Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ωρα μηδέν για το Facebook μετά το μέγα σκάνδαλο

Παγκόσμιος σάλος με το σκάνδαλο του facebook που θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια την ύπαρξη της ψηφιακής πλατφόρμας. Η Cambridge...


Παγκόσμιος σάλος με το σκάνδαλο του facebook που θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια την ύπαρξη της ψηφιακής πλατφόρμας.






Η Cambridge Analytica «καίει» τον Ζούκερμπεργκ
Ο καθηγητής του βρετανικού πανεπιστημίου Κέμπριτζ που συγκέντρωσε τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook κατήγγειλε ότι ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης και η εταιρεία Cambridge Analytica τον χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο.




Το Facebook βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου μετά τις καταγγελίες ότι περιήλθαν παράνομα στην κατοχή της Cambridge Analytica, μιας εταιρεία με έδρα τη Βρετανία την οποία είχε προσλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ για την προεκλογική του εκστρατεία του 2016, τα προσωπικά δεδομένα πάνω από 50 εκατομμυρία χρηστών του.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία είχαν συγκεντρωθεί από τον Αλεξάντρ Κόγκαν, έναν καθηγητή ψυχολογίας, ο οποίος δημιούργησε μια εφαρμογή στον ιστότοπο την οποία κατέβασαν 270.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, στη συνέχεια ο Κόγκαν παραβίασε την πολιτική του περί περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων δίνοντας τα στοιχεία αυτά στην Cambridge Analytica.

«Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας αποτέλεσαν σοκ για εμένα», δήλωσε ο Κόγκαν στο BBC. «Πιστεύω ότι ουσιαστικά τόσο το Facebook όσο και η Cambridge Analytica με χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο, αν και πιστεύαμε ότι έκαναν κάτι που ήταν πραγματικά κανονικό».

«Η Cambridge Analytica μας είχε διαβεβαιώσει ότι όλα ήταν απολύτως νόμιμα και βάσει των κανονισμών λειτουργίας», τόνισε ο Κόγκαν.

Ο επικεφαλής της Cambridge Analytica Αλεξάντερ Νιξ, που αποπέμφθηκε χθες, δήλωσε σε ένα βίντεο που καταγράφηκε με κρυφή κάμερα ότι η εταιρεία διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην εκλογική νίκη του Τραμπ.

Όμως ο Κόγκαν απάντησε ότι η Cambridge Analytica «υπερβάλει» για την ακρίβεια των δεδομένων που έλαβε και ότι οι πληροφορίες ήταν πιο πιθανό να έβλαψαν την εκστρατεία του Τραμπ.

Ομολογία Ζούκερμπεργκ για τη διαρροή δεδομένων: Το Facebook έκανε λάθη
Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook Inc Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι η εταιρεία-κολοσσός των social media υπέπεσε σε σφάλματα που επέτρεψαν δεδομένα χρηστών να καταλήξουν στην εταιρεία αναλύσεων Cambridge Analytica, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές.

Στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαρροής προσωπικών δεδομένων, ο Ζούκερμπεργκ επισήμανε, μια ανάρτησή του στο Facebook, ότι η εταιρεία «έκανε λάθη, υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε και πρέπει να επιταχύνουμε (τους ρυθμούς μας) και να τα κάνουμε».

Το Facebook «γνώριζε» από το 2011 για τη διαρροή των δεδομένων
To Facebook είχε προειδοποιηθεί από το 2011 για τα «παραθυράκια» στο σύστημα διασφάλισης των δεδομένων των χρηστών του που αξιοποίησε η βρετανική εταιρεία Cambridge Analytica (CA), η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου με τη συλλογή εκατομμυρίων δεδομένων χρηστών, όμως είχε διαβεβαιώσει ότι δεν είχε κανένα λόγο να αλλάξει τη μέθοδό του, υποστήριξε σήμερα ένας ακτιβιστής από την Αυστρία, που μάχεται για την προστασία των προσωπικών στοιχείων των χρηστών.

Ο Μαξ Σρεμς, δικηγόρος που έφερε πολυάριθμες υποθέσεις ενώπιον των ευρωπαϊκών δικαστηρίων με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των δεδομένων των χρηστών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι μέθοδοι αξιοποίησης των δεδομένων που βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου, το οποίο συγκλονίζει σήμερα το Facebook ήταν ακριβώς οι ίδιες με εκείνες που καταγγέλθηκαν σε μια αγωγή, η οποία είχε κατατεθεί το 2011 στην Ιρλανδική Αρχή Προστασίας των Δεδομένων.




Το Facebook βρίσκεται αντιμέτωπο με θύελλα αντιδράσεων από τη στιγμή που η εταιρεία CA κατηγορήθηκε ότι συνέλεξε χωρίς τη συγκατάθεσή τους τα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του για να αναπτύξει ένα λογισμικό που θα επέτρεπε να προβλεφθεί και επομένως να επηρεαστεί η ψήφος του εκλογικού σώματος και το οποίο θα χρησιμοποιείτο υπέρ της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Σρεμς είπε πως όπως το 2011, είχε το 2012 μια συνάντηση διάρκειας 7 ωρών με τους εκπροσώπους του Facebook για να συζητήσουν τις ανησυχίες που προκαλεί η χρήση τέτοιου είδους εφαρμογών, όμως οι εκπρόσωποι του κολοσσού των social media τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.

«Είπαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι, όπως εκείνοι το βλέπουν, χρησιμοποιώντας το δίκτυο, συναινείτε σε μια κατάσταση όπου άλλα πρόσωπα μπορούν να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή και να περισυλλέξουν τα δεδομένα σας» συμπλήρωσε ο Σρεμς.

Το Facebook δεν διαθέτει κανένα μέσο για να γνωρίζει εάν οι εταιρείες που παίρνουν τις πληροφορίες αυτές εφαρμόζουν πιστά τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Υπάρχουν χιλιάδες άλλες εφαρμογές που πιθανόν κάνουν το ίδιο πράγμα, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμείς μιλάμε για αυτό είναι ότι (η υπόθεση) συνδέεται με τον Τραμπ. Όμως, ενδεχομένως δεν πρόκειται για τη σοβαρότερη υπόθεση» σύμφωνα με τον ίδιο.

Το κίνημα #DeleteFacebook
Ενα νέο κίνημα γεννήθηκε μέσα από τις σκοτεινές πτυχές του σκανδάλου facebook-gate, που προκαλεί τριγμούς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς αποκαλύπτονται νέες λεπτομέρειες για τον τρόπο που μια βρετανική εταιρία συμβούλων εκμεταλλεύτηκε τα στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών του κοινωνικού δικτύου, προκειμένου να επηρεάσει ψηφοφόρους στις ΗΠΑ και στην Βρετανία.

Το κίνημα #DeleteFacebook τείνει να λάβει διαστάσεις και καθοδηγείται από μεγάλες εφημερίδες και μέσα ενημέρωσης, καθώς και από άλλες πλατφόρμες επικοινωνίας του κλάδου τεχνολογίας. Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα «Τέλεγκραφ», το BBC, o πρώην συνιδιοκτήτης της εφαρμογής WhatsApp, Μπράιαν Ακτον, ενώνουν τη φωνή τους μαζί με χρήστες του facebook κατά της πλατφόρμας επικοινωνίας, που δεν προστάτευσε τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και τα άφησε να διαρρεύσουν στην εταιρία Cambridge Analytica, που τα χρησιμοποίησε για ιδιοτελείς σκοπούς.

Οι νέες αποκαλύψεις συνδέουν όλο και περισσότερο την εταιρία αυτή με την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ. Oχι μόνον γιατί από τη διεύθυνση προγράμματος της εταιρίας πέρασε ο Στιβ Μπάνον, πρώην επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και γιατί ο υπεύθυνος της εφαρμογής που «αξιοποίησε τα στοιχεία των χρηστών του facebook ήταν ο ρωσικής καταγωγής καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, Αλεξάντρ Κόγκαν. Ο καθηγητής, ο οποίος έχει αμερικανική υπηκοότητα κι έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ, δημιούργησε την εφαρμογή στο facebook, που λειτούργησε σαν «παγίδα» για εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς -μαζί με τους διαδικτυακούς φίλους τους, έγιναν πολλά εκατομμύρια- για λογαριασμό της εταιρίας Cambridge Analytica.

Μιλώντας στο BBC, ο Κόγκαν είπε ότι «τον χρησιμοποίησαν ως αποδιοπομπαίο τράγο». Ο Κόγκαν ισχυρίστηκε ότι πίστευε βάσει των διαβεβαιώσεων της εταιρίας ότι έκανε κάτι απολύτως νόμιμο. Παράλληλα με τη βρετανική εταιρία, ο Κόγκαν εργαζόταν ως σύμβουλος σε μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία. Παρείχε πληροφορίες για τα ψυχολογικά προφίλ χρηστών του Διαδικτύου. Η «σύνδεση» του Κόγκαν με τη Ρωσία έχει προκαλέσει υποψίες σε βάρος της εταιρίας συμβούλων, καθώς οι αποκαλύψεις έρχονται στη χειρότερη στιγμή για τις σχέσεις Μόσχας και Δύσης.

Τα ερωτήματα για τον επηρεασμό ψηφοφόρων στις ΗΠΑ αυξάνονται λόγω των αποκαλύψεων που έκανε στον βρετανικό και αμερικανικό Τύπο ο Κρις Γουάιλι, πρώην εργαζόμενος στην εταιρία Analytica. Ο Γουάιλι είπε ότι η εταιρία δαπάνησε περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια για πληροφορίες το 2014, κατά προτροπή του Στιβ Μπάνον. Οσο για τον διευθυντή της Cambridge Analytica, Αλεξάντερ Νιξ, παραδέχθηκε πως η εταιρία προσπαθούσε να επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και είχε μάλιστα συναντήσει τον ίδιο την εποχή που ήταν υποψήφιος. Η παραδοχή έγινε σε κρυφή κάμερα του βρετανικού Channel 4, στη διάρκεια ρεπορτάζ του δικτύου – ο Νιξ δεν ήξερε ότι ο δημοσιογράφος τον κατέγραφε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε χθες «διευκρινίσεις» από το facebook. Για πρώτη φορά χθες, ύστερα από πολύ μεγάλες απώλειες τριών ημερών, η μετοχή του facebook κέρδισε 1%.





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.