Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σε κώμα και η κόρη του Ρώσου διπλού πράκτορα - Νέα στοιχεία στο θρίλερ της Βρετανίας

Ο Ρώσος διπλός κατάσκοπος, Σεργκέι Σκριπάλ, βρέθηκε αναίσθητος σε παγκάκι στη Βρετανία μαζί με την κόρη του - Ποια ουσία ανιχνεύτηκε στο αί...


Ο Ρώσος διπλός κατάσκοπος, Σεργκέι Σκριπάλ, βρέθηκε αναίσθητος σε παγκάκι στη Βρετανία μαζί με την κόρη του - Ποια ουσία ανιχνεύτηκε στο αίμα του;
Μνήμες από την δολοφονία του πράκτορα της KGB, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ξυπνά η υπόθεση της δηλητηρίασης του 66χρονου Ρώσου διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ με τις αρχές να προσπαθούν να εξιχνιάσουν το μυστήριο αναφορικά με την ουσία που ανιχνεύτηκε στο αίμα του.





Ο Σεργκέι Σκρίπαλ βρέθηκε αναίσθητος χωρίς εμφανή τραύματα, μαζί με μια 33χρονη γυναίκα σ’ ένα παγκάκι σε εμπορικό κέντρο στο Σόλσμπερι της νοτιοδυτικής Αγγλίας, ενώ και οι δύο δίνουν μάχη για τη ζωή τους.




Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η 33χρονη γυναίκα που βρέθηκε αναίσθητη στο πλευρό του πρώην κατασκόπου της MI6, πιστεύεται ότι είναι κόρη του. Πρόκειται για την Γιούλια Σκρίπαλ,η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως και ο πατέρα της. Η 33χρονη Γιούλια ζει στη Ρωσία, αλλά είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Βρετανία.

Δύο βρετανικές εφημερίδες, ο Guardian και η Telegraph γράφουν πως υπήρξαν αναφορές ότι στο αίμα του Σκρίπαλ ανιχνεύτηκε η ουσία φαιντανύλη, ένα συνθετικό οπιοειδές, το οποίο χρησιμοποιείται ως αναλγητικό κατά τη διάρκεια της αναισθησίας.

Η φαιντανύλη είναι 10 χιλιάδες φορές πιο ισχυρή από την ηρωίνη. Επιπλέον έχει 100 φορές πιο ισχυρή αναλγητική δράση από τη μορφίνη, αλλά πιο σύντομη δράση, περίπου 15 με 30 λεπτά (σε σύγκριση με τη μορφίνη που δρα για 4 με 6 ώρες).

Η χορήγησή της γίνεται με επισκληρίδιο (στο τοκετό). Επίσης είναι διαθέσιμη σε διαδερμικά αυτοκόλλητα και σε σκεύασμα για λήψη από το στόμα για την αντιμετώπιση του πόνου σε καρκινοπαθείς. Το φάρμακo μεταβολίζεται και απεκκρίνεται κυρίως από τα ούρα.

Ο Σκρίπαλ, πρώην συνταγματάρχης των υπηρεσιών πληροφοριών του ρωσικού στρατού,είχε παραδεχθεί ότι εργαζόταν για τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών από το 1995. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, το 2006.




Ο 66χρονος πρώην διπλός πράκτορας είχε υπηρετήσει ως ταγματάρχης στην Αντικατασκοπεία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μέχρι το 1999 και στη συνέχεια στο υπουργείο Εξωτερικών μέχρι το 2003. Συνελήφθη, όμως, στη Μόσχα ένα χρόνο αργότερα και ομολόγησε ότι τον είχαν στρατολογήσει από το 1995 οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κι ότι τους έδωσε πληροφορίες για Ρώσους πράκτορες στην Ευρώπη βάζοντας στην τσέπη του το ποσό των 100.000 δολαρίων.

Το 2006 καταδικάστηκε για κατασκοπεία σε 13ετή κάθειρξη σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, αλλά αφέθηκε ελεύθερος το 2010 στο πλαίσιο ανταλλαγής κατασκόπων μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας στον διάδρομο του διεθνούς αεροδρομίου της Βιέννης και βρήκε στη συνέχεια καταφύγιο στη Βρετανία. Τότε δέκα Ρώσοι είχαν απελαθεί από τις ΗΠΑ -μεταξύ των οποίων και η κοκκινομάλλα καλλονή κατάσκοπος, Άννα Τσάπμαν,που πρόσφερε τις υπηρεσίες της στο ....κρεβάτι για να αποσπά πληροφορίες από Αμερικανούς. Στη συνέχεια η Τσάπμαν έκανε καριέρα ως μοντέλο.

Ο Σκρίπαλ ήταν ένας από τους τέσσερις Ρώσους που αφέθηκαν ελεύθεροι.

Άγνοια δηλώνει η Ρωσία για την κατάρρευση του Σεργκέι Σκρίπαλ

Η Ρωσία έχει πλήρη μεσάνυχτα για το τι μπορεί να προκάλεσε την κατάρρευση του Σεργκέι Σκρίπαλ στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πρόθυμο να συνεργαστεί στην έρευνα που ξεκινά η Αντιτρομοκρατική της Βρετανίας.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να βοηθήσει με την έρευνα, ενώ επισήμανε:

«Βλέπουμε αυτή την τραγική κατάσταση, αλλά δεν έχουμε πληροφορίες για το τι θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του Σεργκέι Σκρίπαλ».



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.