Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Τουρκοι» οι τούρκοι με τις ΗΠΑ... Η αντίδραση της Άγκυρας στις δηλώσεις Τραμπ για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ σε δήλωσή του στις 24 Απριλίου για την Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων, αναφέρθηκε στα ‘φρικιαστικά γε...

Σχετική εικόνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ σε δήλωσή του στις 24 Απριλίου για την Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων, αναφέρθηκε στα ‘φρικιαστικά γεγονότα του 1915’ που οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, χρησιμοποιώντας την αρμενική φράση ‘Μετς Γιεχέρεν’ [Մեծ Եղեռն].




Μεντς Γεχέρεν σημαίνει ‘μεγάλο έγκλημα’, είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι Αρμένιοι για να αναφερθούν στη μαζική φυγή και δολοφονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, που θεωρήθηκαν απειλή από την ηγεσία της υπό διάλυση αυτοκρατορίας

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του προηγούμενου προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.




Τα γεγονότα αυτά έγιναν ευρέως αποδεκτά από τους μελετητές και αναγνωρίσθηκαν από 29 χώρες ως γενοκτονία- ενώ υπάρχει έντονη αμφισβήτηση από την Τουρκία, η οποία δέχεται ότι έγιναν δολοφονίες, αλλά αρνείται ότι αυτές μπορούν να χαρακτηρισθούν ως γενοκτονία.

Οι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν εδώ και χρόνια αναφερθεί με δηλώσεις τους στις 24 Απριλίου για να τιμήσουν την ημέρα. Μέχρι τώρα, μόνο ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981 χρησιμοποίησε τον όρο γενοκτονία κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης- στα εγκαίνια του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε ανακοίνωση αναιρώντας τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων.

«Απορρίπτουμε τις ανακριβείς εκφράσεις και την υποκειμενική ερμηνεία της ιστορίας στη γραπτή δήλωση του κ. Ντόναλντ Τραμπ, προέδρου των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στις 24 Απριλίου 2018 σχετικά με τα γεγονότα του 1915», αναφέρεται.

«Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε στον πρόεδρο Τραμπ ότι κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου περισσότεροι από 500 χιλιάδες μουσουλμάνοι σφαγιάστηκαν ως αποτέλεσμα των γεγονότων στα οποία συμμετείχαν οι Αρμένιοι αντάρτες».

Και προσθέτει:

« Εκτός από όλα αυτά τα σημεία, πιστεύουμε ότι είναι σύμφωνα με την κοινή λογική και ότι η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ παρέμεινε στα πλαίσια των διεθνών νομικών κανόνων και δεν αναφέρεται σε βάσιμους ισχυρισμούς περί γενοκτονίας».

(Στοιχεία από ahvalnews.com)
The Hellenic Information Team


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.