Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πέπλο... μυστηρίου: Κρύβουν πόσοι γιατροί έχουν αρρωστήσει με ιλαρά

Σε ποια νοσοκομεία υπάρχουν κρούσματα - Τουλάχιστον 50 οι επαγγελματίες της υγείας που νόσησαν με ιλαρά, με δεδομένο πως τα δημόσια νοσο...


Σε ποια νοσοκομεία υπάρχουν κρούσματα - Τουλάχιστον 50 οι επαγγελματίες της υγείας που νόσησαν με ιλαρά, με δεδομένο πως τα δημόσια νοσοκομεία είναι η μια βασική εστία της νόσου






Πέπλο... μυστηρίου σκεπάζει τα δημόσια νοσοκομεία σε ό,τι αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων ιλαράς στους επαγγελματίες υγείας.


Αρμοδίως οι πληροφορίες για τα περιστατικά ιλαράς που έχουν εκδηλωθεί στο προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας από τον περασμένο Μάιο μέχρι και σήμερα που συνεχίζεται η επιδημική έξαρση της ιλαράς, δίδονται με το σταγονόμετρο. Στελέχη του χώρου της υγείας εκτιμούν πως οι επαγγελματίες υγείας που εκδήλωσαν ιλαρά είναι τουλάχιστον 50, με δεδομένο πως τα δημόσια νοσοκομεία είναι η μια βασική εστία της νόσου - η άλλη είναι οι κοινότητες Ρομά της νότιας Ελλάδας. Στη γείτονα Ιταλία, όπου τα στοιχεία δημοσιοποιούνται, σε σύνολο 4.000 ατόμων που εμφάνισαν ιλαρά, οι 350 ήταν επαγγελματίες υγείας.
Συνολικά, στην Ελλάδα έχουν νοσήσει από ιλαρά πάνω από 1.100 άτομα, με τα 220 εξ αυτών να είναι σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Έλληνες από το γενικό πληθυσμό ηλικίας 25 έως 44 χρόνων, χωρίς ανοσία στην ιλαρά, δηλαδή ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Μόνο όταν αποκαλυφθεί κάποιο περιστατικό ιλαράς, βγαίνουν στο προσκήνιο και τα υπόλοιπα.






Μετά τη χθεσινή ανάρτηση του protothema.gr για τη νεαρή ειδικευόμενη στον Ευαγγελισμό που νόσησε με ιλαρά, εμφάνισε επιπλοκή (πνευμονία) και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου και τον γιατρό που νοσηλεύεται σε κλινική του ίδιου νοσοκομείου «αποκαλύφθηκαν» άλλα τρία κρούσματα. Συνολικά, στον Ευαγγελισμό έχουν καταγραφεί πέντε κρούσματα της νόσου.

Άλλα νοσοκομεία όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα ιλαράς είναι το Θριάσιο, το Αμαλία Φλέμινγκ, ο Ερυθρός Σταυρός, τα Παίδων.





Γιατροί με τους οποίους συνομίλησε το protothema.gr υπογραμμίζουν πως ο αριθμός
των κρουσμάτων της ιλαράς μέσα στο ΕΣΥ αντικατοπτρίζει τις πράξεις ή και παραλείψεις των υπευθύνων σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των εργαζομένων, κι ενδεχομένως αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο αποσιωπούνται επιμελώς τέτοια στοιχεία.

«Όταν η αρμόδια Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου ενημερώνει τους εργαζόμενους, ιδίως όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1970, τους κατευθύνει να ελεγχθούν τα βιβλιάρια υγείας τους, να υποβληθούν σε έλεγχο αντισωμάτων στην περίπτωση που δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον εμβολιασμό τους και αναλόγως με το αποτέλεσμα τους χορηγεί το εμβόλιο, δεν αφήνει μεγάλο περιθώριο στη μετάδοση της νόσου. Δυστυχώς όμως αυτός ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής Λοιμώξεων είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Κι αυτό αποτυπώνεται κάθε χρόνο και στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού του προσωπικού των νοσοκομείων με το αντιγριπικό εμβόλιο» λέει έμπειρος κλινικός γιατρός μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής.


protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.