Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΑ ΦΤΥΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΤΟΥΣ... ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Εβδομάδα ραγδαίων εξελίξεων σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό αναμένεται αυτή που ξεκινά, καθώς στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος βρ...

Αποκάλυψη: Αυτά είναι τα τρία επικρατέστερα ονόματα για τα Σκόπια





Εβδομάδα ραγδαίων εξελίξεων σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό αναμένεται αυτή που ξεκινά, καθώς στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να βρεθεί μια ουσιαστική λύση στο θέμα της ονομασίας, έπειτα από 25 χρόνια διαμάχης.




Το στίγμα της επιτάχυνσης των εξελίξεων είχε δώσει εδώ και μέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως πλέον υπάρχει το «momentum», για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης σχετικά με το όνομα της γείτονος χώρας.

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί από την Πέμπτη (04/01/2018) και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Real News», ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται, μέσα στις επόμενες ημέρες, να θέσει επί τάπητος στους διαπραγματευτές των δύο χωρών τρεις εναλλακτικές προτάσεις για τη νέα ονομασία των Σκοπίων.

Οι τρεις αυτές προτάσεις είναι οι εξής:

«Βόρεια Μακεδονία»
«Άνω Μακεδονία» και
«Nova Macedonia»


Όπως αναφέρει, εξάλλου, σε σχετικό δημοσίευμά του το «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Νίμιτς αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του στα εμπλεκόμενα μέρη στις 19 Ιανουαρίου, στη Νέα Υόρκη.

Και μια «παραλλαγή» του ονόματος...

Την ίδια στιγμή, πάντως, στα επικρατέστερα σενάρια για το ονοματολογικό φαίνεται πως «παίζει» έντονα στο παρασκήνιο μια παραλλαγή του όρου «Nova Macedonia» προκειμένου να διαφανεί αν θα μπορούσε να πέσει, ως «συμβιβαστική λύση».




Υπενθυμίζεται πως ήδη από την Πέμπτη (04/01/2018), μετά και το πέρας του μίνι υπουργικού συμβουλίου στο Μαξίμου για το Σκοπιανό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, είχε ξεκαθαρίσει πως θα επέμενε στην αρχική τοποθέτησή του, ότι αρνείται τη χρήση του ελληνικού όρου «Μακεδονία» για την ονομασία της γείτονος. ).

Είχε προηγηθεί, παράλληλα, μια μυστική συνάντηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου πριν από το υπουργικό συμβούλιο, όπου συζητήθηκαν όλα τα ακανθώδη ζητήματα επί του θέματος των Σκοπίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας», τις οποίες επιβεβαιώνουν γνώστες επί των διαπραγματεύσεων, η παραλλαγή αφορά στη χρήση του όρου «Novamakedonski» (προφέρεται ΝόβαΜακεντόνσκι), γραμμένου στα Κυριλλικά. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συγκεκριμένη ονομασία θα προφέρεται ως έχει και δεν θα μεταφράζεται

newsbomb.gr