Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Δραματικές ώρες στη Σκιλλουντία: Η αρχαία πόλη στην οποία πέθανε ο Ξενοφώντας

iefimerida.gr Η πύρινη λαίλαπα που καίει τα πρώτα σπίτια της Σκιλλουντίας στην Ηλεία, κοντά στην αρχαία Ολυμπία, δοκιμάζει κατοίκους και...


iefimerida.gr Η πύρινη λαίλαπα που καίει τα πρώτα σπίτια της Σκιλλουντίας στην Ηλεία, κοντά στην αρχαία Ολυμπία, δοκιμάζει κατοίκους και πυροσβέστες.






Οι ώρες είναι δραματικές καθώς το χωριό έχει εκκενωθεί.









Η σύγχρονη Σκιλλουντία ανήκει στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Εχει υψόμετρο 314 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας,

Είναι χτισμένη δίπλα στην αρχαία Σκιλλουντία ή Σκιλλούντα ή Σκιλλούς η οποία ήταν πόλη της αρχαίας Ηλείας.

Ειδικότερα, ήταν αρχαία Τρυφιλιακή πόλη δίπλα στην αρχαία Ολυμπία και τον Αλφειό, σύμμαχος των Πισσατών και συχνά σε πολεμική αντιπαράθεση με τους Ηλείους όπως και όλη η Τριφυλία.

Το τοπωνύμιο Σκιλλούς ετυμολογείται από το φυτό σκίλλα που φυτρώνει σε αφθονία στην περιοχή. Κοντά στη Σκιλλουντία βρισκόταν το Τυπαίο όρος και η Ιερή άλτη από όπου οι γυναίκες παρακολουθούσαν τους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες αφού δεν επιτρεπόταν να πάνε πιο κοντά. Στην πόλη υπήρχε ναός της Αθηνάς Σκιλλουντίας.

Ο Στράβωνας μας λέει ότι βρισκόταν δίπλα στον Αλφειό στην περιοχή του Φελλώνα.

Μέσα στην πόλη ήταν ο ναός της Εφεσίας Αρτέμιδος που τον είχε κατασκευάσει ο Ξενοφώντας έπειτα από χρησμό του Μαντείου των Δελφών. Ο ναός αυτός ήταν μικρό αντίγραφο του ναού στην Έφεσο. Ο Ξενοφώντας έζησε πολλά χρόνια στην πόλη και εγκαταστάθηκε εδώ μετά την περιπέτεια του στην Ασία αφού εξορίστηκε από τους Αθηναίους για τη βοήθεια που πρόσφερε στους Σπαρτιάτες, εδώ έγραψε τα βιβλία του και, όπως έλεγαν οι κάτοικοί της στον Παυσανία, εδώ πέθανε και έδειχναν τον τάφο του. Η πόλη την εποχή της εγκατάστασης του Ξενοφώντα ανήκε στους Λακεδαιμόνιους και του παραχωρήθηκε τιμητικά μεγάλο μέρος της. Ο ίδιος ο Ξενοφώντας μας λέει ότι πήγαινε για κυνήγι άγριων ζώων, μόνος ή μαζί με φίλους , αφού η περιοχή ήταν άφθονη σε θηράματα, τα οποία μάλιστα έφταναν μέχρι το δάσος της Φολόης.

Η θέση της αρχαίας πόλης έχει ανασκαφεί και βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα από την Ολυμπία στην τοποθεσία Προφήτης Ηλίας Μακρισίων. Έχουν βρεθεί ερείπια του ναού της Αθηνάς, νεκροταφείο, και ερείπια κτιρίων.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.