Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αγριεύει η κατάσταση στη Μυτιλήνη -Σε κλοιό αστυνομικών η πλατεία που κατέλαβαν οι λαθρομετανάστες

iefimerida Σε κλοιό αστυνομικών παραμένουν οι δεκάδες μετανάστες που εδώ και τέσσερις μέρες έχουν καταλάβει την πλατεία Σαπφούς στο λιμάνι ...


iefimerida Σε κλοιό αστυνομικών παραμένουν οι δεκάδες μετανάστες που εδώ και τέσσερις μέρες έχουν καταλάβει την πλατεία Σαπφούς στο λιμάνι της Μυτιλήνης.




Οι μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων από το Αφγανιστάν, αρνούνται να αποχωρήσουν από την πλατεία και φωνάζουν συνθήματα, όπως «ανοίξτε τα σύνορα» και χαρακτηρίζουν το Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια «κόλαση». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν ζητήσει από τους μετανάστες να απομακρυνθούν μόνοι τους, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί εντολή για αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της πλατείας. Οι μετανάστες έχουν στήσει σκηνές στην πλατεία και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί. Το iefimerida βρίσκεται στη Λέσβο και καταγράφει τα προβλήματα από τον υπερπληθυσμό στα κέντρα υποδοχής.



«Δημιούργησαν υπηρεσίες χωρίς να στείλουν προσωπικό»




Η κατάσταση στη Λέσβο γίνεται πλέον και πάλι εκρηκτική. Μόνο στη Μόρια βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 6.500 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σε όλο το νησί ξεπερνούν τους 8.000. Οι καθυστερήσεις στην διαδικασία χορήγησης ασύλου προκαλεί εντάσεις και συχνά επεισόδια στους καταυλισμούς. Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου κ. Απόστολος Παπαδέλης δηλώνει στο iefimerida ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού αλλά και υλικοτεχνικής υποδομής στο νησί. Μάλιστα επισημαίνει ότι κυκλοφορούν με παμπάλαια περιπολικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο ενδέχεται να ξεπερνάει τις 11.000.

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι δύσκολη. Το βράδυ κατασκηνώνουν και κοιμούνται πάνω στον χώρο της πλατείας. Σήμερα για τέταρτη μέρα. Αστυνομική δύναμη υπάρχει πάνω από 15 – 20 άτομα ανά βάρδια, και όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει πολυτέλεια αυτή τη στιγμή στο νησί της Λέσβου να κατασπαταλείται και αυτή η δύναμη πάνω στην πλατεία», δηλώνει στο iefimerida ο κ. Απόστολος Παπαδέλης.

Ο συνδικαλιστής αστυνομικός υποστηρίζει ότι ενώ δημιουργήθηκαν νέες υπηρεσίες της αστυνομίας δεν εστάλη προσωπικό. «Εχουν δημιουργηθεί δυο νέες υπηρεσίες αλλά δεν έστειλαν δύναμη, πήραν από την υπάρχουσα και στελεχώθηκε, όπως και το Τμήμα Δίωξης Μετανάστευσης που είναι μια νέα υπηρεσία», τονίζει.


200 αστυνομικοί φυλάνε τη Μόρια





Ο Γενικός Γραμματέας των αστυνομικών υπαλλήλων Λέσβου υποστηρίζει ότι μόνο για τη φύλαξη του Κέντρου Υποδοχής στη Μόρια απασχολούνται περίπου 200 αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών.

«Έχουμε ελλείψεις και σε υλικοτεχνική υποδομή. Δείτε την κλούβα που χρησιμοποιεί αυτή εδώ η διμοιρία στην πλατεία και βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Υλικοτεχνική υποδομή δεν υπάρχει, τα αυτοκίνητα είναι παμπάλαια, πάνω από 400 χιλιάδες χιλιόμετρα και πάνω από όλα υπάρχει λειψανδρία γιατί μεγάλος αριθμός αστυνομικών διατίθεται στο ΚΥΤ Μόριας. Μαζί με τις διμοιρίες είναι πάνω από 200 άτομα συνολικά στις βάρδιες.

Τώρα ήρθαμε τέσσερις διαφορετικές υπηρεσίες στην πλατεία. Οι βάρδιες και οι συνθήκες μας έχουν γονατίσει. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει, οι ροές συνεχίζονται, ελάχιστοι φεύγουν από το νησί, είναι πάνω από 11.000 μετανάστες στο νησί της Λέσβου. Όταν είναι μια δομή ανοικτή πως μπορείς να τους μετρήσεις;», καταλήγει ο κ. Παπαδέλης.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.