Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εγκυκλοπαιδικά και μόνο: 7+1 στοιχεία που πιθανόν να μή γνωρίζατε για το ουίσκι

businessinsider: To Whisky δεν είναι το ίδιο με το Whiskey Οι Σκοτζέζοι το γράφουν -και το προφέρουν- Whisky και στον υπόλοιπο κόσμο το πρ...


businessinsider: To Whisky δεν είναι το ίδιο με το Whiskey
Οι Σκοτζέζοι το γράφουν -και το προφέρουν- Whisky και στον υπόλοιπο κόσμο το προφέρουν Whiskey. Άρα Whisky είναι μόνο το σκοτζέζικο. Μάλιστα οι Σκοτζέζοι λένε ότι είναι χάσιμο χρόνου να προφέρεις ένα –e- παραπάνω, ενώ μπορείς να πιείς ένα καλό ουίσκι.






Το ουίσκι ξεκινά ως μπύρα!
Ουσιαστικά το ουίσκι είναι μια μπύρα, η οποία υπόκειται σε απόσταξη 2-3 φορές. Το πρώτο ζυμωμένο προιόν, που προκύπτει πριν γίνει απόσταξη λέγεται whiskey wash. Τα ουίσκι Bourbon και Tennessee γίνονται συνήθως με την χρήση λυκίσκου (ως αντιβακτηριακό). Οι Ιρλανδέζοι και οι Σκοτζέζοι δεν χρησιμοποιούν. Η Jack Daniels σταμάτησε πρόσφατα.




Οι αγγέλοι αγαπούν το ουίσκι
Το 4% του ουίσκι που παράγεται σε κάθε βαρέλι εξατμίζεται, είναι αυτό που λέμε το μερίδιο των αγγέλλων. Οι άγγελοι θέλουν να είναι σίγουροι ότι είναι καλό πριν το πιούμε. Από τη στιγμή που εμφιαλώνεται το ουίσκι όμως, δεν έχουμε καθόλου εξάτμιση. Οι άγγελοι δεν μπορούν να το πειράξουν.

poto-whisky22

Οι πραγματικοί λάτρεις του ουίσκι το πίνουν με νερό
Ο πάγος «κοιμίζει» την πραγματική γεύση του ουίσκι. Μειώνει τόσο πολύ την θερμοκρασία του ποτού, που τα αρώματά του παγώνουν. Το κοινώς αποδεκτό είναι να βάλεις ένα μόνο παγάκι, γιατί το να το πίνεις τελείως, επίσης δεν είναι καλό! Το ιδανικό είναι να προσθέσεις λίγο νερό. Το νερό θα σε προστατέψει από το να σου έρθει η ισχυρή αίσθηση του αλκοόλ στη μύτη αλλά δεν θα παγώσει τα αρώματα του ουίσκι. Μάλιστα, καλό είναι να προτιμάται το μεταλλικό νερό που θα ενισχύσει τη γεύση του ουίσκι. Το νερό της βρύσης περιέχει χλώριο και θα χαλάσει πολύ το ουίσκι σας.

Κάποιες φορές πρέπει να βάζεις φωτιά στο ουίσκι…
Οι Σκοτζέζοι συνήθιζαν να βάζουν φωτιά σε λίγο ουίσκι για να δουν πόσο αλκοόλ περιέχει. Το χρώμα της φλόγας υποδεικνύει αν η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι η κατάλληλη. Αν έχει ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο, τότε η φλόγα γίνεται πολύ έντονη. Αυτό που είχε πολύ αλκοόλ το πουλούσαν φτηνότερα στους εργάτες του αποστακτηρίου.

Υπάρχουν 5-7 περιοχές παραγωγής ουίσκι στον κόσμο
Ανάλογα με ποιον ρωτάς, υπάρχουν 5 ως 7 διαφορετικές περιοχές που παράγεται ουίσκι.

Οι 5 βασικές περιοχές είναι Σκοτία, Ιρλανδία, Κεντάκι (Μπερμπον), Καναδάς και Tennesse (Tennesse Whiskey). Ουίσκι παράγεται και στην Ιαπωνία και στη Νέα Ζηλανδία αλλά αυτές οι δυο περιοχές δεν είναι αναγνωρισμένες από τους παραγωγούς του «Παλαιού Κόσμου»

7. Οι αληθινοί πότες ουίσκι δεν προσθέτουν πάγο




Ένας συλλέκτης ουίσκι μας λέει:

Ο πάγος εξασθενίζει τη γεύση του ουίσκι. Μειώνει τη θερμοκρασία του ουίσκι πάρα πολύ, αναστέλλοντας τη γεύση και το άρωμά του. Αν πρέπει να προσθέσετε, προσθέστε ένα κύβο, είναι μετρίως αποδεκτό.

Λαμβάνοντας το "neat" (σκέτο-ανέρωτο) επίσης δεν λειτουργεί καλά. Προσθέτοντας απλώς μερικές σταγόνες νερού είναι καλύτερο. Το νερό αποτρέπει το μούδιασμα των αισθήσεων σας από την ισχυρή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα.

Από τον τύπο του νερού, θα εξαρτηθεί το άρωμα και η γεύση ενός ουίσκι. Το νερό της βρύσης περιέχει υψηλά επίπεδα χλωρίου που θα χαλάσει τη γεύση, έτσι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

8. Ουίσκι σημαίνει "νερό της ζωής"

Στα Κέλτικα, το ουίσκι μεταφράζεται σε uisce beatha ή «νερό της ζωής».
Το "e" στο ουίσκι προέρχεται από το fuisce, το οποίο προέρχεται από το uisce beatha. Όταν οι ιρλανδοί μοναχοί εξάπλωσαν το ουίσκι σε όλη την Ευρώπη, κανείς δεν μπορούσε να προφέρει uisce beatha, έτσι το αποκαλούσανε fuisge.
Το "Uisce" στην πραγματικότητα ακούγεται περισσότερο σαν "Whiskey".

Ουίσκι part2: Ιρλανδικό, Βορείου Αμερικής, Bourbon, Ιαπωνικό






Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.