Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τιμήθηκαν οι Πεσόντες Έλληνες από τους Κ/Σ στο Λιτόχωρο …Ειδική αναφορά & στους Όμηρους Στρατιωτικούς!

Σε μια ξεχωριστή αναφορά που αφορά ένα εθνικό θέμα αλλά και ένα πρόσφατο εθνικό συμβάν που βρίσκεται σε εξέλιξη, προχώρησε ο Πρόεδρος ...


Σε μια ξεχωριστή αναφορά που αφορά ένα εθνικό θέμα αλλά και ένα πρόσφατο εθνικό συμβάν που βρίσκεται σε εξέλιξη, προχώρησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, Δημήτρης Αδαμόπουλος, μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση (Μνημόσυνο) υπέρ των της Πατρίδος πεσόντων Στρατιωτών, Χωροφυλάκων και μιας γυναίκας, στις 30-31/3/1946, στο Λιτόχωρο.





Το Εθνικό θέμα σχετίζεται με το όνομα της Μακεδονίας ενώ το πρόσφατο συμβάν σχετίζεται με την ομηρία των δύο Στρατιωτικών σε φυλακή της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, καλωσορίζοντας τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και τους εκπροσώπους της Αστυνομίας, του Στρατού και της Αεροπορίας που από διάφορες περιοχές της Χώρας είχαν έρθει στο Λιτόχωρο για να αποτίσουν φόρο τιμής στους 13 νεκρούς της Μάχης του Λιτοχώρου, ο κ. Αδαμόπουλος υπενθύμισε ότι βρίσκονται στη Μακεδονία, η οποία είναι μία και ελληνική.


Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας αφιέρωσε την εκδήλωση σε έναν «αδικημένο της Ιστορίας», που έλαβε μέρος στη Μάχη του Λιτοχώρου, που τραυματίστηκε (έφερε 2 σφαίρες πολυβόλου), που απάχθηκε από τους κομμουνιστές εκείνης της εποχής οι οποίοι αφού του αφαίρεσαν τον οπλισμό του, τον πήγαν στο βουνό, τον ξεβράκωσαν και ύστερα τον άφησαν ελεύθερο.

Πρόκειται για τον Γεώργιο Δαρβίδη, ο οποίος όμως είχε κι άλλες περιπέτειες στη συνέχεια της ζωής του.

Επίσης, ο κ. Αδαμόπουλος, σε δηλώσεις του τόσο πριν όσο και μετά το Μνημόσυνο υπέρ των της Πατρίδος πεσόντων, αναφέρθηκε στο περιστατικό της ομηρίας των δύο στρατιωτών που σήμερα βρίσκονται σε τουρκικές φυλακές και ζήτησε την αποφυλάκισή τους.


Το Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λιτοχώρου αλλά και οι εκδηλώσεις, μετά το Τρισάγιο, στο Πάρκο.




Με τη συμμετοχή συγγενών των θυμάτων της Μάχης του Λιτοχώρου, αποστράτων αλλά και κατοίκων της περιοχής, τελέστηκε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των εννέα Χωροφυλάκων, των τριών Στρατιωτών και της Εθνομάρτυρος Ευαγγελίας (Μπουλιώς) Λαλουμίχου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της Επιμνημόσυνης Δέησης τελέστηκε Τρισάγιο στο Ηρώο Πεσόντων, στο Πάρκο Λιτοχώρου. Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας ΔΕΝ είχε καλέσει στην εκδήλωση αυτή κανένα κόμμα και καμία κομματική ή ιδεολογική οργάνωση, διότι, όπως ανακοινώνεται κάθε χρόνο, η Επιμνημόσυνη Δέηση ΔΕΝ έχει κομματικό ή ιδεολογικό χαρακτήρα, αλλά τελείται υπέρ αναπαύσεως των ψυχών.

Στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από τον Σύνδεσμο Αποστράτων Πιερίας, τονίζονταν ότι «η ευταξία, η σεμνότητα και η ευπρέπεια ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να επικρατήσουν προς αποφυγή οιασδήποτε επιδίωξης για πολιτική, κομματική ή ιδεολογική εκμετάλλευση της εκδήλωσης αυτής».

Μετά το Τρισάγιο που τελέστηκε, ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας (ΠΟΑΣΑ), Νικόλαο Παπαδόπουλο.


Στρατηγός Βασίλειος Ροζής: Ήρθαμε εδώ ως ευλαβικοί προσκυνητές και όχι για να αναμοχλεύσουμε τα πάθη και τα μίση τού παρελθόντος!




Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), Στρατηγό Βασίλειο Ροζή, ο οποίος, μεταξύ των άλλων που είπε, ανέφερε και τα εξής: «Είμαστε εδώ για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν για την Πατρίδα, την Πίστη και τη Δημοκρατία.

Είμαστε εδώ, ευλαβικοί προσκυνητές και όχι για να αναμοχλεύσουμε πάθη και μίση του παρελθόντος, όπως θέλουν κάποιοι να λένε.

Είμαστε εδώ για μια σεμνή τελετή, να αποτίσουμε φόρο τιμής αλλά και για να μην ξεχνούν οι επόμενες γενιές. Είμαστε εδώ, γιατί το οφείλουμε, για να μαθαίνουν οι νέοι το τί δώσαν κάποιοι για να υπάρχει αυτή η Πατρίδα, Ελεύθερη και Δημοκρατική.

…Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η Χώρα μας, δύο συνάδελφοί μας των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι για 18η ημέρα όμηροι στις τουρκικές φυλακές τού Ερντογάν. Δεν τους ξεχνάμε. Όπως και δεν ξεχνάμε τους αθάνατους νεκρούς μας. Τιμή και Δόξα σ’ αυτούς! Ζήτω ο Ελληνικός Στρατός! Ζήτω η Ελληνική Αστυνομία! Οι νεκροί μας, Αθάνατοι!», αναφορά η οποία συνοδεύτηκε από ζωηρά χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων.


Τιμητικές πλακέτες σε συγγενείς θυμάτων που έπεσαν στη Μάχη του Λιτοχώρου

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρονιά, από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, Δημήτριο Αδαμόπουλο.

Στη συνέχεια, δόθηκαν τιμητικές πλακέτες (με τον θυρεό τού Συνδέσμου Αποστράτων Πιερίας) σε δύο παιδιά ενός επιζήσαντος της μάχης του Λιτοχώρου, ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε, τραυματίστηκε, συνελήφθη και απήχθη μαζί με άλλους που έλαβαν μέρος στη Μάχη. Συγκεκριμένα, οι τιμητικές πλακέτες δόθηκαν στους Χαράλαμπο και Δημήτρη Δαρβίδη, γιους του Στρατιώτη Γεωργίου Δαρβίδη.


Δόθηκαν επίσης τιμητικές πλακέτες σε συγγενείς των θυμάτων Γεωργίου Μουσκεφτάρα (την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κορυφής Ημαθίας) και Ηλία Λιάγκα.

Ομιλία πραγματοποίησε επίσης και εκπρόσωπος του Νικόλαου Παπακωνσταντίνου, του μοναδικού επιζώντα της μάχης στο Μεταβατικό Απόσπασμα.


Μετά το πέρας των χαιρετισμών, των ομιλιών και της απονομής τιμητικών πλακετών, ακολούθησε Προσκλητήριο Νεκρών και κατάθεση στεφανιών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

Πηγή :http://lefteria.blogspot.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.