσο το δυνατό μεγαλύτερη περίμετρο στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Στην άτυπη αυτή μάχη νικητής ήταν η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα η τότε κυβέρνηση έβαλε το κεφάλι της στον ντορβά, όπως λέει και ο λαός, και προχώρησε σε μονομερή ενέργεια, νομοθετώντας χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Πέτυχε να είναι σχετικά μεγάλη η περίμετρος που περιλαμβάνει περίπου 180.000 δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια και ενέχυρο την πρώτη τους κατοικία, που παράλληλα πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος.

Τελικά… τι έγινε με τα κόκκινα δάνεια;
Όλοι θα περίμεναν να τρέξουν οι δανειολήπτες, αυτής της κατηγορίας να σώσουν το σπίτι τους, αφού από τον επόμενο μήνα επιστρέφουν οι πλειστηριασμοί, εντούτοις το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. Ποιο είναι αυτό;

Δύο μήνες μετά το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ρυθμίζει δάνεια σε αντιστάθμισμα την προστασία του σπιτιού, ΚΑΝΕΝΑ από τα κόκκινα δάνεια δεν έχει ρυθμιστεί!!!

Αν συνεχίσουμε μάλιστα την παράθεση στοιχείων, τότε μάλλον θα πρέπει να ξαναδούμε ως χώρα και ως κοινωνία, μέχρι πού πρέπει να φτάνει η προστασία.

Έχουμε και λέμε λοιπόν!!! Δύο μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για τα κόκκινα δάνεια, μόλις 26 αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί και έχουν αποσταλεί στις τράπεζες. Από αυτές οι τράπεζες έχουν επεξεργαστεί μόλις τις δύο και έχουν στείλει τις προτάσεις τους στους δανειολήπτες, χωρίς να λάβουν μέχρι στιγμής απάντηση.




Σύμφωνα με τα αθροιστικά, από 1/7/2019 μέχρι 25/8/2019, της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους:

  • Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 76.263 χρήστες.
  • Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 16.200 χρήστες.
  • Έχουν υποβληθεί 26 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες και, έχουν δοθεί δύο προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και εκκρεμεί η αποδοχή από τη μεριά των δανειοληπτών.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του Νόμου 4605/2019 για την προστασία της 1ης κατοικίας παραδόθηκαν από τις τράπεζες οι δύο πρώτες προτάσεις ρύθμισης στεγαστικών δανείων, σε συνέχεια της αίτησης των δανειοληπτών στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ευνοϊκές προτάσεις – ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια περιλαμβάνουν:
– Μακροχρόνια αποπληρωμή σε 24-25 έτη
– Επιτόκιο 2%
– Επιδότηση από το κράτος κατά 40-50% της μηνιαίας δόσης.
Το επόμενο βήμα είναι να εξετάσουν οι πολίτες τις προτάσεις αυτές και να τις αποδεχθούν (υπογράφοντας τις σχετικές συμβάσεις), μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.
Ακολούθως θα πρέπει να πληρώσουν την 1η δόση, οπότε και ενεργοποιείται η σχετική ρύθμιση και στη συνέχεια ξεκινάει η χορήγηση της κρατικής επιδότησης σε μηνιαία βάση.

*Του Θανάση Παπαδή. newsit.gr