Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αλλάξτε τους τα φώτα!!! Ποινικές διώξεις για επτά κακουργήματα στην πρώην διοίκηση της ΑΕΠΙ

protothema Κατηγορίες για πάρτι υπεξαίρεσης 30 εκατ. ευρώ στην ΑΕΠΙ - Μισθό 52.000 ευρώ λάμβανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας - Οι δι...


protothema Κατηγορίες για πάρτι υπεξαίρεσης 30 εκατ. ευρώ στην ΑΕΠΙ - Μισθό 52.000 ευρώ λάμβανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας - Οι διώξεις στρέφονται σε βάρος μελών της οικογένειας Ξανθόπουλου αλλά εκπροσώπων στο Δ.Σ







Αντιμέτωπα με σωρεία κακουργηματικών κατηγοριών όπως απάτη, υπεξαίρεση ακόμη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, βρίσκονται πλέον μέλη της οικογένειας Ξανθόπουλου που επί σειρά ετών βρίσκονταν στο «τιμόνι» της Ανώνυμης Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) καθώς και εκπρόσωποι στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.





Και αυτό διότι από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Γιάννη Παναγόπουλο ασκήθηκε ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα σχετικά με την υπόθεση της ΑΕΠΙ με τις κατηγορίες να βαρύνουν κυρίως μέλη της οικογένειας Ξανθόπουλου αλλά και εκπροσώπους στο Δ.Σ της εταιρείας που είχαν εκτελεστικά καθήκοντα.

Σύμφωνα με στοιχεία που εμπεριέχονται στη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι φέρονται να υπεξαίρεσαν ποσό που αγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Η δικαστική έρευνα αφορά την περίοδο από το 2003 ως το 2017 και στη δικογραφία περιλαμβάνονται, εκτός από τα πορίσματα διαχειριστικών ελέγχων και μηνύσεις δημιουργών.
Όπως προέκυψε από τις έρευνες ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ ελάμβανε το 2011 μισθό 52.000 ευρώ το μήνα ή 635.565 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς του, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου άγγιζε τα 466.256 ευρώ το χρόνο!

Επιπλέον, από τον έλεγχο προέκυψε πως το ίδιο χρονικό διάστημα η ΑΕΠΙ - η οποία το 2016 επιχείρησε να μεταφέρει την έδρα της στην Κύπρο- εμφανίζεται, σύμφωνα με το διαχειριστικό έλεγχο, να έχει, στο τέλος του 2014, αδιανέμητα δικαιώματα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ. Τα δικαιώματα αυτά είχαν εισπραχθεί και περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής, τα οποία όμως δεν είχαν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και ήταν αδύνατον να αναλυθούν λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρίας.

Οι διώξεις

Με βάση τα στοιχεία αυτά ο εισαγγελέας προχώρησε στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για τα εξής αδικήματα: Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, υπεξαίρεση από κοινού από εντολοδόχο, απάτη από κοινού κατ' επάγγελμα, απιστία από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα, ανακριβής απόδοση ΦΠΑ και φοροδιαφυγή δια της ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος.




Αφορμή για τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης αποτέλεσε αναφορά που είχε καταθέσει στην εισαγγελία Πρωτοδικών το υπουργείο Πολιτισμού. Στην αναφορά γίνονταν λόγος για την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν. 2121/1993 διαχειριστικό έλεγχο.

Ακολούθησε παρέμβαση προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου και σχηματίστηκε δικογραφία. Παράλληλα, με κατεπείγουσες διαδικασίες δόθηκε παραγγελία στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2010-2015, με κατάσχεση όλων των βιβλίων και στοιχείων της ΑΕΠΙ.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν πριν από περίπου ένα χρόνο σε έφοδο στα γραφεία της ΑΕΠΙ συγκεντρώνοντας στοιχεία για την έρευνα με τη συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας.

Είχε προηγηθεί έλεγχος ορκωτών λογιστών, που αποκάλυψε πάρτι εκατομμυρίων. Το πόρισμα της ERNST&YOUNG (Ελλάς), σύμφωνα με πληροφορίες, αποκάλυψε σκανδαλώδη διαχείριση.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.