Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΑΘΑΡΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ: Ρώσος ιστορικός που έγραψε για τα εγκλήματα του Στάλιν περνά από ψυχιατρικές εξετάσεις

Ένας Ρώσος ιστορικός, οι αποκαλύψεις του οποίου για τα εγκλήματα που διέπραξε ο Ιωσήφ Στάλιν εξόργισαν κρατικούς αξιωματούχους, θα υ...



Ένας Ρώσος ιστορικός, οι αποκαλύψεις του οποίου για τα εγκλήματα που διέπραξε ο Ιωσήφ Στάλιν εξόργισαν κρατικούς αξιωματούχους, θα υποβληθεί εντός της εβδομάδας σε υποχρεωτικές ψυχιατρικές εξετάσεις, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να κηρυχθεί εσφαλμένα φρενοβλαβής, όπως δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του.






Ο Γιούρι Ντμιτρίεφ, 61 ετών, δικάζεται στη βορειοδυτική Ρωσία με τις κατηγορίες ότι ενέπλεξε την υιοθετημένη κόρη του, σε ηλικία 11 ετών, σε παιδική πορνογραφία, ότι κατείχε παρανόμως “τα βασικά μέρη” ενός όπλου και για έκλυση των ηθών σε βάρος ανηλίκου.




Ορισμένοι από τους κυριότερους εκπροσώπους των γραμμάτων στη Ρωσία υποστηρίζουν ότι ο Ντμιτρίεφ διώκεται επειδή είχε επικεντρωθεί στα εγκλήματα του Στάλιν, γεγονός που έρχεται σε αντιπαράθεση με το αφήγημα του Κρεμλίνου ότι η χώρα δεν θα πρέπει να ντρέπεται για το παρελθόν της. Μεταξύ άλλων, είχε εντοπίσει έναν ομαδικό τάφο που περιείχε 9.000 πτώματα από την εποχή της Μεγάλης Εκκαθάρισης στην ΕΣΣΔ, τη δεκαετία του 1930.

Πέρσι, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωνε ότι η “υπέρμετρη δαιμονοποίηση του Στάλιν” χρησιμοποιείται για να υπονομεύσει τη χώρα.

Εάν κριθεί ένοχος για τα αδικήματα που φέρεται να διέπραξε, ο Ντμιτρίεφ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών.

Στην προηγούμενη ψυχιατρική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε κρίθηκε ότι είναι ψυχικά υγιής. Επίσης, οι εμπειρογνώμονες που ορίστηκαν από το δικαστήριο δεν εντόπισαν πορνογραφικό υλικό στις εννέα φωτογραφίες της κόρης του, στις οποίες βασίστηκε ουσιαστικά το κατηγορητήριο, ανατρέποντας τα παλαιότερα ευρήματα άλλων ειδικών στους οποίους είχαν καταφύγει οι εισαγγελικές αρχές. Όμως στις 27 Δεκεμβρίου, απρόσμενα, το δικαστήριο διέταξε να επανεξεταστούν οι ίδιες φωτογραφίες για τρίτη φορά.




Ενέκρινε επίσης το αίτημα του εισαγγελέα να υποβληθεί ο κατηγορούμενος σε υποχρεωτική ψυχιατρική εξέταση για να καθοριστεί αν πάσχει από “σεξουαλικές παρεκκλίσεις”. Παράλληλα, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να κρατηθεί ο Ντμιτρίεφ και μετά τις 28 Ιανουαρίου.

Ο δικηγόρος του, Βίκτορ Ανουφρίεφ, δήλωσε σήμερα ότι προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καρελίας κατά της δικαστικής εντολής περί ψυχιατρικής εξέτασης. “Έχει ήδη υποβληθεί σε μια εξέταση. Τα αποτελέσματα ήταν καλά, δεν βρέθηκε παρέκκλιση και δεν αμφισβητήθηκαν από τους εισαγγελείς. Αυτή (η δεύτερη εξέταση) διατάχθηκε παρανόμως”, υποστήριξε.

Στα τέλη του περασμένου έτους ο Ντμιτρίεφ μεταφέρθηκε αεροπορικώς στη Μόσχα για να εξεταστεί στο Κέντρο Σέρμπσκι, μια ψυχιατρική κλινική διαβόητη κατά την σοβιετική περίοδο επειδή παρείχε ψευδείς αποδείξεις επιτρέποντας στις αρχές να φυλακίζουν αντιφρονούντες σε ψυχιατρεία.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι δεν εμπλέκεται σε υποθέσεις όπως αυτή του Ντμιτρίεφ.

Ο Ανουφρίεφ εξέφρασε έντονη ανησυχία για την τύχη του πελάτη του. “Ίσως, αν δεν μπορούν να τον καταδικάσουν (για παιδική πορνογραφία), θα πρέπει να τον κηρύξουν φρενοβλαβή. Είναι μια καθαρά σοβιετική πρακτική. Κατηγορείς κάποιον και μετά κλείνεις την υπόθεση κλειδώνοντάς τον στο ψυχιατρείο”, είπε χαρακτηριστικά.

militaire

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.